ΣΦΗΝΑΚΙΑ

>>> Καλή κι ευλογημένη Τεσσαρακοστή.. Με καρτερία, δύναμη και υπομονή να περάσουμε αυτές τις ημέρες και να εορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας, που σίγουρα θα δώσει και ένα μέρος της προσωπικής μας Ανάστασης.

>>> ΧΧΧ.Πάει καιρός αγαπητοί μου,φίλες και φίλοι, επισκέπτες και αναγνώστες της σελίδας μας, από τότε που έχουμε να επικοινωνήσουμε μέσα απ´ αυτή την ξεχωριστή στήλη.Αλλάξαμε όνομα,αλλάξαμε συχνότητα, αλλάξαμε κυβερνοχώρο, αλλά απόψεις δεν αλλάξαμε!

>>> Έχουμε ζήσει κοσμοιστορικά γεγονότα όλο αυτό τον καιρό. Και τα αφήσαμε, δυστυχώς, ασχολίαστα! Από σήμερα όμως επιστρέφουμε δριμύτεροι. Και κάθε εβδομάδα θα έχουμε το ραντεβού μας σε αυτή τη στήλη με σχόλια, ειδήσεις και αποκαλύψεις που θα σας αφήνουν άφωνους και σίγουρα θα συζητούνται. Κι αυτό δεν είναι απλά μία υπόσχεση αλλά μία ουσιαστική δέσμευση.

>>> Χχχ….. Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων,της Ρωσικής Εκκλησίας, έχει.. «ξεφύγει» λίγο, από τα καθήκοντα και την
>>> κατ´εξοχήν αποστολή του, ως Αρχιερέως της Εκκλησίας της Ρωσίας, επιφορτισμένου με το χαρτοφυλάκιο του υπουργού εξωτερικών του Πατριαρχείου! Είπαμε είναι και καλλιτέχνης Οκ! Σεβαστό! Όμως, κάπου μπερδεύει τη μουσική με τη θεία αποστολή του!

>>> ΧΧΧ…Αυτή η τακτική του… «περιοδεύοντος θιάσου» που ακολουθεί, ταξιδεύοντας από Εκκλησία σε Εκκλησία, για να κερδίσει ή να επιρρεάσει τη γνώμη των άλλων Εκκλησιών, υπέρ των θέσεων της Εκκλησίας της Ρωσίας, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογική ,αλλά και προσβλητική του πνεύματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που η δομή της στηρίζεται, αιώνες τώρα, σε αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων και όχι στον ήχο του χρήματος, του ισχυροτέρου οικονομικά!Κι αυτό το έκαναν οι Πατέρες των Συνόδων που ήταν Αγιοι και ξεχωριστοί άνθρωποι, γιατί προέβλεπαν ότι η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως επειδή βρίσκεται επί μουσουλμανικού εδάφους θα περάσει δεινά και γιαυτό θα πρέπει η πρωτοκαθεδρία της να στηρίζεται σε αποφάσεις οικουμενικών Συνόδων ώστε να είναι ασφαλής και να μη μπορεί κανείς να την αμφισητήσει και ποτέ! Όσο ισχυρός κι αν είναι!

>>> ΧΧΧ…Αν αληθεύουν, μάλιστα, οι φήμες που κυκλοφορούν σε όλο το εκκλησιαστικό μειντάνη, ο Ιλαρίωνας έχει αναλάβει ένα σχέδιο άλωσης της Εκκλησίσς της Κωνσταντινουπόλεως, με το να θέτει τις εμπερίστατες και οικονομικά αδύναμες Εκκλησίες υπό την επιρροή του! Ήδη το σχέδιο αυτό άρχισε να αποδίδει καρπούς.
>>> Η Εκκλησία της Τσεχίας για παράδειγμα είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση για το πού το πάει η Εκκλησία της Ρωσίας.Με συνοπτικές διαδικασίες άλωσαν την συγκεκριμένη Εκκλησία και το Φανάρι ακόμη…» συσκέπτεται» για να βρεί λύση, αποδεκτή εκατέρωθεν!

ΧΧΧ. Ίσως θα έπρεπε να μιλήσει κανείς πιο σταράτα στον Ιλαρίωνα και να του υπενθυμίσει κάτι από το παρελθόν: όσοι επεχείρησαν να υλοποιήσουν παρόμοια σχέδια στο διάβα της ιστορίας, ποτέ δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το τέλος! Δεν επρόκαμαν! Ο Θεός είχε άλλα σχέδια…

Χχχχ. Στο Φανάρι συνέρχεται αυτές τις ημέρες η Πανορθόδοξη Σύνοδος, υπό την αιγίδα του Φαναρίου και την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Δεν αναμένεται, όπως τον παλιό καλό καιρό, συμμετοχή όλων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών! Η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να «αποτύχει» η πρωτοβουλία του Οικουμενικού! Θέλουν να δείξουν στον άλλο κόσμο, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με κομμένα τα φτερά κι ό,τι αυτό συνεπάγεται! Όμως, οι καιροί ού μενετοί, για τέτοια παίγνια!
Το Φανάρι έχει περάσει χειρότερες μπόρες και πολύ πιο δύσκολες στιγμές και κατάφερε όχι μόνο να βγεί αλώβητο αλλά και πιο δυνατό!
Θα το τρομάξουν τώρα μερικές βαλίτσες… ρουβλιοδολάρια που μοιράζει με άνεση η Ρωσία;
Πώς το είπε κάποτε, σε μία συνέντευξή του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος;
– Έχω πολλά όπλα στη φαρέτρα μου για όλους!!!

