You are currently viewing Η καθ´υπαγόρευση αντίδραση του “ανήμπορου” Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κυρίλλου, φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος και δικαιώνει τη ΔΙΣ, για την απόφασή της!

Η καθ´υπαγόρευση αντίδραση του “ανήμπορου” Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κυρίλλου, φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος και δικαιώνει τη ΔΙΣ, για την απόφασή της!

 

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Η ΔΙΣ αποφάσισε την αποστολή, στους Μητροπολίτες Φωκίδος Αθηναγόρα και Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο, της εκ του νόμου προβλεπόμενης τριμελούς επιτροπής, προκειμένου να διαπιστώσει ότι μπορούν να ανταποκριθούν ή όχι, στα καθήκοντά τους– λειτουργικά και διοικητικά.
Η ΔΙΣ, δεν έλαβε αβασάνιστα αυτή την απόφαση.
Κάλεσε προηγουμένως τους δύο Μητροπολίτες σε προσωπική ακρόαση, σε ώρα συνεδρίασης του ιερού Σώματος της ΔΙΣ, κι όταν διαπίστωσε την χαοτική κατάσταση στην οποία ευρίσκονται οι εν λόγω Ιεράρχες, αλλά και το ακαταλόγιστο των λόγων τους και των πράξεών τους, αποφάσισε την ενεργοποίηση του σχετικού νόμου, της αποστολής δηλαδή, της επιτροπής, όπως ακριβώς ορίζεται από τον Καταστατικό Χάρτη.
Και οι δύο Ιεράρχες αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση αυτή της ΔΙΣ.
Μάλιστα ο ένας εκ των δύο, ο κατ´επανάληψη ευεργετηθείς από την Ιεραρχία, επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος– ο από Κυθήρων– δεν έμεινε σε μία τυπική δήλωση, αλλά προέβη σε μία υβριστική και απαράδεκτη ενέργεια κατά της Ιεράς Συνόδου, με την αποστολή μίας επιστολής δια της οποίας εγκαλεί την Σύνοδο για την απόφασή της, της αμφισβητεί το δικαίωμα της ενεργοποίησης του σχετικού νόμου και απειλεί τους πάντες γιαυτή την εξέλιξη.
Ειρήσθω εν παρόδω– αν η επιτροπή δεν εντοπίσει πρόβλημα στην άσκηση των καθηκόντων του, δεν κινδυνεύει να εκπέσει του θρόνου του. Στην αντίθετη περίπτωση, όμως, κηρύσσεται ο θρόνος εν χηρεία, αφού εκδοθεί προηγουμένως το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Επομένως αν ο Θεσσαλιώτιδος που διαμαρτύρεται σήμερα γιαυτή την εξέλιξη, είναι καλά στην υγεία του, δηλαδή αν διαπιστώσουν οι της Επιτροπής, ότι μπορει να λειτουργήσει, ή να συνομιλήσει φυσιολογικά με έναν άνθρωπο, ή ότι μπορεί να βαδίσει ένα βήμα, εντός ή εκτός του ναού, χωρίς να του πετάνε… κλειδιά για να δώσει εντολή ο εγκέφαλος στο πόδι να κινηθεί, τότε θα παραμείνει στη θέση του!
Γιαυτό ας μήν ανησυχεί!
Όμως, γιατί μέχρι τώρα ο Μητροπολίτης Κύριλλος, δεν είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του γαι την ύπαρξη αυτού του νόμου, δια του οποίου εξέπεσαν του θρόνου των, τόσοι και τόσοι Ιεράρχες- συνεπίσκοποί του, των οποίων η υγεία ήταν σε καλύτερη κατάσταση απ´ ότι του ίδιου;; Διαμαρτυρήθηκε τότε γιαυτούς, ή λούφαζε στο ντιβάνι της εξουσίας του;

