You are currently viewing Η παρουσία των Μητροπολιτών Φωκίδος και Θεσσαλιώτιδος,δημιούργησε πρόβλημα ” ηθικής τάξης”στην Ιεραρχία!

Η παρουσία των Μητροπολιτών Φωκίδος και Θεσσαλιώτιδος,δημιούργησε πρόβλημα ” ηθικής τάξης”στην Ιεραρχία!

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα
——————————————

Η ΔΙΣ στην προτελευταία συνεδρίασή της, τον μήνα Ιανουάριο 2014, αποφάσισε την ενεργοποίηση του σχετικού νόμου για την αποστολή επιτροπής προς τους δύο– από τους δέκα τουλάχιστον– ανήμπορους Μητροπολίτες Φωκίδος Αθηναγόρα και Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο.
Μέχρι τώρα η επιτροπή δεν είχε πραγματοποιήσει την επίσκεψη και τον έλεγχο των δύο Μητροπολιτών, ώστε να αποφανθεί περί των ικανοτήτων τους ή όχι, για το αν μπορούν να εξακολουθούν να προίστανται των Μητροπόλεων, όπου είχαν εκλεγεί από την Ιεραρχία και είχαν εγκατασταθεί – ενθρονισθεί με προεδρικό διάταγμα.

Οπως ήταν αναμενόμενο,οι δύο Μητροπολίτες αντέδρασαν έντονα, στην απόφαση της ΔΙΣ για ενεργοποίηση του νόμου και συγκεκριμένα ο Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος απέστειλε σκληρές επιστολές προς την ΔΙΣ και προσωπικά προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο,με σκληρό και αμετροεπές περιεχόμενο, δια των οποίων χαρακτηρίζει άδικη και απαράδεκτη την απόφαση αυτή, η οποία, όπως καταγγέλει έχει ως στόχο της την καρατόμησή τους!
Οι δύο αυτοί Μητροπολίτες, που το μέλλον τους τελεί υπό την κρίση της επιτροπής, παρευρέθησαν στη σύγκληση της Ιεραρχίας– δεδομένου ότι είχαν προσκληθεί κανονικώς, αφου η επιτροπή δεν είχε πάει ακόμη να τους εξετάσει– δημιουργώντας θέμα “ηθικής τάξεως”, τόσο για τη ΔΙΣ, όσο και για την ΙΣΙ.
Και τούτο διότι υπήρξαν στην παρούσα Ιεραρχία καραμπινάτες απουσίες Μητροπολιτών και συγκεκριμένα των: Μεγάρων Βαρθολομαίου, Ιωαννίνων Θεοκλήτου, Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνου και Λήμνου Ιεροθέου. Οι Μητροπολίτες αυτοί είναι εξίσου ανήμποροι και ίσως και σε χειρότερη κατάσταση από τους δύο προαναφερθέντες!
Κι όμως για κανέναν απ´ αυτούς δεν έχει κινηθεί η διαδικασία του νόμου με την αποστολή της επιτροπής.
Οπότε πώς είναι δυνατόν οι δύο Μητροπολίτες, για τους οποίους κινείται απειλητικά η δαμόκλειος σπάθη της επιτροπής για να τους αποκεφαλίσει, να είναι παρόντες στην Ιεραρχία και οι άλλοι, που είναι κλινήρεις, να μήν έχει κινηθεί γιαυτούς καμμία διαδικασία;

Τί θα κάνει τώρα η Σύνοδος ;
Πώς θα επουλώσει την πληγή που η ίδια άνοιξε στο σώμα της;

Το πρόβλημα πλέον έφυγε από τους δύο Μητροπολίτες και το έχει εξελοκλήρου η ΔΙΣ, η οποία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πράξει ακριβοδίκαια το καθήκον της προς όλους τους Ιεράρχες. Φίλτατοι οι Αρχιερείς, φιλτάτη όμως η Εκκλησία.

Προσωπικά έχουμε εκφράσει πολλές φορές την άποψή μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος, από την ύπαρξη των γερόντων και ανημπόρων Ιεραρχών.

Προς Θεού δεν θέλουμε τον εξοστρακισμό όλων των γερόντων Ιεραρχών συλλήβδην!

Μακριά από μας τέτοιες σκέψεις και απόψεις.
Εμείς, όπως και κάθε άλλος νοήμων άνθρωπος, που βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία, θέλουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φανεί ποιοί εκ των Ιεραρχών μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και γιαυτό να παραιτηθούν οικειοθελώς.
Δεν είναι δυνατόν σε μία τέτοια εποχή , οι Μητροπόλεις να παραμένουν αποίμαντες και να διοικούνται από συγγενείς των ανήμπορων Ιεραρχών ή από επιτήδειους κληρικούς, που έχουν προσεγγίσει τους Μητροπολίτες τους κολακεύουν, τους παρασύρουν σε υπερβολές, μειωτικές για την υστεροφημία τους και γενικά κινούν παρασκηνιακά τα νήματα.

Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό σπ´οτι φαίνεται και γιαυτό η διοίκηση της Εκκλησίας μας πρέπει να δείξει μεγαλύτερη τόλμη και θάρρος για να το θεραπεύσει!

Οι καιροί ού μενετοί!
Και τα δύσκολα έπονται!