You are currently viewing Μ. Τρίτος: “Ο Άγιος Κοσμάς διαφυλάξε Ορθοδοξία και Ελληνισμό”

Μ. Τρίτος: “Ο Άγιος Κοσμάς διαφυλάξε Ορθοδοξία και Ελληνισμό”

Λαμπρή εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 16 Μαρτίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας.

Να αναφερθεί ότι ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός ήταν κατάμεστος από πλήθους κόσμο.

Επίσης παρέστησαν Ηγούμενοι των Ιερών Μονών των Μετεώρων, μοναχοί, μοναχές και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην αρχή η χορωδία ψαλτικής “Άγιος Βησσαρίωνας” απέδωσε ύμνους της Μ. Τεσσαρακοστής και ψαλμοτράγουδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τους ύμνους, μια κοπέλα απήγγειλε ένα ποίημα προς τιμήν του Αγίου Κοσμά.

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του Καθηγητή και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Τρίτου με θεμα: “Ο Κοσμάς ο Αιτωλός και η νεοελληνική μας διάρκεια”.

“Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε για τους σύγχρονούς του και παραμένει πάντοτε στη συνείδηση της Εκκλησίας ένα εξαίρετο υπόδειγμα αποστολικού ζήλου, ασκητικής πνευματικότητας και αγιότητας βίου σε μια κρίσιμη περίοδο για το πεπρωμένο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τρίτος.

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: “Σε όλη του τη ζωή και σε κάθε στιγμή της μακρόχρονης αποστολικής του διακονίας συνδίαζε αρμονικά την Ορθοδοξία με τον Ελληνισμό, την Εκκλησία με το σχολείο, τη διδαχή με τα έργα, τον θεωρητικό με τον πρακτικό βίο, το κήρυγμα με τη μυστηριακή εμπειρία της Θείας Λατρείας.”

“Ο Πατρο-Κοσμάς δεν ήταν μονάχα ο ασκητής με τις μονοδιάστατες μεταφυσικές πτήσεις, αλλά ο γνήσιος φορέας του ορθοδόξου πνεύματος στο κοινωνικό πεδίο κατά τους νεώτερους χρόνους. Το παράδειγμά του μας δείχνει με ποιο τρόπο η ορθόδοξη μεταφυσική μπορεί να υλοποιηθεί σε κοινωνικώς δέον”, τόνισε ο Καθηγητής μιλώντας για το έργο του Αγίου.

Επίσης συμπλήρωσε: “Το παράδειγμά του μας δείχνει με ποιο τρόπο η ορθόδοξη μεταφυσική μπορεί να υλοποιηθεί σε κοινωνικώς δέον. Ο Άγιος Κοσμάς σε μια δύσκολη περίοδο για το Γένος εμφανίζεται ως πρωτοπόρος στον ορίζοντα των κοινωνικών αναγεννητών του Ελληνισμού.”

“Ενας από αυτούς που νίκησαν τη λήθη και το χρόνο και όσο απομακρυνόμαστε από το έτος του μαρτυρικού του θανάτου τόσο πιο πολύ τον πλησιάζουμε, είναι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, που υπήρξε το μεγαλύτερο κεφάλαιο της φυλής μας στα χρόνια της τουρκοκρατίας, η επιφανέστερη λαοπαιδευτική και νεοπατερική μορφή της νεοελληνικής εθνότητας, ο επιβλητικότερος λαϊκός αναγεννητής των τελευταίων χρόνων της σκλαβιάς και ένας από τους λίγους που έκαναν θετική προεργασία και εξασφάλισαν στον αγώνα του ’21 εγγυήσεις επιτυχίας”, ανέφερε ο κ. Τρίτος.

Ακόμη τόνισε ότι: “Στη μάθηση και στην πρόοδο στήριζε τον λυτρωμό του Γένους. Πριν από τον Ρήγα, τον Κοραή και τον Καποδίστρια πρώτος ο Κοσμάς είδε αυτή την ανάγκη. Από το σύνολο των επιστολών του μονάχα τρεις δεν είναι αφιερωμένες στην παιδεία. ”

“Η προσφορά του Κοσμά στον τομέα αυτό υπήρξε ηρωϊκή και γιγάντια. Κανένας ποτέ δεν μπόρεσε, έστω και έχοντας εξουσία, να ιδρύσει τόσα σχολεία, όσα αυτός, με τόσο ανύπαρκτα μάλιστα μέσα. Με το τείχος των σχολείων αυτών σταμάτησε σε μια πολύ κρίσιμη εποχή τον εξισλαμισμό του Γένους”, πρόσθεσε κλείνοντας ο Κοσμήτορας.

Τέλος τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος ευχαρίστησε τον Κοσμήτορα για την πολύ σπουδαία ομιλία του, με αφορμή την συμπλήρωση 300 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου.

Επίσης συνεχάρη την χορωδία για τους κατανυκτικούς ύμνους, αλλά και όλους όσους παρέστησαν στην εκδήλωση.