You are currently viewing 1984 – 2024: 40 χρόνια ”Γεώργιος Βούρος” της Χίου….|

1984 – 2024: 40 χρόνια ”Γεώργιος Βούρος” της Χίου….|

  • Reading time:2 mins read

1984… 2024… Σαράντα χρόνια «Γεώργιος Βούρος».

«Μπορεί να μην είναι υπερβολικά πολλά, αλλά νομίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε το στίγμα μας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού μας», είπε ο Λουκάς Αμπελιώτης, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου «ο Γεώργιος Βούρος», όταν προλόγισε την εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου στο κατάμεστο κοσμικό κέντρο «Χάραμα», όπου οι φίλοι και τα μέλη του συλλόγου που συνεχώς διευρύνονται, προσήλθαν με χαρά και συγκίνηση, στις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2024. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Αρχές της Χίου, Εκκλησιαστικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές.

Ο Πρόεδρος του «Γεωργίου Βούρου», Λουκάς Αμπελιώτης, αναφέρθηκε στα εκατοντάδες πρόσωπα, που πέρασαν τόσα χρόνια, από τα Διοικητικά Συμβούλια, τα Τμήματα και τα Εργαστήρια του Συλλόγου και κατέθεσαν την ψυχή τους, μαζί με τη δράση και το χρόνο τους. Τόνισε ότι, πάντα όπως και τώρα, «μαζί με αυτούς που πέρασαν από το Σύλλογο, νοιαζόμαστε να τιμούμε και τους παρόντες, που έχουν ενεργή δράση σε όλα τα τμήματά μας, ενήλικες και παιδιά». Φέτος, ανάμεσα στους επαίνους και τις τιμητικές διακρίσεις που δόθηκαν σε μέλη και φίλους του συλλόγου, δόθηκαν και βραβεία τιμής, σε ανθρώπους που με τη ζωή και τη δράση τους, έχουν προσφέρει στον πολιτισμό και την κοινωνία του νησιού και της χώρας μας.

Ανάμεσά τους ο Στρατηγός Χρήστος Δρίβας ( που  είναι κάτοικος Αγίου Λουκά Λιβαδίων, μέλος του Γεωργίου Βούρου και έχει τιμηθεί Διεθνώς ), βραβεύτηκε, για την προσφορά του στην πατρίδα και την κοινωνική και πολιτιστική του εγρήγορση και ευαισθησία. Ακόμη, ο Κώστας Αμπανούδης, ο ακούραστος «απόστολος» του «Φιλοτεχνικού» και της Λογοτεχνίας… και ο Γιώργος Μαστοράκης «φύλακας» του Κάμπου της Χίου και της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, τιμήθηκαν για την προσφορά τους, στον πολιτισμό, την τέχνη και τη διανόηση.

Μια πολύ ξεχωριστή τιμητική διάκριση δόθηκε στον ΒΑΟΛ, που είναι παιδί του ” Γεωργίου Βούρου ”, αφού γεννήθηκε μέσα από αυτόν το 1986 και από τότε ( 35 χρόνια τώρα ) τιμά την περιοχή με τις διακρίσεις και τις επιτυχίες του στον Αθλητισμό, οι οποίες οφείλονται στα Διοικητικά του Συμβούλια, τους Προπονητές και τους Αθλητές του, κάθε ηλικίας. Το βραβείο του Βούρειου Αθλητικού Ομίλου Λιβαδίων, με επιθυμία του νυν Προέδρου του ΒΑΟΛ, παρέλαβε ο Μάρκος Ψώρρας, που διετέλεσε για πολλά χρόνια επιτυχημένος πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου των Λιβαδίων.

Επίσης η Αγγελική Ρέβη και η Δέσποινα Τσαρδάκα, τιμήθηκαν για την φιλότιμη, αποδοτική και πολυετή προσφορά τους, στα πολιτιστικά εργαστήρια του ” Γεωργίου Βούρου ”.

Ακολούθησε απονομή επαίνων συνεπούς παρακολούθησης και επίδοση δώρων σε μέλη των τμημάτων των πολιτιστικών εργαστηρίων του Συλλόγου.

Μαζί με τους επαίνους δόθηκαν ως δώρο τα ακόλουθα βιβλία ( των εκδόσεων Αλφα – Πι ), ανάλογα με την ηλικία σε μικρούς και μεγάλους… ” Μια σταγόνα ιστορίας της Χίου 1911-1934 ” του Γιάννη Τζούμα, ” Δρίμακος ” του Μάρκου Κάβουρα, ” Το μαγικό τριαντάφυλλο ” της Αρετής Παληού, ” Οι κούκλες ” της Σταματίας Τσιμούνη Χιωτέλη, ” Λουβάκης το μικρό γουρουνάκι ” της Ειρήνης Άννας Καλίκα.      