ΧΧΧ. Αδυνατώ να καταλάβω μερικούς Ιεράρχες μας. Ομολογώ ότι είναι προτιμότερο να επικρατεί μεταξύ των Αρχιερέων το λεγόμενο… φιλάδελφο, παρά οι έριδες, οι ίντριγκες, η εμπάθεια και τα αλληλομαχαιρώματα!
Αλλά το να ισοπεδώνονται όλα, για λόγους απώτερου στόχου και συμφέροντος, το θεωρώ έξω και πέρα από κάθε λογική και ασφαλώς μακριά από το πνεύμα της Εκκλησίας! Ο πρόλογος αυτός, είναι η αρχή του θέματος που ακολουθεί και το οποίο υπό άλλες συνθήκες, δεν θα περιμένατε να το επισημάνει και να το σχολιάσει η στήλη αυτή. Αλλά είπαμε: φίλοι μεν κάποιοι Αρχιερείς, φίλτατη όμως η αλήθεια!
Πολλώ μάλλον όταν η αλήθεια αυτή βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα, εξαιτίας των οποίων κάποιοι έγιναν πρίγκιπες της Εκκλησίας μας, ενώ κάποιοι λαϊκοί που σήκωσαν το βάρος αυτών των γεγονότων έχασαν τον δρόμο τους αλλά και δεν εκτιμήθηκε η όποια προσφορά τους, για να ανέλθουν κάποιοι σε θέσεις ζηλευτές και μοναδικές!!

ΧΧΧ….Η παραπάνω σκέψη, μου γεννήθηκε όταν είδα ένα δελτίο τύπου, μετά σχετικής φωτό, που κυκλοφόρησε, και το οποίο παρουσίαζε την προσωπική
παράδοση, στον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, απο τον ίδιο τον Σεβ.Μητροπολίτη Σύρου και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου π. Γεώργιο Φανερό, του τιμητικού τόμου που εξεδόθη για τα 10 έτη Αρχιερωσύνης του Σεβ. Δωροθέου, στην πολυνησιακή Μητρόπολη των Κυκλάδων.

Θα κατανοούσα το όλο θέμα, αν η παράδοση αυτή γινότανε από τον Μητροπολίτη Κιλκισίου Εμμανουήλ, προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που αγωνίσθηκε για να τον βγάλει από την αφάνεια και να τον αναδείξει σε Μητροπολίτη,πριν προβεί σε καμμιά ανοησία που θα εξέθετε εαυτόν και αλλήλους.
Αλλά να το κάνει ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, για την προαγωγή του οποίου πριν δέκα χρόνια, ο νύν Αρχιεπίσκοπος, τότε ως Μητροπολίτης Θηβών, έκανε ότι μπορούσε για να τη σταματήσει, σημαίνει είτε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, είτε αυτά που στοχεύουμε είναι πιο σημαντικά από τα εξίσου σημαντικά που χώρισαν κάποτε τους δρόμους των δύο Ιεραρχών!
Τί να πούμε τί;
Φαίνεται πώς το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου στη Σύρο, του Αγίου Νικολάου, έφερε κοντά πάλι τους δύο Ιεράρχες Αρχιεπίσκοπο και Σύρου, όπως ακριβώς ήταν και στην επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ εποχή,τότε που ο… τότε Αρχιμ. Δωρόθεος Πολυκανδριώτης, ανήκε και υπολογιζότανε στο περιβάλλον του τότε Θηβών Ιερωνύμου. Οι παλιές αγάπες δεν κρύβονται! Ιδιαιτέρως όταν οδηγούν στον Παράδεισο, και μάλιστα όταν ο δρόμος προς αυτόν, περνά από την Αρχιεπισκοπή!
Και ο νοών νοείτω!

ΧΧΧ.. Δεν ξέρω γιατί θυμήθηκα πάλι τους καταπληκτικούς κι εκφραστικούς στίχους του Ματρόζου, όταν απευθυνόμενος στον Κώστα Κανάρη, υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας του είπε: «Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ, δεν έδιναν το αίμα,
Καπεταναίοι σαν κι εσέ δεν θα φορούσαν στέμμα!!»……
Για πόσους Μητροπολίτες αλήθεια μπορώ να πώ κάτι ανάλογο..!!! Για πολλούς! Ων ουκ εστιν αριθμός!

ΧΧΧ. Η εκλογή του Μητροπολίτη Κίτρους, είχε αίσιο τέλος και έκβαση, για τον Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα που προίστατο του αγώνα για την προαγωγή του Αρχιμ. Γεωργίου Χρυσοστόμου. Υπήρξε, όμως, ατυχής για τον Θεσσαλονίκης Ανθιμο, που ήθελε να προωθήσει τον Αρχιμ. Δαβίδ Τζιουμάκα.
Η εκλογή ήταν εύκολη υπόθεση για τον Γεώργιο, για τρείς λόγους. Πρώτον, γιατί διέθετε το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα, δεύτερο γιατί στο τριπρόσωπο ήλθε πρώτος, και τρίτο γιατί ήδη έφερε επί τους ώμους του την αποτυχία στο Λαγκαδά.
Και για τα τρία αυτά, η Ιεραρχία κινήθηκε ως κινούμενη άμμος, προς την πλευρά του Γεωργίου και τον εξέλεξε.

ΧΧΧ. Με αφορμή πάντως την εκλογή αυτή να επισημάνουμε το πόσο άδικο– όσο κι αν θέλουμε να το εξωραίσουμε– αλλά και υβριστικό του Αγίου Πνεύματος, είναι το σύστημα εκλογής των Μητροπολιτών στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Κομμένο και ραμένο στα μέτρα του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου, ο οποίος ελέγχει, όπως είναι φυσικό, την πλειοψηφία της Ιεραρχίας, για να εκλέγει σχεδόν πάντα τους δικούς του εκλεκτούς.
Το ορθότερο θα ήταν μετά την εκλογή του τριπροσώπου, η εκλογή του μονοπρόσωπου, δηλαδή του ενός, να ήταν με ιερό κλήρο, όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Κάπου θα πρέπει να αφήνουν οι Αγιοι Αρχιερείς μας και το Άγιο Πνεύμα να κάνει κάτι.. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι εκλογές γίνονται εν Αγίω Πνεύματι… Κάποτε ο νύν Αρχιεπίσκοπος, ως Μητροπολίτης Θηβών, είχε κάνει προσωπικό του στοίχημα την αλλαγή του τρόπου εκλογής των Ιεραρχών! Αφ´ ότου όμως εξελέγη Αρχιεπίσκοπος βολεύτηκε κι αυτός με το υπάρχον σύστημα και εσιώπησε!

