You are currently viewing «Φωτιές» ανάβουν στο Βατικανό νέα σκάνδαλα

«Φωτιές» ανάβουν στο Βατικανό νέα σκάνδαλα

  • Reading time:1 mins read

Το Βατικανό σχεδιάζει να ξεκαθαρίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα εάν και κατά πόσον θα αναλάβει νέος πρόεδρος στην τράπεζά του, το Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων (Istituto per le Opere di Religione, ή IOR), δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αντιδρώντας σε πολυάριθμα δημοσιεύματα περί άμεσα επικείμενων διοικητικών αλλαγών στο ίδρυμα αυτό, το οποίο κλυδωνίζεται από σκάνδαλα.

Τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η φημολογία ότι ο Γερμανός δικηγόρος Ερνστ φον Φράιμπεργκ, που διορίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο πρόεδρος της IOR σε μια από τις τελευταίες αποφάσεις που έλαβε ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ πριν από την παραίτησή του, πρόκειται να αντικατασταθεί.

«Το ΙΘΕ βρίσκεται σε μια περίοδο ομαλής, ειρηνικής μετάβασης και ανάπτυξης», δήλωσε για το θέμα ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.

«Η συμβολή του προέδρου Ερνστ φον Φράιμπεργκ έχει εκτιμηθεί βαθύτατα και αποτιμάται με πολύ θετικό τρόπο, αλλά περαιτέρω διευκρινίσεις είναι πιθανό, ή πολύ πιθανό να δοθούν μετά το Σάββατο όταν και θα συγκληθεί ένα σημαντικό όργανο του Βατικανού», είπε ο εκπρόσωπός του πατέρας Λομπάρντι.

Το συγκεκριμένο όργανο του ΙΘΕ, το Συμβούλιο για την Οικονομία, αποτελείται από οκτώ καρδινάλιους και επτά λαϊκούς ειδικούς.

Ο Τζον Άλεν, ένας δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας The Boston Globe, ο οποίος θεωρείται ειδήμων σε θέματα Βατικανού, έγραψε επικαλούμενος ανώνυμες πηγές ότι ένα από τα μέλη του συμβουλίου, ο Γάλλος χρηματιστής Ζαν Μπαπτίς ντε Φρανσού, θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αναλάβει επικεφαλής της τράπεζας.

Αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα οκτώ καρδιναλίων που συμβουλεύει τον πάπα Φραγκίσκο για τις επικείμενες γραφειοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο Βατικανό συζήτησε επίσης τις αλλαγές στην τράπεζα, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας.

Ο Ποντίφικας έλαβε μέρος στις συναντήσεις αυτές, μαζί με τον δεύτερο στην ιεραρχία, τον γραμματέα του κράτους του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν. Η τράπεζα, η οποία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι λειτούργησε ως καταφύγιο κεφαλαίων της Μαφίας και άλλων εγκληματικών οργανώσεων, καθώς και διαφόρων φοροφυγάδων, έχει πληγεί από πρόσφατα σκάνδαλα παρά τις προσπάθειες του Βατικανού να βελτιώσει τις συνθήκες οικονομικής διαφάνειας.

Τον Μάιο, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η τράπεζα έχασε 15 εκατομμύρια ευρώ καθώς πλήρωσε για τη διάσωση μιας επιχείρησης μέσων ενημέρωσης, η οποία συνδέεται με τον προκάτοχο του Παρολίν, τον καρδινάλιο Ταρκίσιο Μπερτόνε. Η ζημιά αναμένεται να εμφανιστεί στον ετήσιο ισολογισμό που θα δημοσιευτεί κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό L’Espresso ανέφερε δε ότι το Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων έκανε και μια σειρά άλλων επενδύσεων, οι οποίες θεωρούνται τουλάχιστον αμφιλεγόμενες—όπως η αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ουγγαρία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και πλέον υπάρχει ένα έλλειμμα 800 εκατομμυρίων ευρώ στο συνταξιοδοτικό ταμείο του Βατικανού.