Συμπυκνώνοντας την αναδρομή και το λόγο του ο Πρόεδρος του ” Γεωργίου Βούρου ”, είπε. «Εμείς όλα αυτά τα χρόνια θέσαμε τρεις άξονες γύρω  από τους οποίους κινηθήκαμε, ο ένας είναι ο Χριστός και η Ορθοδοξία μας, ο δεύτερος η πατρίδα μας και ο τρίτος, ο άνθρωπος και η οικογένεια». Πρόσθεσε με σεμνότητα, «νομίζουμε ότι γαλουχήσαμε τις νέες γενιές και μεταλαμπαδεύσαμε τις Ελληνικές αξίες, για τις οποίες πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι».

Σήμερα, στον Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδίων Χίου ” ο Γεώργιος Βούρος ”, λειτουργούν, έντεκα τμήματα παραδοσιακών χορών με δασκάλους τον Γιώργο Παναγιωτίδη και το Νίκο Κουμή, μικτή χορωδία ενηλίκων με μαέστρο τη Βίνα Αμπανούδη, ένα τμήμα κεντήματος με δασκάλα τη Χριστίνα Μαυρονικόλα, τρία τμήματα ζωγραφικής με δασκάλα την Τώνια Λαδάκη, δύο τμήματα κεραμικής – πηλογλυπτυκής με δασκάλα τη Δέσποινα Καλαγγιά, ένα τμήμα Βυζαντινής Μουσικής με τον Πρωτοψάλτη Μουσικό Κώστα Γανιάρη, ένα τμήμα χοροκίνησης και ένα τμήμα θεατρικής αγωγής με την Κλεοπάτρα Συγγελοπούλου και ένα τμήμα γυμναστικής με τις γυμνάστριες Άννα Μαμμούς και Τζένη Τάπα. 

Τη Βασιλόπιτα ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, Πατέρας Γεώργιος Χανδρής, ενώ η χορωδία του τμήματος Βυζαντινής Μουσικής του ” Γεωργίου Βούρου ” τον συνόδευσε ψάλλοντας και στη συνέχεια απέδωσε πολύ όμορφα, μερικούς Εκκλησιαστικούς Ύμνους. Αφού κρατήθηκαν τα καθιερωμένα κομμάτια, του Χριστού, του Συλλόγου κ.ο.κ., ο Κυριάκος Δηράκης, Αντιπρόεδρος του Εκπολιτιστικού  και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων ” ο Γεώργιος Βούρος ”, με τη βοήθεια των κυριών του Διοικητικού Συμβουλίου που παραβρέθηκε σύσσωμο, έκοψε και μοίρασε τα κομμάτια της Βασιλόπιτας, στους προσκεκλημένους που τίμησαν την εκδήλωση, ξεκινώντας από τις αρχές της Χίου.

Ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, ( ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής και ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Νύχτας που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν διεμήνυσαν τις ευχές τους), ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς, ο Ταξίαρχος Χαράλαμπος Αμπατζίδης, η Αντιδήμαρχος Αναστασία Γαλάνη, ο Αντιδήμαρχος Αργύρης Γιαμμάς, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αμέντας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Μανάρας και Παντελής Μπουγδάνος, η Εισαγγελέας Χίου, ο Κώστας Τριαντάφυλλος επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Χίου, ο πρώην Πρόεδρος του Ομηρείου Δημήτρης Μαντικας, η Γεωργία Μάντικα από τον Παγχιακό Σύλλογο Μουσικής Παιδείας ” η Αρμονία ”, ο Κήρυκας Ματσέλας Πρόεδρος Βούρειου Αθλητικού Συλλόγου Λιβαδίων ( ΒΑΟΛ ), η Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Χίου ” ο Ψηλορείτης ”, ο Πρόεδρος του ” Kardamylian Foundation ”, o Γιάννης Τζούμας Δημοσιογράφος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ο Διευθυντής του ” Βούρειου ” Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίων Χίου και η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Λιβαδίων, ο Στρατηγός Χρήστος Δρίβας, ο Αντώνης Ζερβάκης από το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Χίου, παρέλαβαν τα κομμάτια τους και χαιρέτισαν την εκδήλωση.

