You are currently viewing Ψηλαφώντας τα τελευταία γεγονότα στην Εκκλησία!

Ψηλαφώντας τα τελευταία γεγονότα στην Εκκλησία!

  • Reading time:1 mins read
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

••• Από τον περασμένο Ιούνιο που έγινε η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών μπήκαν σε νέα φάση!

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μπορεί να αποδέχθηκε την εκλογή του νέου Μητροπολίτη, αλλά απέστειλε εξ αρχής μηνύματα προς όλους τους ενδιαφερομένους: την μάχη μπορεί να την έχασε το Φανάρι, αλλά δεν έχασε τον πόλεμο!
Και ο πόλεμος αυτός αν ξεσπούσε θα τα είχε όλα μέσα! Πόλεμος με καθαιρέσεις, με τριβές αλλά και με ανακατάξεις μέσα στο πολυδαίδαλο εκκλησιαστικό στερέωμα!
Η άρνηση της Ιεραρχίας να εκλέξει τον εκλεκτό του Φαναρίου στα Ιωάννινα ,άνοιξε εκ νέου την πληγή που κρύβει στα σωθικά της η Εκκλησία της Ελλάδος εξαιτίας του ερμαφρόδιτου τύπου που διοικείται. Μία πληγή που δεν σηκώνει κανένα φάρμακο για να την κλείσει!
Και όσο οι δύο Εκκλησίες δεν αποφασίζουν από κοινού να βρούνε τη λύση χωρίς διαμεσολαβητές θα ταλαιπωρεί πάντα το ιερό σώμα της Εκκλησίας μας και θα διχάζει το χριστεπώνυμο πλήρωμα!

•••••Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,ήθελε να εκλεγεί σε μία από τις Μητροπόλεις των νέων χωρών και μάλιστα σε αυτή των Ιωαννίνων που συνδέεται με άρρηκτους δεσμούς αίματος, με το Φανάρι, ένας δικός του άνθρωπος, ο οποίος κατά σύμπτωση μέχρι πρότινος, ήταν και δεξιός βραχίων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και εκ των συντελεστών της εκλογικής του επιτυχίας σε Αρχιεπίσκοπο το 2008. Και οι πέτρες γνωρίζουν οτι η Μονή Μάζι, στα Μέγαρα,στην οποία υπάγετο ο εκλεκτός του Πατριάρχη για τα Ιωάννινα ήταν το στρατηγείο των αποφασιστικών κινήσεων που χάρισαν την απρόσκοπτη εκλογή του Ιερωνύμου σε Αρχιεπίσκοπο! Οπως γνωρίζουν επίσης οτι πίσω από τις φουρτούνες και τις ταραχές που έζησε με το Φανάρι, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ευρίσκονταν το Μάζι και ο τότε Θηβών Ιερώνυμος!

•••• Το ερώτημα που θέτουν μερικοί στο εάν μπορεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης να ζητεί την εκλογή ενός δικού του ανθρώπου σε μία από τις Μητροπόλεις των νέων χωρών ειναι το λιγότερο υποκριτικό!
Ασφαλώς και μπορεί και δικαιούται ένας Πατριάρχης της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, στον οποίο υπάγονται πνευματικά οι Μητροπόλεις αυτές να ζητήσει από την θυγατέρα αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος να του εκλέξουν έναν δικό του άνθρωπο! Οπως ακριβώς έχει γίνει και με άλλους παράγοντες οι οποίοι ζήτησαν κατα καιρούς από την διοίκηση της Εκκλησίας, την προώθηση δικών τους προσώπων για Μητροπόλεις των νέων χωρών!
Για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος, από την Μητρόπολη Καλαβρύτων εξελέγη στην Κοζάνη με παράκληση και παρότρυνση του Γέροντά του προς τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου.
Το αυτό συνέβη πρόσφατα, με την εκλογή του σεμνού και ευγενικού νέου Μητροπολίτη Ιερισσού Θεοκλήτου, από την Μητρόπολη Μαντινείας, ύστερα από παράκληση του Μητροπολίτη Μαντινείας Αλεξάνδρου προς τον επιστήθιο φίλο του Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Επομένως όταν έχουν συμβεί τέτοιες καραμπινάτες προκλήσεις προς το Φανάρι, γιατί Ο Πατριάρχης δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει κι αυτός την προώθηση ενός δικού του ανθρώπου,όταν μάλιστα οι εκλογές αυτές στις μητροπόλεις των νέων χωρών, οπως λέγονται σήμερα, γινόντουσαν κάποτε από τη Σύνοδο του Φαναρίου!!

