You are currently viewing Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, Γʼ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο ιστορικός Ναός του Αγίου Αθανασίου Λητής όπου το πρωί της 23ης του μηνός Μαρτίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον, προεξήρχε της τελετής της Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας κατά την διάρκεια της οποίας ετέλεσε και την εις Διάκονον Χειροτονία του μοναχού Χριστοδούλου, αδελφού της Ιεράς Μονής Αγίου Βασιλείου.

Στον Ιερό Ναό προσήλθαν από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών οι οποίοι παρακολούθησαν με κατάνυξη την περιφορά στο εσωτερικό του Ναού και προσκύνησαν με ευλάβεια το πανίερο σύμβολο του Χριστιανισμού, τον Τίμιο και Ζωοδότη Σταυρό του Κυρίου μας, αντλώντας παράλληλα από Αυτόν δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση του αγώνα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή μεγάλη εορτή τονίζοντας ότι καθώς βρισκόμαστε μεσούσης της κατανυκτικής περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας φέρνει εις προσκύνηση τον Τίμιο και Πανσεβάσμιο Σταυρό, έτσι ώστε προσκυνώντας τον Σταυρό του Κυρίου μας να λαμβάνουμε από Αυτόν Χάρη και Ευλογία προκειμένου να συνεχίσουμε την πορεία της ζωής μας με ασφάλεια και χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον δρόμο του Θεού.

Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική διότι όλοι καλούμεθα να προσκυνούμε τον Τίμιο Σταυρό και να αντλήσουμε από Αυτόν, την Χάρη η οποία πηγάζει, αλλά και να διδαχθούμε τα υπερφυή και σωτήρια διδάγματα που έχει να μας διδάξει η παρουσία Του εις την ζωή μας.

Οι δύο κεραίες του Σταυρού συμβολίζουν την αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και την αγάπη του ανθρώπου προς τον Θεό, η οποία όμως περνάει πάντοτε μέσα από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι αγαπά τον Θεό όταν δεν αγαπά τον αδελφό του. Το σημείο εκείνο που ενώνονται οι δύο κεραίες του Σταυρού, η κάθετος και η οριζόντιος, είναι το σημείο εκείνο που μπορεί κανείς να συναντήσει τον Θεό, όπως αποκαλείται και από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, «Εσταυρωμένη Αγάπη».

Η αγάπη πέρνα πάντοτε μέσα από την θυσία και βλέπουμε πως η αγάπη του Θεού για εμάς τους ανθρώπους για την σωτηρία μας περνά μέσα από τον Σταυρό του Υιού και Λόγου του Θεού. Ο Κύριος δεν μας αγάπησε συναισθηματικά ή λόγω κάποιας φυσικής σχέσης μαζί μας, αλλά μας αγάπησε με την αγάπη του Θεού, η οποία και υπερβαίνει κάθε άλλο μέτρο ανθρώπινης αδυναμίας που μπορεί να προσδιορίσει. Και είναι η αγάπη εκείνη που εκφράζεται μέσα από την υπέρτατη θυσία της ζωής του ιδίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Πάνω στον Σταυρό, ο Κύριος άφησε την τελευταία του πνοή και άφησε το τίμιο Αίμα Του, νίκησε τον θάνατό με τον δικό Του θάνατο και άπλωσε τα χέρια Του ενώνοντας τα «το πριν διεστώτα». Αλλά ακόμα και σήμερα στέκεται με ανοικτές τις αγκάλες και μας περιμένει να πλησιάσουμε με μετάνοια και συντριβή για να μας συγχωρήσει και να μας δεχτεί στην Βασιλεία Του, χαρίζοντάς μας τα αιώνια αγαθά της αγάπης Του.

Εν συνεχεία της ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, απευθυνόμενος προς στον νεοχειροτονούμενο Διάκονο π. Χριστόδουλο με πατρικούς λόγους τον προέτρεψε και τον συμβούλεψε να φροντίζει στην ζωή του να έχει πάντοτε πορεία Σταυρού.

Ο Σταυρός του Χριστού να εκφράζει την ιερότητα της αποστολής του, να σφραγίζει τα βήματά του, να εμπνέει την σκέψη του, να είναι Εκείνος που θα τον εμποδίζει από την διάπραξη του πονηρού και θα είναι πάντοτε πηγή εμπνεύσεως σε μία διακονία θυσιαστικής Αγάπης. Ο Λαός που μας εμπιστεύεται ο Θεός, είναι λαός πονεμένος που ψάχνει την αγάπη και αυτό είναι το έργο του κληρικού, να μεταφέρει δηλαδή το μήνυμα της αγάπης του Θεού στον κόσμο και να σηκώνει μαζί με τον πονεμένο, τον ασθενή, τον δοκιμαζόμενο, τον Σταυρό του καθενός ως άλλος «Σίμος Κυρηναίος» στο ποίμνιο που ο Θεός του εμπιστεύεται, φροντίζοντας πάντοτε αυτήν την πορεία του Σταυρού να ακολουθεί χωρίς να την συσχετίζει με άκαρπα έργα.

Αγάπησε τον Χρίστο και ζήσε για τον Χριστό προέτρεψε τον π. Χριστόδουλο συμβουλεύοντας τον να δώσει ότι καλύτερο έχει στην διακονία της αγάπης και στην ομολογία του μυστηρίου του Σταυρού.

Και κατέληξε την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης αναφερόμενος προς το παριστάμενο εκκλησίασμα να εύχονται συνεχώς για τον νέο διάκονο της Εκκλησίας μας, έτσι ώστε να καταφέρει να φανεί αντάξιος της αποστολής του. Η Χάρη του Τιμίου Σταυρού να τον προστατεύει και η δύναμη του Παναγίου Πνεύματος να ολοκληρώνει μέσα στην ύπαρξη του ότι αγαθό και ότι ωραίο προς δόξα Θεού και προς ωφέλεια του λογικού ποιμνίου Ιησού Χριστού, ενώ τους προέτρεψε να χαρούν διπλά την σημερινή ημέρα, να εμπνευστούν διπλά από τον Τίμιο Σταυρό που είναι πηγή δυνάμεως για τον καθένα που τον προσκυνά και τον ευλαβείται και να θυμούνται πάντοτε ότι είναι και όπλο Σωτηρίας, Πηγή Χάριτος και Ευλογίας.