Όλοι τόνισαν την υποστήριξή τους, διότι, η προσφορά του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων ” ο Γεώργιος Βούρος ” είναι πολύ σημαντική για τις αξίες και τα ιδανικά που μεταλαμπαδεύει στους νέους, όπως βεβαίως και οι υπόλοιποι σύλλογοι ( επιμορφωτικοί,λαογραφικοί, αθλητικοί κ.ο.κ. ) του νησιού μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς που μετέφερε και τις ευχές του Περιφερειάρχη , τόνισε στον χαιρετισμό του, ότι ‘‘σήμερα με τις νομοθεσίες που πάνε να μας περάσουν πάνω στις αρχές μας, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτούς τους συλλόγους, για να μπορούμε να κρατάμε τις αξίες και τις αρχές μας και να περνάμε αυτές τις αρχές στα παιδιά μας ”.  

Επίσης ο Κώστας Τριαντάφυλλος, επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Χίου, τόνισε στο χαιρετισμό του, ότι στην παρούσα εκδήλωση παραβρίσκεται κυρίως ως Πρόεδρος του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου ” Λέων Αλλάτιος ”, που αισθάνεται πως είναι αδελφικό σωματείο με τον ” Γεώργιο Βούρο ” και αυτό είναι αμοιβαίο. Πρόσθεσε ότι ” είναι τιμή για τη Χίο, για το Γεώργιο Βούρο, αλλά και για τη γειτονιά σας, να έχετε πρόεδρο το Λουκά Αμπελιώτη, ο οποίος τιμά κάθε στιγμή την παρουσία του συλλόγου σας”. Έδωσε ακόμη συγχαρητήρια στο επιτυχημένο, φιλότιμο και δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου ” ο Γεώργιος Βούρος ”.

Δυο κομμάτια από τη Βασιλόπιτα, δόθηκαν με πολλή αγάπη στην πρώην Διευθύντρια του Βούρειου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίων, για εκείνη και για τον πατέρα της Στέφανο Καλογεράκη, ο οποίος χρηματοδότησε εξ’ ιδίων το ” Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης ”, που δημιούργησε ο Λουκάς Αμπελιώτης στο σχολείο… και όπως τόνισε κι ο Γιώργος Μαστοράκης που τιμήθηκε στην εκδήλωση, ” είναι ένα αριστούργημα που χρειάζεται ενίσχυση και ώθηση ”.

Την όμορφη συνεστίαση ( με τσάι καφέ και κεράσματα ) που απόλαυσε ο κόσμος του ” Γεωργίου Βούρου ” που γέμισε το ” Χάραμα ”, την πλαισίωσαν υπέροχα τα πολιτιστικά εργαστήρια του συλλόγου, με ένα Μουσικοχορευτικό Χοροκίνησης και Θεατρικής Αγωγής…και με Παραδοσιακούς Χορούς παιδιών και ενηλίκων.

Μοιράστηκαν αξιόλογα και εύστοχα δώρα, στους τυχερούς της Βασιλόπιτας και της λαχειοφόρου αγοράς…και ο Πρόεδρος μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων ” ο Γεώργιος Βούρος ”, ευχαρίστησαν… Την κεραμίστρια Δέσποινα Καλαγγιά για το δώρο στον πρώτο τυχερό της Αγιοβασιλόπιτας, το ταξιδιωτικό γραφείο ” SUNRISE TOURS ” για το δώρο στον δεύτερο τυχερό της Αγιοβασιλόπιτας, το ταξιδιωτικό γραφείο ” KANARIS TOURS ” για το δώρο στον τρίτο τυχερό της Αγιοβασιλόπιτας, την εικαστικό Τώνια Λαδάκη για το δώρο στον τέταρτο τυχερό της Αγιοβασιλόπιτας, το κατάστημα U SHOP ΧΙΟΥ για το δώρο στον πέμπτο τυχερό της Αγιοβασιλόπιτας και τον Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη ” ELECTRONET ” για την εκτύπωση των προσκλήσεων και των λαχνών. Ευχαρίστησαν επίσης κι όλους τους υπόλοιπους χορηγούς της λαχειοφόρου αγοράς, που ήταν πραγματικά πολλοί και συμπλήρωσαν τα όμορφα δώρα της εκδήλωσης. Τα κορίτσια της ORIFLAME και της HERBALIFE ήταν εκεί και πολύς κόσμος επισκέφθηκε το stand τους.

Σαράντα χρόνια κοντά μας ο ” Γεώργιος Βούρος ”!… Να τα εκατοστήσει και βάλε…

ΠΗΓΗ: politischios.gr