••••Το αν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και η περί αυτόν Ιεραρχία,εθεώρησαν το αίτημα του Πατριάρχη δευτερεύον και προχώρησαν στην εκλογή ενός άλλου προσώπου, το οποίο προέρχεται επίσης από τα σπλάχνα του Πατριαρχείου, όπως είναι φυσικό,δεν θεωρήθηκε η σωστή κίνηση φιλίας και ενόχλησε ως πράξη, τον Πατριάρχη, ο οποίος αν ήθελε να φερθεί εχθρικά και ηγεμονικά,θα ασκούσε το εκ της πράξεως απορρέον δικαίωμά του: να διαγράψει εκ του επίσημου καταλόγου των προς Αρχιερατεία εκλογίμων,όλους εκείνους που θεωρούσε ενοχλητικούς και εμπόδιο για την εκλογή του δικού του υποψηφίου!Κι όμως αυτό ο Πατριάρχης δεν το έκανε!

•••Εκείνο, ωστόσο, που έχει ενοχλήσει το Φανάρι ειναι το γεγονός οτι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, όσο και οι Ιεράρχες των νέων χωρών δεν έπαιξαν με καθαρά χαρτιά με τον Πατριάρχη και το αίτημά του.
Στο Μονοπρόσωπο της εκλογής για την Μητρόπολη Ιωαννίνων ,ο συμβολικός αριθμός των 7 ψήφων που έλαβε ο εκλεκτός του Πατριάρχη– 6 Ιεράρχες εκ των νέων χωρών και ένας εκ των παλαιών– θα αποτελεί πάντα μία ντροπή και ένα ηχηρό ράπισμα, όχι τόσο για τον υποψήφιο προς εκλογή,αλλά για τον ίδιο τον Πατριάρχη ! Και αυτό είναι από αυτά που δεν συγχωρεί ο Βαρθολομαίος!

•••Η εκλογή του συγκεκριμένου κληρικού Αμφιλόχιου Στεργίου ,σε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως, από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ολίγες ημέρες προ της τακτικής συνεδρίασης της Ιεραρχίας και η ανάθεση σε αυτόν της ευθύνης των γραφείων των Αθηνών, ήταν για την Αθήνα μία πρώτη ψυχρολουσία !
Το γεγονός οτι η χειροτονία αυτή έγινε χωρίς την παρουσία Ιεραρχών από την Εκκλησία της Ελλάδος– πλην του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα στους 7– φανερώνει την απόσταση που χωρίζει τις δύο Εκκλησίες!
Υπό άλλες συνθήκες στην χειροτονία του νέου Αδριανουπόλεως το πλήθος των παρευριςκομένων Ιεραρχών εξ Ελλάδος θα εσυζητείτο μέχρι και σήμερα! Τα όσα είπε ο Πατριάρχης προς τον νεοχειροτονούμενο είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει εφεξής στη σχέση του με την Εκκλησία της Ελλάδος. Αλλά και ο τρόπος που επέλεξε να απαντήσει στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών υπενθυμίζοντας παλαιότερες απόψεις που είχε εκφράσει ο Ιερώνυμος για το Φανάρι δείχνει οτι ο τρόπος του θα θυμίζει τον παλιό δοκιμασμένο τρόπο: μαστίγιο και καρότο!

•••• Η επιστολή που έστειλε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μπορεί να ήταν αναφαίρετο δικαίωμά του, αλλά οι εκφράσεις που προσεγγίζει το θέμα είναι υπερβολικές!
Μπορούσε να πεί τα χειρότερα πράγματα με ηπιότερο τρόπο και πιο “γλυκές “εκφράσεις και να μή χάσει το δίκαιο των απόψεών του. Αυτό που έλεγαν οι παλιοί, οτι τον ..”έσφαξε με το γάντι”, δεν το γνωρίζει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, με αποτέλεσμα να δημιουργεί εντάσεις ακόμη και σε περιπτώσεις που οι απόψεις του θα εύρισκαν πολλούς ένθερμους υποστηρικτές!
Επίσης η απόφαση της ΔΙΣ έστω και οριακά –7 προς 6 –να αποστείλει την επιστολή Καλαβρύτων προς το Φανάρι,δια της υπηρεσιακής οδού,θα ρίξει λάδι στη φωτιά και θα συνεχιστεί ένα θέμα που έπρεπε να κλείσει εν τη γενέσει του.
Αλλά οπως η ψηφοφορία απέδειξε ήθελαν οι ίδιοι οι Ιεράρχες να το αποστείλουν και κυρίως ο ίδιος ο Αρχιεπίςκοπος, ο οποίος με την δική του κρίσιμη ψήφο,έκρινε την αποστολή της επιστολής !