ΧΧΧ. Κάπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο των υπέργηρων και ανήμπορων Ιεραρχών. Η απόφαση της ΔΙΣ για αποστολή της επιτροπής στους δύο Μητροπολίτες, Φωκίδος Αθηναγόρα και Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο ήταν μία καλή αρχή. Αλλά δεν αρκεί για να απαλλαγεί η Εκκλησία από το πρόβλημα που υπάρχει. Θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό, να εξετάσει και περιπτώσεις άλλων Μητροπολιτών που βρίσκοντσι σε δύσκολη κατάσταση και διοικούν τις Μητροπόλεις αναρμόδια πρόσωπα!
Το σχέδιο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για δημιουργία ενός οίκου για τους Σχολάζοντες Ιεράρχες ήταν μεγαλόπνοο και δεν έπρεπε να εγκαταλειφθεί . Ένας ή δύο Ιεράρχες, αν έκαναν την αρχή και πήγσιναν να διαμείνουν σε ένα τέτοιο ίδρυμα, τότε θα έρεε το νερό στο αυλάκι και θα καταλάβαιναν ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση και για την Εκκλησία, αλλά και για τους Ιεράρχες και την υστεροφημία τους.
Τώρα όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν έχουν κανένα κίνητρο πέρα από τη σιγουριά της ισοβιότητας που τους δίνει η θέση του Μητροπολίτη, ώστε να παραιτούνται ευχαρίστως!

ΧΧΧ. Η οικειοθελής, για παράδειγμα , παραίτηση του αρχοντικού και γλυκύτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας Αγαθονίκου δεν λειτούργησε παρακινητικά για τους άλλους. Οι λόγοι πολλοί και προφανείς! Μία επίσκεψη στον Γέροντα Μητροπολίτη Αγαθόνικο, στο χώρο που του έχει διατεθεί από τον διάδοχό του Μητροπολίτη Νικόλαο, επιβεβαιώνει του λόγου μας το αληθές!
Η αναγκαστική απομάκρυνση από την Μητρόπολη Κίτρους του Γέροντα Αγαθονίκου, είναι για τον διάδοχό του, τον νεοεκλεγέντα Γεώργιο, ένα ιερό στοίχημα. Ελπίζουμε ότι ο δεύτερος Αγαθόνικος της Ιεραρχίας, να έχει καλύτερη τύχη από τον πρώτο, όσα χρόνια του έχει αφήσει ο Θεός.

ΧΧΧ. Η άγρια δολοφονία του κληρικού της Εκκλησίας μας στην Μεσσηνία, από δύο άνδρες– ο ένας ελληνόπαις και μάλιστα ανήλικος– ήταν ένα πλήγμα για τον Ορθόδοξο κλήρο μας, αυτόν που υπηρετεί με αφοσίωση και αυταπάρνηση την Εκκλησία.
Ευτυχώς το θέμα απασχόλησε περισσότερο τα ΜΜΕ, στην εγκληματική πλευρά και όχι στην ηθική του. Και ο κληρικός αυτός δεν ήταν ένας άνθρωπος που προκαλούσε με τη ζωή του! Αντιθέτως ήταν πάντα καλοπροαίρετος και συμπαθής στο ποίμνιο. Ετσι λένε οι κάτοικοι της περιοχής .
Άδηλα και κρύφια τα του ανθρώπου!Δεν τον γνώριζα προσωπικά ωστόσο προσευχήθηκα κι εγώ θερμά για την ανάπαυση της ψυχής του. Και είθε οι Μητροπολίτες μας να προλαμβάνουν τέτοια γεγονότα, όταν μέσα στον κλήρο τους έχουν τόσο προβληματικά άτομα! Δεν λέμε να τους τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί και να τους στείλουν στα Συνοδικά Δικαστήρια, γιατί τότε οι Εκκλησίες μας θα μείνουν χωρίς ιερείς! Δυστυχώς!
Απλά χρειάζεται να κάνουν διάλογο και να τους οδηγούν με την εμπειρία τους μακριά από τέτοια φαινόμενα όπως αυτό που ζήσαμε στην Μητρόπολη Τριφυλίας! Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αντί να είναι μονίμως μέσα στα νεύρα και να ομιλεί απαξιωτικά προς τους Ιερείς του, ας τους φωνάξει κοντά του, ας τους αγκαλιάσει και ας τους δείξει τον σωστό δρόμο!

ΧΧΧ. Όχι τέτοιες απαιτήσεις δεν έχω από όλους τους Μητροπολίτες! Ας πούμε τί ανάλογο να ζητήσω από τον Μητροπολίτη Κιλκισίου; Είναι ικανός να αρχίσει να ξεφωνίζει όπως τη δύσμοιρη γυναίκα που τόλμησε να πεί μία άποψη σε ανοιχτό χώρο! Και τι δεν άκουσε!

ΧΧΧ. Αλήθεια, οι δύο καταγγελίες που είχαν γίνει στον επιχώριο διευθυντή της ΕΛ ΑΣ, από δύο οικειοθελώς αποσχηματισθέντες κληρικούς της εν λόγω Μητρόπολης, για τις οποίες έλαβε γνώση ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, τί απέγιναν;;
Εκεί λέγονταν τέρατα και σημεία!! Θα ασχοληθεί κανείς;
Αν είναι αληθή να αποδοθεί Δικαιοσύνη! Αν δεν είναι όμως να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι αισχροί συκοφάντες !
Νισαφι πια με την εργολαβία κατασκευής ψευδών κατηγορητηρίων!
Τι βγάζουν;;
Ο ψεύτης, ο κλέφτης και ο συκοφάντης μόνο στην αρχή χαίρονται! Μετά έχουν πολύ κακό τέλος!

ΧΧΧ.Και κλάμα η.. Μανό η Σπετσοπούλα… Ήταν λέει μαζί τότε που έκαναν τις σκανδαλιές και εδιώχθησαν, κακήν κακώς από την Ανωτέρα!
Μα πώς το είπε ο Αγιος Μεσογαίας Νικόλαος( καλέ ο Γέροντας της κυρίας Καθηγήτριας) και μάλιστα εν Συνόδω;;
– Μα ένα ανθρώπινο λάθος έκαναν.. Παιδιά ήταν τότε…!

Οι υπεύθυνοι πάντως της Ανωτέρας που έκαναν τις ανακρίσεις είχαν, προς τιμή τους, άλλη άποψη από τον Άγιο Μεσογαίας!

ΧΧΧ. Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στις υποψηφιότητες των δύο Μητροπόλεων Φωκίδος και Θεσσαλιώτιδος, μολονότι οι δύο Μητροπολίτες που ευρίσκονται υπό την κρίση της Επιτροπής, δεν έχουν ακόμη παραιτηθεί.

