You are currently viewing Ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον Πάπα, ο  πρόεδρος της Κύπρου

Ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον Πάπα, ο πρόεδρος της Κύπρου

Εγκάρδιες συνομιλίες είχαν σήμερα στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Γραμματέα του κράτους του Βατικανό Καρδινάλιο Pietro Parolin. Ανακοίνωση της Αγίας Έδρας αναφέρει ότι υπογραμμίστηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αναφορά έγινε σε αρκετά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο θετικός ρόλος της θρησκείας στην κοινωνία και στην προστασία του δικαιώματος ανεξιθρησκείας.

Εκφράστηκε ικανοποίηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων (για το Κυπριακό) που στοχεύουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Τέλος, στις συνομιλίες εκφράστηκε εκατέρωθεν η ανησυχία αναφορικά με την πολιτική αστάθεια που επηρεάζει την περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής που οδηγεί στα μεγάλα δεινά πληθυσμών και εξέφρασαν την κοινή ελπίδα ότι οι χριστιανικές κοινότητες σε διάφορες χώρες θα συνεχίσουν να προσφέρουν για ένα πνευματικά και υλικά ευήμερο μέλλον.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «στο πλαίσιο της εκστρατείας για συναντήσεις με στόχο την εμβάθυνση σχέσεων, αλλά και τη διεύρυνση της δυνατότητας επιρροής πάνω σε όσους εμπλέκονται στο Κυπριακό εντάσσεται και η συνάντηση μου με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Θα πρέπει να πω, ανέφερε, ότι ήταν μια πάρα πολύ σημαντική συνάντηση, παραγωγική, δημιουργική τόσο με τον Πάπα Φραγκίσκο όσο και με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού και πρόσθεσε: «Ήγειρα θέματα που αφορούν βεβαίως τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ανάγκη στήριξης των προσπαθειών (που διεξάγονται), αλλά και για τις παρερμηνείες (που γίνονται), το θέμα των αγνοουμένων, το θέμα της σύλησης του πολιτισμού είτε αυτός λέγεται θρησκευτικός είτε πολιτιστικός, και είμαστε σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις θέσεις του Πάπα Φραγκίσκου ότι ένας διαθρησκευτικός διάλογος θα πρέπει να σέβεται και να προστατεύει τον πολιτισμό του όποιου πολίτη οπουδήποτε και αν ανήκει.Έχω εγείρει θέματα που αφορούν φυσικότατα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι συμπολίτες μας, τα προβλήματα που αφορούν πριν και πάνω από όλα των 200 χιλιάδων προσφύγων».

Αν λάβετε υπόψη, σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος, ότι στις 27 Μαρτίου θα βρίσκεται στο Βατικανό και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα, αλλά και την επιρροή που γενικότερα το Βατικανό ασκεί σε πολλές των Κυβερνήσεων που έχουν λόγο και έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, αντιλαμβάνεστε ότι οι συναντήσεις ήταν σημαντικά χρήσιμες αυτή την ιδιαίτερη στιγμή.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χάρισε στον στον Πάπα Φραγκίσκο εικόνισμα του Αποστόλου Ανδρέα αναφέροντας ότι ο Πρωτόκλητος μαθητής του Ιησού Χριστού συνδέεται στενά με την Κύπρο, αφού σε αυτόν είναι αφιερωμένο ένα από τα πιο ιερά προσκυνήματα του νησιού, το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στο κατεχόμενο άκρο της χερσονήσου της Καρπασίας.

Επίσης, τόνισε τη θρησκευτική σημασία της Μονής για ολόκληρο τον κυπριακό λαό και πρόσθεσε ότι τη Μονή επισκέπτονται για προσκύνημα και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, κάτι που αποτελεί απόδειξη για το σημαντικό ρόλο της θρησκείας στην ειρήνη, τη συνύπαρξη και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, καθώς και τη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου.

Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα το Μοναστήρι χρειάζεται άμεσα αναστήλωση και για το σκοπό αυτό έχει αναληφθεί πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από την Εκκλησία της Κύπρου, τον κυπριακό λαό, περιλαμβανομένων και Τουρκοκυπρίων και την αμερικανική Κυβέρνηση.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Κύπριο Πρόεδρο ένα μεγάλο χάλκινο μετάλλιο με ανάγλυφη απεικόνιση του Αγγέλου της Ειρήνης που, όπως είπε ο Ποντίφηκας, καταστρέφει εντός μας το δαιμόνιο του πολέμου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «αυτό μας χρειάζεται τώρα και στην Κύπρο».