You are currently viewing Όταν οι Αρχιερείς εργάζονται τότε ξεχωρίζουν…

Όταν οι Αρχιερείς εργάζονται τότε ξεχωρίζουν…

  • Reading time:1 mins read

Υπάρχουν κάποιοι Αρχιερείς της Εκκλησίας μας που από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνουν στα χέρια τους το πηδάλιο της Μητρόπολης που τους ” έλαχε”, κάνουν τη διαφορά…!

Εργάζονται πυρετωδώς και με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να συντελούνται θαύματα αλλά και έργα πνευματικής και ουσιαστικής ανασυγκρότησης που βοηθούν αποτελεσματικά την τοπική Εκκλησία να περάσει τα μηνύματά της στο σύγχρονο κόσμο!
Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ευτυχήσει να αποκτήσει τα τελευταία χρόνια σπουδαίους Ιεράρχες,οι οποίοι τα λίγα χρόνια που ευρίσκονται στη σημαντική και επίζηλη αυτή θέση έχουν κατορθώσει μικρά θαύματα.
Σήμερα επιλέξαμε να πούμε δυό καλά λόγια βγαλμένα από την καρδιά μας– για να μη με κατηγορείτε οτι γράφω μονο τα στραβά και τα άσχημα–για δυο Ιεράρχες της Μακεδονίας μας που έχουν ξεχωριστή θέση στην Ιεραρχία και τα ποίμνια τους, τα οποία τους τιμούν, τους σέβονται, τους εκτιμούν γιαυτό που είναι αλλά και τους αποδέχονται ως πραγματικούς και άξιους Ταγούς και ποιμένες.
Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και Δράμας Παύλο.
Και οι δύο Ιεράρχες ειναι ξεχωριστοί και συνδέονται μεταξύ τους με μία σημαντική φιλία ώστε σε όλα τα μείζονα θέματα της Εκκλησίας μας να πορεύονται μαζί αλλά και να αποφασίζουν και να ψηφίζουν χωριστά, οσάκις οι απόψεις των για πρόσωπα και προς συζήτηση θέματα διαφέρουν.
•••• Ο Νεαπόλεως Βαρνάβας, εδώ και μία δεκαετία,από τον Οκτώβριο του 2004, ποιμαίνει θεοφιλώς μία σημαντική Μητρόπολη της Εκκλησίας μας στην καρδιά της Μακεδονίας μας, της οποίας πρώτος Μητροπολίτης υπήρξε ο Γέροντάς του, ο αρχοντικός Μητροπολίτης Διονύσιος. Ο Μητροπολίτης Διονύσιος παρέλαβε το 1974, μια νεοιδρυθείσα Μητρόπολη με ελάχιστες ενορίες και μέσα σε ολίγα έτη κατάφερε έχοντας στο πλευρό του άξιους συνεργάτες, οπως τον Βαρνάβα ,να δημιουργήσει μία τεράστια Μητρόπολη η οποία συναγωνίζεται και αυτή της Θεσσαλονίκης και έχει σήμερα 55 ενορίες και τριάντα παρεκκλήσια.
Ο Βαρνάβας συνεχίζει και επαυξάνει το έργο του προκατόχου του.
Είναι θεοπρόβλητος αλλά και λσοπρόβλητος και διακρίνεται για την φιλανθρωπία και το τεράστιο κοινωνικό έργο του! Ο Βαρνάβας υπήρξε εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ο οποίος τον εκτιμούσε και τον παραδεχότανε και τον είχε εντάξει στον σκληρό πυρήνα των μαχητών Ιεραρχών που εργάζονται για το καλώς νοούμενον συμφέρον της Εκκλησίας μας και για τους θεσμούς της!
Μολονότι εφέτος συμπληρώθηκαν δέκα έτη από την εκλογή του Βαρνάβα στην Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως που ξεκίνησε από το μηδέν, δεν οργάνωσε τελετές και άλλες παράτες για να εορτάσει την επέτειο της εκλογής του και να παρουσιάσει το έργο που έχει συντελεστεί κατά την παρελθούσα δεκαετία. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους που τους οργάνωσαν εορτές – εκπλήξεις στις οποίες ήταν αραία αρέα αρέα καμία πενηνταρέα, προτίμησε να εορτάσει το επετειακό αυτό γεγονός σεμνά και ταπεινά, με τους στενούς συνεργάτες του,”την μικρά ζύμη”, άνευ της οποίας δεν θα μπορούσε να είχε γίνει όλο αυτό το σημαντικό και γιαυτό θαυμαστό έργο!