Αρχικά ακούσθηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει στη σκέψη του την προώθηση κληρικών της Συνόδου για να αναπνεύσει η αυλή. Όμως ακούσθηκε ότι και ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, μαζί με τον Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο, που είναι πολύ κοντά στον Αρχιεπίσκοπο, επισκέφθηκαν τον Αρχιεπισκοπο και του ζήτησαν να προωθήσει στη Μητρόπολη Φωκίδος τον βοηθό Επίσκοπο του Σπάρτης, τον Ανδρούσης Θεόκτιστο.
Η κίνηση αυτή, είναι κατά τη γνώμη μας λάθος! Χωρίς να έχουμε τίποτα με τον εν λόγω Επίσκοπο, θεωρούμε ότι η πρόταση του Μητροπολίτη Σπάρτης πάσχει… Με όλο το σεβασμό και την εκτίμηση που έχουμε παιδιόθεν, στο σεβαστό πρόσωπό του, πώς είναι δυνατόν να προτείνει κάτι τέτοιο;
Όταν ζητούσε από την Εκκλησία, την εκλογή βοηθού Επισκόπου, προ πενταετίας, ήταν πέντε Χρόνια νεώτερος κι όμως είχε ανάγκη, τότε, τον βοηθό! Τώρα που μεγάλωσε κατά πέντε χρόνια, έπαψε να τον έχει ανάγκη; Είναι λίγο σχήμα οξύμωρο όλο αυτό!
Είναι λάθος αυτή η κίνηση- πρόταση του Μητροπολίτη Σπάρτης! Και ανοίγει πληγές και για άλλα πρόσωπα, που θα επιδιώξουν κάτι ανάλογο!
Όταν δέχθηκαν να εκλεγούν βοηθοί Επίσκοποι, όσοι εξελέγησαν τότε, ήξεραν ότι θα έμεναν στη θέση αυτή ενδεχομένως και ισοβίως!
Στην περίπτωση του Επιδαύρου Καλλινίκου που υπήρχε και παράκληση του Γέροντος Αργολίδος Ιακώβου και η Μητρόπολη ήταν ήδη κενή, γιατί δεν ίσχυσε κάτι ανάλογο, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε στην γραμμή που είχε εξ αρχής και εξέλεξε έναν ακόμη από τη Βοιωτία;
Δυό μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν, ωραία!! Aλλά γιατί;;
Αν ο Μητροπολίτης Σπάρτης και όποιος άλλος Μητροπολίτης, θέλει να δεί τον βοηθό του ή κάποιο πνευματικό του τέκνο προαγόμενο,αν δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα της προαγωγής, ας παραιτείται από τα καθήκοντά του, υπέρ του! Σε μία τέτοια περίπτωση και αφού έχει συμφωνήσει προηγουμένως κι ο Αρχιεπίσκοπος, η εκλογή θα είναι μονόδρομος! Το να φορτώνουμε όμως, την Εκκλησία με τις δικές μας κακές επιλογές, για τις οποίες μάλιστα εκ των υστέρων μετανοιώσαμε, είναι λάθος!

ΧΧΧ. Παρακολουθώ από κοντά το έργο των Συνοδικών Δικαστηρίων και διαπιστώνω πόσο δίκαιο είχε ο Μεγάλος Αρχιεπίσκοπός μας Χριστόδουλος, που ήθελε να αλλάξει το δίκαιικό σύστημα της Εκκλησίας μας! Δυστυχώς, τα γνωστά κέντρα και οι όποιες ουρές τους τότε, δεν τον άφησαν!
Ακόμη και το Φανάρι είχαν επιστρατεύσει την εποχή εκείνη,για να κόψει την προσπάθεια του Χριστόδουλου, διότι δήθεν εθίγοντο από τις αλλαγές αυτές και οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών!!
Άσχετο αν η πράξη του 1928 λέγει ρητά και κατηγορηματικά ότι οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, μόνο πνευματική σχέση έχουν με το Φανάρι, ενώ διοικητικά υπάγονται εξ ολοκλήρου στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Ήταν ένα ακόμη λάθος των.. «σταυρωτών», της εποχής εκείνης του Χριστόδουλου, που το πληρώνει σήμερα η Εκκλησία και πολύ περισσότερο ο ιερός κλήρος που δοκιμάζεται και δεν μπορεί να το πεί και να το εκφράσει από το φόβο του!
Η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη θα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί και να δώσει την ικανότητα στον ιερό κλήρο να νοιώσει την Εκκλησία ακόμη και σε περίπτωση ολισθήματος ότι λειτουργεί ως φιλόστοργος μητέρα και όχι ως μητριά!

ΧΧΧ. Η Εκκλησία είναι ο χώρος του αχώρητου που τα πάντα χωρεί… Δεν μπορεί λοιπόν να φέρεται απάνθρωπα! Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, αλλά ανθρώπων! Και όλοι κάνουμε λάθη!

ΧΧΧ..Σήμερα η Εκκλησία, δυστυχώς, κοροϊδεύει και με τους δύο βαθμούς Δικαιοσύνης που έχει!
Άσχετοι οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας, στην πλειοψηφία τους, με τη Νομική Επιστήμη καλούνται να αποδώσουν το δίκαιο και να κρίνουν υποθέσεις που η εμπάθεια και ο δεσποτισμός των Μητροπολιτών μας, έχει τον κύριο λόγο!
Μάλιστα στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, ενώ με βάση το νόμο, θα έπρεπε να προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος, ο κ. Ιερώνυμος, στα εξι χρόνια που είναι Αρχιεπίσκοπος, το αποφεύγει για ευνοήτους λόγους. Έτσι, αντ´ αυτού, προεδρεύει ο πρώτος στα πρεσβεία, μετά τον Αντιπρόεδρο της ΔΙΣ. Οπότε καταλαβαίνετε τί είδους Δικαιοσύνη απονέμεται!

