13 Μαΐου 1981 – Απόπειρα δολοφονίας κατά του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄
Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
SHARE
Η 13η Μαΐου 1981 ήταν μια συνηθισμένη Τετάρτη. Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ διέσχιζε την Πλατεία του Αγίου Πέτρου με το λευκό ανοικτό αμάξι του χαιρετώντας το πλήθος των πιστών. Ξαφνικά, ακούστηκαν τέσσερις πυροβολισμοί. Δύο σφαίρες χτύπησαν τον Pοντίφικα στην κοιλιακή χώρα και το αριστερό του χέρι, προκαλώντας σοβαρή αιμορραγία. Επιπλέον, δύο γυναίκες που βρίσκονταν κοντά τραυματίστηκαν από τις σφαίρες. Ο δράστης, Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, συνελήφθη επιτόπου από την αστυνομία.
«Ακούσαμε διαδοχικούς πυροβολισμούς», δήλωσε ο προϊστάμενος του ραδιοσταθμού του Βατικανού, ιερέας Ρομπέρτο Τούτσι. «Είδαμε τον Αγιο Πατέρα τραυματισμένο. Επεσε στο δάπεδο του αυτοκινήτου. Αργότερα, είδα το ασθενοφόρο να εξέρχεται του Βατικανού με τον Αγιο Πατέρα κατευθυνόμενο στο νοσοκομείο», είπε ο ιερέας Τούτσι.
«Ενα άλλο αυτοκίνητο με μερικούς επισήμους του υπουργείου Εξωτερικών ακολουθούσε», ανέφερε στο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή» την επόμενη μέρα της απόπειρας. «“Ο Πάπας άπλωσε τα χέρια του προς το πλήθος όταν ξαφνικά ακούσαμε δύο πυροβολισμούς”, δήλωσε η Κατερίνα Νταμιάνι, από τη Ρώμη, που βρισκόταν σε απόσταση δέκα μέτρων από τον Πάπα όταν τραυματίστηκε. “Είδα δύο αυλάκια αίματος”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι ήταν σαφώς ορατά στα λευκά μεταξωτά ενδύματα του Πάπα. “Ο Πάπας έμεινε ακίνητος για μια στιγμή. Υστερα σωριάστηκε”».
Δύο χρόνια μετά την επίθεση, ο Ποντίφικας επισκέφθηκε τον δράστη στη φυλακή Rebibbia της Ρώμης και τον συγχώρεσε προσωπικά.
Ο Πάπας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Gemelli, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Παρά τη σοβαρότητα των τραυμάτων του, ανέκαμψε και επέστρεψε στα καθήκοντά του. Δύο χρόνια μετά την επίθεση, στις 27 Δεκεμβρίου 1983, επισκέφθηκε τον Αγκτσά στη φυλακή Rebibbia της Ρώμης και τον συγχώρεσε προσωπικά. Αυτή η πράξη συγχώρεσης ενίσχυσε την εικόνα του Ποντίφικα ως πρεσβευτή της ειρήνης και της συμφιλίωσης.
Φωτ. AP Photo/Arturo Mari
«Ο Τούρκος Μεχμέτ Αλί Χαγκτσά, κατά πληροφορίες, είχε δολοφονήσει, στις 2 Φεβρουαρίου 1979 τον αρχισυντάκτη της “Μιλλιέτ”, Αμπντί Ιπεκτσί. Ο Χαγκτσά, που ήταν μέλος του ακροδεξιού “Κόμματος Εθνικής Δράσεως” του Αρπασλάν Τουρκές, είχε δραπετεύσει, υπό περίεργες συνθήκες, από την τουρκική φυλακή όπου είχε εγκλειστεί μετά το φόνο του Ιπεκτσί και με επιστολή του είχε προειδοποιήσει ότι θα δολοφονούσε τον Πάπα, ο οποίος αναμένετο για επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα στις 28 Νοεμβρίου 1979», ανέφερε σχετικά με τον δράστη η «Καθημερινή».
Το 2006, μια ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Σοβιετική Ενωση ήταν πιθανώς πίσω από την απόπειρα δολοφονίας.
Μετά την απόδρασή του από τις τουρκικές φυλακές, ο Αγκτσά ταξίδεψε στην Ευρώπη με πλαστά έγγραφα και κατέληξε στη Ρώμη. Τα κίνητρα πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα παραμένουν ασαφή. Ο Αγκτσά αρχικά ισχυρίστηκε ότι ενήργησε μόνος του, αλλά αργότερα ανέφερε ότι είχε υποστήριξη από τις βουλγαρικές και σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες εξαιτίας της υποστήριξης του Πάπα στο πολωνικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη», υπονοώντας μια ευρύτερη συνωμοσία. Το 2006, μια ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Σοβιετική Ενωση ήταν πιθανώς πίσω από την απόπειρα δολοφονίας, αν και δεν παρουσιάστηκαν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία.
Από την άλλη, στους κύκλους των πιστών, η απόπειρα δολοφονίας του Ποντίφικα είχε και μια άλλη σημασία. Η επίθεση συνέβη στις 13 Μαΐου, ημερομηνία που συμπίπτει με την πρώτη εμφάνιση της Παναγίας στους τρεις βοσκούς στη Φάτιμα της Πορτογαλίας το 1917. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ πίστευε ότι η Παναγία της Φάτιμα τον προστάτεψε εκείνη την ημέρα. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, δώρισε τη σφαίρα που τον τραυμάτισε στο Ιερό της Φάτιμα, όπου τοποθετήθηκε στο στέμμα του αγάλματος της Παναγίας.
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.