Είναι ολοφάνερο ότι κάποιοι.. “κρύβονται”, πίσω από την θορυβώδη αντίδραση του εν λόγω Ιεράρχη. Κάποιοι των οποίων τα συμφέροντα θίγονται ή θα θιγούν στο ενδεχόμενο της απομάκρυνσής του.
Και αυτοί– δεν είναι πολλοί– οδηγούν τον Γέροντα Μητροπολίτη σε πράξεις που αμαυρώνουν ακόμη περισσότερο την προσφορά του και την υστεροφημία του στην Εκκλησία.
Διότι πώς είναι δυνατόν ένας νοήμον άνθρωπος, όπως είναι ο Θεσσαλιώτιδος, να αντιδρά στην απόφαση της ΔΙΣ, όταν δεν μπορεί να περπατήσει , να ομιλήσει και τελέσει θεία λειτουργία!! Όλα γίνονται από επισκέπτες Αρχιερείς κι εκείνος παρακολουθεί άφωνος, ωσί παρών!
Το ότι ενδύεται την Αρχιερατική του στολή και παραμένει αμίλητος, κάθ ´ όλη την θεία λειτουργία, δεν συνιστά Εκκλησιολογικά, κατά τη γνώμη του, βέβηλη πράξη, που προσβάλλει αφ´ενός το αρχιερατικό του αξίωμα και αφ´ετέρου– το χειρότερο– το ύψιστο Μυστήριο της θείας Λειτουργίας και Ευχαριστίας;

Τί θα έχει να πεί στα μέλη της Επιτροπής ειδικευμένων Εμπειρογνωμόνων που θα τον επισκεφθούν όταν διαπιστώσουν ότι δεν μπορεί να μιλήσει, να περπατήσει, να συνεννοηθεί τέλος πάντων, ή να αναπέμψει μία ευχή στο Εκκλησίασμα;;
Ενθυμείται ο Σεβ. Θεσσσλιώτιδος, αλήθεια, πώς εισήλθε εντός της ΔΙΣ, όταν εκλήθη από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και πώς συνεννοήθηκε με τους Συνοδικούς Ιεράρχες, οι οποίοι κοιτάζονταν διαπορούντες για το θέαμα;;
Είναι αληθές ότι είχε μαζί, εντός της ΔΙΣ, έναν βοηθό του Ιερέα, ο οποίος…” μετάφραζε” στους Συνοδικούς αυτά που ήθελε να πεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος ;;

Δεν είμαστε υπέρ της απομακρύνσεως όλων των Γερόντων Ιεραρχών από τις θέσεις των!
Μακριά από εμάς τέτοια ύβρις!
Είμαστε υπέρ της απομακρύνσεως των ανήμπορων Γερόντων!

Για παράδειγμα ο Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ και ΙΣΙ, Μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ, είναι μεγαλύτερος στην ηλικία από τον Θεσσαλιώτιδος, αλλά είναι πολύ καλά στην υγεία του και διαθέτει σώας τας φρένας!

Επομένως άλλο οι Γέροντες κι άλλο οι ανήμποροι, ακόμη και αυτοί που έχουν ψυχολογικά προβλήματα και έχουν εκλεγεί επί Χριστοδούλου, ακόμη και επί Ιερωνύμου. Ήδη άρχισαν να ακούγονται φήμες για τα καμώματά τους. Γιαυτό η διοίκηση της Εκκλησίας μας, πρέπει να είναι για όλα έτοιμη, να εξετάσει όλες τις περιπτώσεις και να μήν αφήνει τους Αρχιερείς ισοβίως στους θρόνους! Οι καιροί έχουν αλλάξει κι αυτοί που ομιλούν για ισοβιότητα είναι βαθειά νυχτωμένοι και δεν έχουν φόβο Θεού μέσα τους αλλά τους ενδιαφέρει η καρέκλα .
Δεν είναι περιουσία κανενός, η όποια Μητρόπολη, ούτε τσιφλίκι τους!
Εδώ και τώρα λοιπόν εξονυχιστική εξέταση όλων των περιπτώσεων Μητροπολιτών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και να παρθούν σωστές και δίκαιες αποφάσεις!
Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι Ιεράρχες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και δεν έχουν σώας τας φρένας!
Γιαυτό κάτι πρέπει να γίνει σήμερα!
Η Εκκλησία δεν είναι τσιφλίκι κανενός!Ας τελειώσει εδώ αυτό το παραμύθι!