ΧΧΧ . Διηγούνται μάλιστα ότι Συνοδικός Ιεράρχης, συχνά και άνευ λόγου, εν ώρα συνεδριάσεων λέγει : Φτάσαμε Κέρκυρα ή ακόμη;

Με τι μυαλό, μετά απ´ αυτό, να κρίνει την υπόθεση ενός δυστυχούς υπόδικου Ιερέως, όποιος κι αν είναι αυτός;

ΧΧΧ… Πριν λίγο καιρό το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό έκρινε την υπόθεση του κληρικού Ιακώβου Αρμένη, που κάποια κασέτα, αν και παράνομο αποδεικτικό υλικό, τον έδειχνε με τα …εσώρουχα να συνομιλεί με έναν λαϊκό με αμφίεση εσωρούχων κι αυτός!
Το θέμα είχε προκύψει την εποχή του εκκλησιαστικού τσουναμίου! Τότε που το κοινό ζητούσε καθημερινά ανθρωποθυσίες στο τηλεοπτικό κολοσαίο των υπερβολών και των κατσσκευασμένων κατηγοριών, για να πληγεί η Εκκλησία και προσωπικά ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος! Αλλά δεν τα κατάφεραν!

ΧΧΧ..Ο εν λόγω κληρικός π. Ιάκωβος Αρμένης, τιμωρήθηκε τότε πολύ αυστηρά και μετά από τόσα χρόνια δικαιώθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας. Κι επειδή η όποια ενοχή του, δεν προκύπτει από κάποιο αποδεικτικό υλικό, αναμέναμε ότι το Δευτεροβάθμιο θα φερότανε με επιείκια και θα απέδιδε πιο ανθρώπινη ποινή!
Εισηγητής ο Μητροπολίτης Ζσκύνθου Διονύσιος, ένας ενάρετος Ιεράρχης και μεγάλης υπομονής και ανοχής άνθρωπος!
Παρ´όλα αυτά εισηγήθηκε και πάλι την καθαίρεσή του και την κατάταξή του στην τάξη των Μοναχών! Πού στηρίχθηκαν οι Αγιοι Συνοδικοί για να εδραιώσουν την κατηγορία τους;; Μα στο παράνομο αποδεικτικό υλικό της υπάρχουσας ταινίας με απομαγνητοφωνημένο περιεχόμενο!
Αθελά τους οι Αγιοι έκαναν μία πολύ κακή αρχή! Σε λίγο που οι φήμες λένε ότι θα αρχίσουν να κυκλοφορούν οι βιντεοταινίες με πιο σκληρό περιεχόμενο, και μάλιστα θα απεικονίζουν πιο ισχυρά πρόσωπα του πατρός Ιακώβου Αρμένη, τότε πώς θα αντιδράσει η επίσημη Εκκλησία;;
Και κάτι τελευταίο: τώρα που τιμωρήθηκε τόσο σκληρά και παραδειγματικά ο κληρικός αυτός, σταμάτησαν τα φαινόμενα αυτά στην Εκκλησία; Δεν υπάρχουν δηλαδή άλλοι κληρικοί που να υποκύπτουν σε ανάλογα ολισθήματα και μάλιστα να τα προχωρούν κι ένα βήμα πιο κάτω;;

Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές!
Η όρκα που λένε ότι γράφει τις δηλητηριώδεις εισηγήσεις, για να τις… υπογράφουν και να τις διαβάζουν απλώς, οι άσχετοι εισηγητές, δεν έχει σχέση και επικοινωνία με διεφθαρμένους και κραγμένους εκκλησιαστικούς άνδρες (;;;), τους οποίους μάλιστα κουβαλά ως μάρτυρες στα δικαστήρια που κάνει!!!
Τι ψυχή θα παραδώσετε στο Θεό εν ημέρα κρίσεως, ώ υποκριταί!!

ΧΧΧ. Δεν πέρασε– και καλώς που δεν πέρασε– η εισήγηση δημιουργίας προσωποπαγούς Μητρόπολης Φαρσάλων, για να τακτοποιηθεί ένας καλοκάγαθος, κατά τα άλλα, Ιεράρχης: ο Αυλώνος Χριστόδουλος Μουστάκας.
Η Ιεραρχία δεν άφησε, στη μεγάλη πλειοψηφία της να περάσει το σχέδιο αυτό!
Οι φήμες θέλουν και τον Αρχιεπίσκοπο αρνητικό, εν τέλει, στη δημιουργία προσωποπαγούς Μητρόπολης. Ίσως γιατί κάποιες άλλες φήμες θεωρούν ότι θα προσπαθήσει να επιβάλλει τον συγκεκριμένο κληρικό, όταν κενωθεί η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος ως Μητροπολίτη σε αυτήν.
Δεν ξέρω τί τους έχει πιάσει με την τακτοποίηση του Αυλώνος– τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και τον Θεσσσλονίκης– όταν υπάρχουν τόσοι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος, που περιμένουν υπομονετικά το χάδι της Εκκλησίας μας, χωρίς να διαμαρτύρονται, ή να έχουν κάποιο θείο ή κάποια θεία( έστω κι αν δεν τη λένε Νικόλ), για να τους προωθήσει!
Φαίνεται ότι ο Αυλώνος επένδυσε σε ισχυρούς ανθρώπους, που του υποσχέθηκαν πράγματα που δεν μπορούν σήμερα να τηρήσουν! Εύχομαι να ήταν… ανιδιοτελείς οι υποσχέσεις, και να μην.. «ξοδεύτηκε», για να εισπράξει τελικά…. Αστε καλύτερα!
Πάντως για την περίπτωση του Αυλώνος, ισχύει απολύτως αυτό που είπε προχθές ο Δημητριάδος Ιγνάτιος στην Ιεραρχία όταν εσυζητείτο το θέμα:
– Να πάει να τον αποκαταστήσουν αυτοί που τον έκαναν!

Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να επουλώνει κάθε πληγή που ανοίγεται!

XΧΧ. «Έγραψε» ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος με την κίνησή του να δώσει μέρος της Μητρόπολής του για τη δημιουργία μίας νέας Μητρόπολης προς αποκατάσταση του εμπερίστατου και πολλαπλώς αδικημένου Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεοκλήτου. Όπως έγραψε και με αυτά που είπε για τον εν λόγω Ιεράρχη και για όσα δεινά υπέστη για το καλό της Εκκλησίας. Και έκανε και την αυτοκριτική του για όσα εκείνος έχει εκστομίσει εναντίον του τα παρελθόντα έτη! Η κίνηση αυτή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων επαινέθη από όλες τις πτέρυγες της Ιεραρχίας! Μέχρι και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος πήρε σαφή θέση υπέρ των όσων είπε ο Καλαβρύτων! Θα είναι μία από τις λίγες φορές που συμφωνούν οι δύο Ιεράρχες, δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό ανταλάσσουν πολλά πυρά για διάφορα θέματα, στα οποία διαφωνούν, αν και προέρχονται και οι δύο από την ίδια δεξαμενή: την Χρυσοπηγή!
Ο Θεόκλητος όμως τους ένωσε! Κάτι είναι κι αυτό!

