You are currently viewing Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε για τον λαό της Ουκρανίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε για τον λαό της Ουκρανίας

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως για τα θύματα των ταραχών στην Ουκρανία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στό τέλος της θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό την Κυριακή το πρωί. Τόσο κατά τη θεία Λειτουργία όσο καί κατά το Τρισάγιο έγιναν εκφωνήσεις και στην εκκλησιαστική σλαβωνική γλώσσα, λόγω της παρουσίας πολυάριθμων Ουκρανών πιστών που ζουν στην Πόλη. Μετά το Τρισάγιο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Αναπληρωτή Γενικό Πρόξενο της Ουκρανίας στην Πόλη, Andrii Mostyskyv, στον Πρόξενο Hryhorii Boiko και στους Ουκρανούς Ορθοδόξους, εξέφρασε την χαρά του από την παρουσία τους στον Πατριαρχικό Ναό, παρά το γεγονός της δυσάρεστης αφορμής των δραματικών γεγονότων που συμβαίνουν στην Πατρίδα τους, ως αποτέλεσμα των οποίων να υπάρχουν νεκροί διαδηλωτές και αστυνομικοί και πολλοί περισσότεροι τραυματίες.

«Είναι πολύ φυσικό να δεχόμεθα εσάς, τους Ουκρανούς αδελφούς μας, διότι η Κωνσταντινούπολη είναι η Μητέρα σας Εκκλησία, η Εκκλησία που σας έδωσε πριν 1025 χρόνια τα φώτα της αληθινής πίστεως. Εδώ είναι το σπίτι σας. Δεν είστε ξένοι σ΄ αυτόν τόπο. Οι πόρτες της Εκκλησίας και η πόρτα της καρδιάς μας είναι πάντοτε ανοιχτές. Εκχριστιανιστήκατε και βαπτιστήκατε από αυτήν εδώ την Εκκλησία και πήρατε και το πολιτισμό της, για τον οποίο εμείς είμαστε θαυμαστές. Την πίστη αυτή, τον πολιτισμό, το θάρρος και την φιλοξενία που διαθέτετε, τα θαυμάζουμε τον τρόπο με τον οποίο τα διατηρείτε. Να μην ξεχνάτε, ότι, το Οκουμενικό Πατριαρχέιο αποτελεί η Εκκλησία η οποία σας αγαπά πάντα και προσεύχεται για σας ως Μητέρα Εκκλησία», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέκλεισε ευχόμενος, όπως τα προβλήματα λυθούν με αγάπη και στα πλαίσια του διαλόγου και να υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη μέσα στην χώρα.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι με επιστολή τους, μέλη της Ουκρανικής Κοινότητος που ζουν στην Πόλη, είχαν εκφράσει την επιθυμία όλης της Κοινότητας να προσευχηθούν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, κατά την θεία Λειτουργία της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου, για την επικράτηση της ειρήνης στην τραγμένη από τις συγκρούσεις πατρίδα τους. Σε άλλο σημείο της επιστολής τους σημείωναν απευθυνόμενοι στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Οι προσευχές και οι ειρηνικές ευχές του Παναγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου για όλους τους χριστιανούς αδελφούς μας στην Ουκρανία για αυτές τις γεμάτες λύπη ημέρες, θα αποτελέσουν την μεγαλύτερη στήριξή του».

Κατά την έξοδό του Πατριάρχη από τον Πατριαρχικό Ναό, μετά την θεία λειτουργία, οι συγκεντρωμένοι Ουκρανοί πιστοί έσπευσαν να λάβουν την ευχή του εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για την αγάπη και την συμπαράστασή του στον λαό της Ουκρανίας. Όπως εξομολογήθηκαν η παρούσα κρίση είναι η πιο δύσκολη στιγμή για τον λαό μετά το πυρινικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, που σημάδεψε την ζωή των νεότερων γενιών της Ουκρανίας. “Η επικοινωνία με τον Οικουμενικο Πατριαρχη για εμας τους Ουκρανους αποτελει την μεγαλυτερη τιμη και ευλογία”, επισήμαναν Ουκρανοί που ζουν στην Κωνσταντινούπολη.

Στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου οι Οικρανοί πιστοί είχαν τοποθετήσει φωτογραφίες των νεκρών συμπατριωτών τους, από τις βίαιες συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών, άναψαν κεράκια και άφησαν λίγα λουλούδια. Ο Πατριάρχης άναψε και το δικό του κερί στη μνήμη των θυμάτων και προσευχήθηκε για την αναύπαυση των ψυχών τους αλλά και για την προστασία ολόκληρου του Ουκρανικού Έθνους.

Αιωνία η μνήμη όσων έχασαν την ζωή τους. Ο Θεός να τους αναπαύσει και να δίνει δύναμη στο λαό της Ουκρανίας να βρεί την ειρήνη και την ευτυχία του.