••• το οτι ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος έφερε το θέμα της επιστολής Καλαβρύτων στην Ιεραρχία “δεν ήταν έγκλημα ήταν λάθος!”
Ανεξαρτήτως του υπερβάλλοντος ζήλου, που κατηύθυνε την βούληση τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως στην κίνηση αυτή,αν δεν επικρατούσε η ανάλογη ψυχραιμία εκ μέρους των Ιεραρχών θα γινότανε η Ιεραρχία μπάχαλο! Επομένως σε μία επόμενη τέτοια κατάσταση πρέπει να πρυτανεύσει το συμφέρον της Εκκλησίας και όχι οι παλλικαριές για να αποδείξουμε ποιός είναι ο Πατριαρχικός και ποιός ο αντί- πατριαρχικός!
Λάθος ήταν επίσης και ο ερανισμός υπογραφών που να καταδικάζει το κείμενο του Καλαβρύτων, υπογράφοντας ένα πρόχειρο κείμενο που συνέταξε ο Μητροπολίτης Σισανίου Παύλος!
Το έπιασαν αμέσως οι κεραίες του Αρχιεπισκόπου και έδωσε εντολή στον τότε Αρχιγραμματέα, νύν Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας,να το σταματήσει! Οι πληροφορίες μας λένε οτι υπήρχε προθυμία εκ μέρους των Μητροπολιτών των νέων χωρών να προσυπογράψουν ένα τέτοιο κείμενο! Έπρεπε να βρούνε τρόπο εξιλέωσης προς το Φανάρι μετά την καταψήφιση του εκλεκτού του για τα Ιωάννινα και τους τον επρόσφρεραν οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Σισανίου Παύλος, με την κυκλοφορία αυτής της άτυπης επιστολής, η οποία εν τέλει αποσύρθηκε!

••••Για να μην μακρηγορούμε οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών όλα δείχνουν πως μπαίνουν σε νέα τροχιά!
Η απόπειρα μετάθεσης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο του Μητροπολίτη Ζιχνών Ιεροθέου στη Μητρόπολη Μεγάρων και η αναδίπλωση που επιχειρήθηκε στη συνέχεια απέδειξε πως οι απειλές που εκτοξεύθηκαν από το Φανάρι έπιασαν τόπο!
Έτσι παρά την αλλαγή πλεύσης που διέταξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος , όπως τον συμβούλευσαν κάποιοι Αρχιερείς που δεν ήθελαν την ευθεία ρήξη με το Φανάρι με προεστώτα της κίνησης τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο( ο οποίος έψαχνε τρόπο να επουλώσει την πληγή που άνοιξε με την πλήρη ταύτισή του με τον Αρχιεπισκοπικό υποψήφιο για τα Ιωάννινα) άλλαξαν τη γραμμή για το μεταθετό, για να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά! Ωστόσο οι 41 ψήφοι που πήρε ο Ιερόθεος δεν ήταν καθόλου ευκαταφρονητοι αφού ήθελε λίγους ακόμη για να επιτευχθεί το μεταθετό!
Και αυτό παρά τον πόλεμο που έγινε,ειναι μεγάλη επιτυχία η οποία αποδείχνει περίτρανα την τάση και την πρόθεση της Ιεραρχίας να εγκρίνει όταν το θεωρεί σωστό τις μεταθέσεις των Μητροπολιτών !
Αυτό επίσης που συνέτεινε στην αλλαγή γραμμής για μετάθεση του Ζιχνών στα Μέγαρα ήταν οι “φλυαρίες” που ακούγονταν από το περιβάλλον του Ζιχνών οτι με την εκλογή του Ιεροθέου θα βρεί η Μονή Μάζι στην οποία ανήκει και ο τότε υποψήφιος Ιωαννίνων Αμφιλόχιος θα βρεί το δάσκαλό του και θα ζητούν απολυτήρια για το Φανάρι! Δεν είναι άλλωστε εκτός θέματος η είδηση που κυκλοφορεί στους Συνοδικούς διαδρόμους οτι το θέμα της Μονής Μάζι και το κατα πόσο είναι Πατριαρχικό Σταυροπήγιο εστάλη από την ΔΙΣ στην επιτροπή νομοκανονικών της Συνόδου προκειμένου να αποφανθεί για το καλώς έχειν ή όχι!
Το ορθό είναι οτι η Μονή αυτή όταν τα είχε καλά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο , προ τετραετίας-πενταετίας περίπου, επεχείρησε να τακτοποιήσει με απόφαση της Ιεραρχίας το θέμα αυτό αλλά κάποιοι Ιεράρχες με πρώτο τον Καισαριανής Δανιήλ επικαλέσθηκαν έλλειψη απαρτίας γιατί η ώρα ήταν προχωρημένη και το θέμα έμεινε στις καλένδες για επόμενη Ιεραρχία!
Το υποκριτικό της υπόθεσης ειναι οτι η Ιεραρχία τη μέρα εκείνη, την ίδια στιγμή που δεν είχε απαρτία, για να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα του Μάζι , περνούσαν τον ναό που ανήκε με προεδρικό διάταγμα στο Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης στην Αρχιεπισκοπή! Κάτι για το οποίο εγώ επειδή το έγραψα και ξεμπρόστιασα κι αυτούς που παρέσυραν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με τις τζούφιες συμβουλές τους, σύρθηκα στα δικαστήρια! Αλλά ζή Κύριος ο Θεός και αποδίδει δικαιοσύνη!Και οι διώκτες μου μένουν ακόμη πίσω στη σειρά ως Αρχιμανδρίτες,βλέποντας με φθόνο και κακότητα αυτούς που μέχρι χθες λοιδωρούσαν και κοροίδευαν μέσα στους Συνοδικούς διαδρόμους να προάγονται! Φεύ!