ΧΧΧ. Ένας κληρικός, ακριτικής Μητρόπολης της Εκκλησίας μας δοκιμάζεται τελευταία από τις αδολεσχίες του Μητροπολίτη του!
Τον έβαλε στο στόχαστρο, εκμεταλλευόμενος τις φλυαρίες κάποιων ευφάνταστων του ποιμνίου που αρέσκεται να παριστάνει τον πιστό ακόλουθο ενός πνευματικού κληρικού.. ( ο Μακαριστός Χριστόδουλος το αποκαλούσε επιστημονικά αυτό με τον διεθνή όρο: syndrome of Cardinal). Τώρα θέλει, καλά και σώνει, να τον οδηγήσει στην εκπαραθύρωση και στην τιμωρία!
Αν αυτό γινότανε από οποιονδήποτε άλλο Ιεράρχη θα το καταλάβαινα και θα το δικαιολογούσα. Αλλά η συμπεριφορά αυτή και όλα όσα έχουν συμβεί δεν συνάδουν επ´ ουδενί , με το προφίλ του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως!
Ο άνθρωπος αυτός, όταν εγώ τον γνώρισα– ένα πρωινό, ως Αρχιμανδρίτη ,στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία–εξέπεμπε καλοσύνη και είχε ανοικτό μυαλό και σπουδαίους ορίζοντες! Δεν έμοιαζε με άνθρωπο που θα έκανε τέτοιες ενέργειες– να βάλει ανθρώπους να μπούν στο σπίτι του άλλου και να του κλέψουν προσωπικά αντικείμενα! Ούτε μέλη της cosa nostra δεν θα τα έκαναν όλα αυτά!
Κι όμως έγιναν! Και άφησαν οι αυτουργοί, φυσικοί και ηθικοί, τις φήμες να κυριαρχήσουν της ουσίας!
Πώς είναι δυνατόν αυτός ο ίδιος κληρικός, ο πολλά υποσχόμενος τότε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως , να άλλαξε τόσο απότομα, αφ´ ότου φόρεσε τη Μίτρα, την οποία μάλιστα εμείς τον βοηθήσαμε να φορέσει… ; Ναι εμείς! Θα το επαναλαμβάνω όσο κι αν ενοχλώ μερικούς όψιμους υποστηρικτές του, ευλαβείς εκ του…
ευ+λαμβάνω!

ΧΧΧ. Δεν πέρασε– και καλώς που δεν πέρασε– η εισήγηση δημιουργίας προσωποπαγούς Μητρόπολης Φαρσάλων, για να τακτοποιηθεί ένας καλοκάγαθος, κατά τα άλλα, Ιεράρχης: ο Αυλώνος Χριστόδουλος Μουστάκας.
Η Ιεραρχία δεν άφησε, στη μεγάλη πλειοψηφία της να περάσει το σχέδιο αυτό!
Οι φήμες θέλουν και τον Αρχιεπίσκοπο αρνητικό, εν τέλει, στη δημιουργία προσωποπαγούς Μητρόπολης. Ίσως γιατί κάποιες άλλες φήμες θεωρούν ότι θα προσπαθήσει να επιβάλλει τον συγκεκριμένο κληρικό, όταν κενωθεί η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος ως Μητροπολίτη σε αυτήν.
Δεν ξέρω τί τους έχει πιάσει με την τακτοποίηση του Αυλώνος– τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και τον Θεσσσλονίκης– όταν υπάρχουν τόσοι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος, που περιμένουν υπομονετικά το χάδι της Εκκλησίας μας, χωρίς να διαμαρτύρονται, ή να έχουν κάποιο θείο ή κάποια θεία( έστω κι αν δεν τη λένε Νικόλ), για να τους προωθήσει!
Φαίνεται ότι ο Αυλώνος επένδυσε σε ισχυρούς ανθρώπους, που του υποσχέθηκαν πράγματα που δεν μπορούν σήμερα να τηρήσουν! Εύχομαι να ήταν… ανιδιοτελείς οι υποσχέσεις, και να μην.. “ξοδεύτηκε”, για να εισπράξει τελικά…. Αστε καλύτερα!
Πάντως για την περίπτωση του Αυλώνος, ισχύει απολύτως αυτό που είπε προχθές ο Δημητριάδος Ιγνάτιος στην Ιεραρχία όταν εσυζητείτο το θέμα:
— Να πάει να τον αποκαταστήσουν αυτοί που τον έκαναν!

Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να επουλώνει κάθε πληγή που ανοίγεται!

XΧΧ. “Έγραψε” ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος με την κίνησή του να δώσει μέρος της Μητρόπολής του για τη δημιουργία μίας νέας Μητρόπολης προς αποκατάσταση του εμπερίστατου και πολλαπλώς αδικημένου Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεοκλήτου. Όπως έγραψε και με αυτά που είπε για τον εν λόγω Ιεράρχη και για όσα δεινά υπέστη για το καλό της Εκκλησίας. Και έκανε και την αυτοκριτική του για όσα εκείνος έχει εκστομίσει εναντίον του τα παρελθόντα έτη! Η κίνηση αυτή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων επαινέθη από όλες τις πτέρυγες της Ιεραρχίας! Μέχρι και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος πήρε σαφή θέση υπέρ των όσων είπε ο Καλαβρύτων! Θα είναι μία από τις λίγες φορές που συμφωνούν οι δύο Ιεράρχες, δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό ανταλάσσουν πολλά πυρά για διάφορα θέματα, στα οποία διαφωνούν, αν και προέρχονται και οι δύο από την ίδια δεξαμενή: την Χρυσοπηγή!
Ο Θεόκλητος όμως τους ένωσε! Κάτι είναι κι αυτό!