Ο Μητροπολίτης Βαρνάβας ανήκει στους Μητροπολίτες των νέων χωρών και έχει άριστες σχέσεις με το Φανάρι χωρίς να αγνοεί ή να υποτιμά τον θεσμό της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Σύνοδο της οποίας ανήκει και συμμετέχει ισότιμα με τους άλλους Αρχιερείς! Γαλουχημένος καθώς είναι από τον Γέροντά του Νεαπόλεως Διονύσιο εχει μάθει να υπηρετεί και τους δυο θεσμούς και να στηρίζει με το έργο του και τους λόγους του το εμπερίστατο Φανάρι αλλά και την Εκκλησία της Ελλάδος, οσάκις υπάρχει περίσταση ανάγκης!
Ο Βαρνάβας σε κάθε δυσκολία που παρουσιάζεται δεν είναι από τους ανθρώπους που κρύβεται αλλά διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο, πολλές φορές και με προσωπικό κόστος! Αυτό εκτίμησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο πρόσωπο του Βαρνάβα και μολονότι ήξερε οτι υπήρξε στενός συνεργάτης του κύριου αντιπάλου του νύν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου( τότε Θηβών), ήθελε από πολύ νωρίς να τον προωθήσει σε Μητροπολίτη!
Ο Θεός όμως είχε το σχέδιό του!
Ασθένησε ο Γέροντας Διονύσιος και τον διαδέχθηκε στην Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως της οποίας υπήρξε γέννημα- θρέμμα!

••• Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, κατάγεται από γνήσια ποντιακή οικογένεια και μέσα στο αίμα του ρέει Χριστός και Ελλάδα!
Είναι από τους λίγους Αρχιερείς — και ίσως- ίσως ο μόνος– που έχει λόγο και αυτό που ο λαός μας ονομάζει “μπέσα “, στηριζόμενος στο “έστω δε ο λόγος ημών ναί ναί ή ού ού”.
Ο Δράμας Παύλος αποτελεί πνευματικό ανάστημα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και ήταν από τους πλέον προσφιλείς κληρικούς του. Εξελέγη το 2005 και μέσα σε εννέα έτη,έχει κάνει στη Μητρόπολη Δράμας, όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες!
Ο Παύλος διακρίνεται για το εθνικό φρόνημα του και για τον θαυμάσιο και ιεροπρεπή λόγο του! Μιλά συχνά για τις αλησμόνητες πατρίδες και συγκινείται, γιαυτό και δε χάνει ευκαιρία να τις επισκέπτεται με εκδρομείς από την Μητρόπολή του αλλά και συνοδεύοντας τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στα ταξίδια του στην Παναγιά Σουμελά και στην Καππαδοκία.
Χωρίς να υπήρξε ποτέ από τους νεροκουβαλητές του Βαρθολομαίου,στηρίζει το Πατριαρχείο ως θεσμό και συμπαρίσταται στο έργο του.
Ειναι από τους Ιεράρχες εκείνους– σπάνιο είδος– που όταν δώσουν το λόγο τους τον τιμούν και τον τηρούν μέχρι το τέλος!Και αν πάλι αποφασίσουν να πορευτούν διαφορετικά, δεν διστάζει να πάει και να το πει κατάφατσα στον ενδιαφερόμενο; Οπως το έπραξε πρόσφατα στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων! Ενώ δεν ψήφισε τον εκλεγέντα Μάξιμο, τον συνεχάρη ως εξής:
– Μολονότι δεν σε ψήφισα για δικούς μου λόγους, σου εύχομαι να ζήσεις και να πετύχεις!

Πόσοι άραγε έκαναν ή θα έκαναν το ίδιο ;;

Κάποιοι για να δημιουργήσουν αρνητικούς συνειρμούς για το πρόσωπό του, επικαλούνται την Πατριαρχική στάση του Δράμας ως ένα είδος “προδοσίας” από τις θέσεις που είχε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έναντι του Φαναρίου!
Δεν ξέρουν όμως οτι με τον τρόπο που φέρεται και πολιτεύεται ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, του δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία, όσο ζούσε ο Χριστόδουλος, να εκφράσει μία διαφορετική άποψη ως προς τον τρόπο που κλιμακωνότανε η τότε κρίση μεταξύ Αθηνών και Φαναρίου και να παρακαλέσει για καταλλαγή, αλλά και προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο συνιστούσε να βρεθεί κατ´ ιδίαν με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο σε ουδέτερο έδαφος και να χαράξουν μία νέα γραμμή για το καλό της Εκκλησίας μας!
Και σε πολλά από αυτά που είχε πει τότε επαληθεύτηκε!
Σήμερα επιτελεί ένα θαυμάσιο και ξεχωριστό έργο στη Δράμα με έργα υποδομής και εξυπηρέτησης του χριστεπωνύμου πληρώματος.
Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος μολονότι ήταν εκ των πρώτων που ήθελε να προωθήσει ο Μακαριστός Χριστόδουλος στην Μακεδονία, εντούτοις διάφορες καραμπόλες και παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής άλλαζαν τη ρότα του αρχιεπισκοπικού χρίσματος! Η υποψηφιότητά του ξεκίνησε από την Μητρόπολη Εδέσσης, συνεχίστηκε όταν εχήρευσε η Σερρών και επανεμφανίστηκε όταν δημιουργήθηκε το κενό στην Κοζάνης! Ο Θεός ομως και η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, τον ήθελαν στην ιστορική Δράμα!
Για να του πεί ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος:
<<Εσύ Δεσπότη μου κι εκεί θα διαπρέψεις, θα προσθέσεις με την αξία,το κύρος και το έργο σου και θα κάνεις το όνομα του νομού αυτού να ακούγεται εύηχα>>.