Επανερχόμενου στο θέμα της εκλογής Μεγάρων διαπιστώνουμε οτι η πόρτα που έκλεισε για την μετάθεση του Ζιχνών Ιεροθέου στα Μέγαρα, άνοιξε για την εκλογή του εκλεγέντος Μεγάρων Κωνσταντίνου.

Επίσης η κρίση αυτή και ο χειρισμός της δικαίωσε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο,για όσα τράβηξε από το Φανάρι που του πρήξαν το συκώτι και τον οδήγησαν μία ώρα πιο γρήγορα στο θάνατο!
Και αυτή η δικαίωση για τον αδικοχαμένο Αρχιεπίσκοπο Χριςτόδουλο,ήλθε από τον ίδιο τον διάδοχό του Ιερώνυμο, ο οποίος πρωτοστατούσε υπέρ των πατριαρχικών θέσεων, στην κρίση με το Φανάρι που έζησε η Εκκλησία προ δώδεκα ετών!
Και μάλιστα καθώς λένε άνθρωποι με τους οποίους συνομιλεί Ο Ιερώνυμος,δικαίωσε πλήρως τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο!
Ευρισκόμενος δε στη Μήλο, τον περασμένο Ιούνιο, για να ιερουργήσει, ανήμερα των ονομαστηρίων του, εξομολογήθηκε σε ομήγυρη με Ιεράρχες οτι όλο το βράδυ έμεινε ξάγρυπνος εξαιτίας αυτού του θέματος και λόγω της επικείμενης Ιεραρχίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έκανε την εκλογή του νέου Ιωαννίνων.
Η εκλογή έγινε αλλά τώρα θα πρέπει να υποστεί και τα απόνερά της ! Το Φανάρι έχει μόνο έναν τρόπο να βαδίζει και να διεκδικεί αυτά που θεωρεί ως δίκαιά του!
Ενα ειναι βέβαιο: η εκλογή του νέου Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου και η ένταξή του ως ηγήτορα των Πατριαρχικών Γραφείων στην Αθήνα,αποδεικνύει οτι το Φανάρι θα διεκδικήσει και θα πάρει όσα του αναλογούν και τα οποία προκύπτουν από την Πράξη του 1928.
Κι εδώ η ευθύνη, τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι μεγάλη! Γιατί δεν θα πρέπει να ταραχθεί η ομοψυχία των Ελλήνων και να ζήσουν οι Έλληνες έναν νέο διχασμό!