ΧΧΧ. Ένας κληρικός, ακριτικής Μητρόπολης της Εκκλησίας μας δοκιμάζεται τελευταία από τις αδολεσχίες του Μητροπολίτη του!
Τον έβαλε στο στόχαστρο, εκμεταλλευόμενος τις φλυαρίες κάποιων ευφάνταστων του ποιμνίου που αρέσκεται να παριστάνει τον πιστό ακόλουθο ενός πνευματικού κληρικού.. ( ο Μακαριστός Χριστόδουλος το αποκαλούσε επιστημονικά αυτό με τον διεθνή όρο: syndrome of Cardinal). Τώρα θέλει, καλά και σώνει, να τον οδηγήσει στην εκπαραθύρωση και στην τιμωρία!
Αν αυτό γινότανε από οποιονδήποτε άλλο Ιεράρχη θα το καταλάβαινα και θα το δικαιολογούσα. Αλλά η συμπεριφορά αυτή και όλα όσα έχουν συμβεί δεν συνάδουν επ´ ουδενί , με το προφίλ του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως!
Ο άνθρωπος αυτός, όταν εγώ τον γνώρισα– ένα πρωινό, ως Αρχιμανδρίτη ,στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία–εξέπεμπε καλοσύνη και είχε ανοικτό μυαλό και σπουδαίους ορίζοντες! Δεν έμοιαζε με άνθρωπο που θα έκανε τέτοιες ενέργειες– να βάλει ανθρώπους να μπούν στο σπίτι του άλλου και να του κλέψουν προσωπικά αντικείμενα! Ούτε μέλη της cosa nostra δεν θα τα έκαναν όλα αυτά!
Κι όμως έγιναν! Και άφησαν οι αυτουργοί, φυσικοί και ηθικοί, τις φήμες να κυριαρχήσουν της ουσίας!
Πώς είναι δυνατόν αυτός ο ίδιος κληρικός, ο πολλά υποσχόμενος τότε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως , να άλλαξε τόσο απότομα, αφ´ ότου φόρεσε τη Μίτρα, την οποία μάλιστα εμείς τον βοηθήσαμε να φορέσει… ; Ναι εμείς! Θα το επαναλαμβάνω όσο κι αν ενοχλώ μερικούς όψιμους υποστηρικτές του, ευλαβείς εκ του…
ευ+λαμβάνω!

ΧΧΧ. Και για την ιστορία θα το ξαναπώ: Ο Αρχιμ. Ανθιμος Ρεγγίδης, Αρχιδιάκονος τότε του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου κι ο υπογράφων τις γραμμές αυτές, έκαμψαν την όποια αντίσταση του παντοδύναμου τότε, Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που ακούγοντας τη φωνή πολλών Ιεραρχών δεν ήθελε να αφήσει την Μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης, σε βλαστό του Ανθίμου Α ´., που μετετέθη στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης! Ο νύν Κορίνθου Διονύσιος Μάνταλος, ήταν η πρώτη σκέψη του Χριστόδουλου για την Αλεξανδρούπολη. Όμως γνώρισε τον Ανθιμο, τον κέρδισε και αποφάσισε να τον προωθήσει! Αν δεν είχε συμβεί αυτό και δεν εκλέγονταν τότε ο Ανθιμος στην Αλεξανδρούπολη, θα ήταν σήμερα ένας ακόμη καταθλιπτικός Αρχιμανδρίτης που θα περιφέρετο, δεξιά κι αριστερά, από εορτή σε πανηγύρι κι από εκδήλωση σε εκδήλωση, αν δεν είχε πάει κοντά στον Γέροντά του, στη Θεσσαλονίκη μήπως και βρεί τη σειρά του.
> Όμως, μία συνάντησή του, άλλαξε το ρου της ιστορίας! Δεν ήταν δα και ιδιαίτερα γνωστός στην Ιεραρχία! Πέρα από τη θέση του Πρωτοσυγκέλου που κατείχε, στην ακριτική αυτή Μητρόπολη, δεν είχε δημόσιες σχέσεις για να τον γνωρίζουν οι Ιεράρχες! Κι αν τότε εκοντράρετο στην εκλογή με τον Διονύσιο Μάνταλο, είναι σίγουρο ότι θα εκλέγονταν μεταξύ των δύο ο Διονύσιος!

ΧΧΧ…..Για την ιστορική αλήθεια και με την ευκαιρία αυτή, να καταθέσουμε τα εξής: Με εξαίρεση την εκλογή Σιδηροκάστρου, που εξελέγη τότε ο νύν Μητροπολίτης Μακάριος, κόντρα στην υποψηφιότητα του Ιωακείμ Καραχρήστου, που είχε το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα, λόγω της επιμονής του αειμνήστου Σερρών Μαξίμου που ήθελε την εκλογή του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε να κερδίσει άλλη εκλογή, κόντρα στην όποια επίσημη υποψηφιότητα.
Ούτε την εκλογή του Κωνστάντιου για την Κομοτηνή κατάφερε, ούτε του Δαβίδ εσχάτως για την Κίτρους! Η εκλογή του Λαγκαδά Ιωάννη, μπορεί να πιστώνεται κ α ι στον Θεσσαλονίκης Ανθιμο,(επαναλαμβάνω κ α ι στον Ανθιμο) αλλά τον Ιωάννη τον επέβαλε το Χριστοδουλικό μπλόκ, που τότε ήθελε πολύ την προαγωγή του Ιωάννη, ο οποίος είχε αδικηθεί. Και το Χριστοδουλικό μπλόκ όταν το θέλει,μπορεί και κάνει θαύματα!
Είδατε τι απέγινε η σίγουρη μέχρι χθές, ίδρυση της προσωποπαγούς Φαρσάλων;;
Πήγε άκλαυτη, στον κάδο των απορριφθέντων!
Αλλά είπαμε όταν θέλουν κάνουν θαύματα! Και ας υπάρχουν ανάμεσα στους Χριστοδουλικούς προδότες και αχάριστοι!Αυτοί θα πάρουν το μάθημά τους στην ώρα τους!
Προς το παρόν τους αφήνουμε να απολαμβάνουν του..” κισσού το πλάνο ανέβασμα”.

Χχχχ.. Επανέρχομαι στην περίπτωση του αδικοδιασυρμένου και αδικοτιμωρημένου αυτού κληρικού, του πατρός Ιωάννη Καρακασαλίδη.
Έχει ορισθεί για μέσα στον Μάρτιο, το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο θα μειώσει ή θα επικυρώσει την απόφαση του Πρωτοβάθμιου.
Εισηγητής είναι και πάλι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος. Φαίνεται ότι…”υπογράφει” ωραία, τις εισηγήσεις που παρουσιάζει…
Οι πληροφορίες, ωστόσο, λένε ότι ασκούνται πιέσεις στους Αρχιερείς να αφήσουν την απόφαση του Πρωτοβάθμιου ως έχει! Δηλαδή να αφήσουν την κατάπτυστη και ανύπαρκτη για τα εκκλησιαστικά μας δεδομένα απόφαση των 7,5 ετών αργίας!
Το θέμα είναι από πού ασκούνται πιέσεις και γιατί;
Μάλιστα λέγεται ότι υπάρχει και ηχητικό ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει αυτή την κατάντια!
Αν έλθει σε μας ένα τέτοιο ντοκουμέντο να ξέρετε ότι θα το στείλουμε αρμοδίως! Μακριά από μας κάθε σκέψη για διασυρμό και ταραχή! Εμείς θέλουμε η Εκκλησία να κλείνει τις πληγές της με σωστό τρόπο και χωρίς να διαπομπεύει τους όποιους ενόχους, πραγματικούς ή κατασκευασμένους!
Το άδικο ουκ ευλογείται και αργά ή γρήγορα επιστρέφεται σε αυτόν που το εκπέμπει και μάλιστα ως καυτό λάδι, για να του καίει την καρδιά και το μυαλό, μία ολόκληρη ζωή!!

ΧΧΧ. Μάλιστα οι φήμες λένε ότι για να φοβίσουν τους Ιεράρχες και να τους κάνουν να ψηφίσουν αρνητικά για τον πατέρα Ιωάννη, έφτασαν στο σημείο να διαδίδουν τώρα ότι μία από τις πνευματικές υποτακτικές του, είναι λέει σε ενδιαφέρουσα!!!! Και συνένοχος αυτής της πράξεως είναι ο εν λόγω κληρικός!
Μα πότε έγινε αυτό;; Και πώς;; Με τον κρίνο;
Οι κατηγορίες μέχρι τώρα ήταν ότι απλά εχάδευε τα πνευματικά του παιδιά και δεν υπήρχαν τόσο βρώμικες και αισχρές κατηγορίες!

Μάλιστα το γεγονός αυτό, έκανε τον Συνοδικό Γέροντα, τον έμπειρο και αψεγάδιαστο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης Προκόπιο να πεί:
—Μα κι εγώ χαδεύω τα πνευματικά μου παιδιά, είμαι κι εγώ ένοχος ; Θα με τιμωρήσετε και μένα ; Τί είναι αυτά τα απαράδεκτα πράγματα που κάνετε; Υπάρχει και Θεός! Γιαυτό και μειοψήφισε υπέρ του πατρός Ιωάννη, στην προηγούμενη δίκη- παρωδία!
Τώρα να δούμε τι θα γίνει!

Εγώ πάντως προτείνω, αν όντως υπάρχει κοπελιά που είναι όντως σε… ενδιαφέρουσα, όταν γεννήσει με το καλό και μάλιστα αγόρι, να το ονομάσει Ανθιμο! Πού ξέρετε; Μπορεί να είναι ο… Ανθιμος ο Γ ´, της Αλεξανδρούπολης.
Αν βγεί κορίτσι ας το ονομάσουν… Ανθίμη!
Σε λίγο θα είναι το πλέον δημοφιλές και trade όνομα στην ακριτική Αλεξανδρούπολη!!
Περιμένετε και θα δείτε!
Εστιν δίκης οφθαλμός, ός τα πανθ´ορά!

ΧΧΧ. Το ατύχημα του Μητροπολίτη Γρεβενών Σεργίου μας στενοχώρεσε όλους! Άνθρωπος δεν υπάρχει που να μήν είπε μία κουβέντα αγάπης γιαυτόν τον Ιεράρχη! Κι αν μήν είχε πολλές δημόσιες σχέσεις!
Χρόνια τώρα, ο ίδιος οδηγός, δεν έπαθε ποτέ τίποτα! Μία φορά αποφάσισε να έλθει με ταξί στην Αθήνα και συνέβη το μοιραίο!
Όλοι προσευχόμαστε γιαυτόν! Να αποκατασταθεί η υγεία του και να επιστρέψει στα καθήκοντά του:αρχιερατικά, για τα ακριτικά Γρεβενά και στα συνοδικά στην Αθήνα.
Ο Σέργιος είναι σχεδόν 40 χρόνια Ιεράρχης! Πάντοτε ανδρείος και ανδροπρεπής στην συμπεριφορά του, δεν προκάλεσε ποτέ στην μικρή κοινωνία των Γρεβενών που υπηρετεί με αφοσίωση την Εκκλησία. Αν και περίεργος σε ορισμένα θέματα ήταν πάντα άνθρωπος αγάπης, προς πάσα κατεύθυνση, έχοντας μέσα στην καρδιά του Χριστό και Ελλάδα.
Ας πάνε όλα καλά με την υγεία του και θα πούμε πολύ περισσότερα για την προσωπικότητα του συγκεκριμένου Ιεράρχη που αν και ηπίων τόνων, λόγων και αντιδράσεων έχει γράψει τη δική του ιστορία!

ΧΧΧ… Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης! Θυμηθείτε αυτό το όνομα!
Πρόκειται για έναν εξαίρετο κι αξιαγάπητο κληρικό της Εκκλησίας μας, με πολύ καλοσύνη κι απέραντη ανθρωπιά! Και ο Θεός ανοίγει πάντα τους δρόμους και τους ουρανούς, σε τέτοιους ανθρώπους!

ΧΧΧ. Οι μεγάλοι έρωτες δεν κρύβονται… Και αν μάλιστα είναι κρυφοί και μυστικοί, τότε είναι που φουντώνουν και αψηφούν ρίσκα και αποστάσεις! Αλλά γιαυτό θα σας πώ στο επόμενο ραντεβού μας, σε μία εβδομάδα περίπου!

ΧΧΧ. Αχ ρε Νικολάκι, τί μας κάνεις!!!