You are currently viewing Το ΥΠΕΞ Ελλάδος, καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση στην Πατριαρχική Σχολή της Σιών

Το ΥΠΕΞ Ελλάδος, καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση στην Πατριαρχική Σχολή της Σιών

  • Reading time:0 mins read

Στην απερίφραστη καταδίκη της εμπρηστικής επίθεσης κατά κτιρίου που ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία των σπουδαστών την Πατριαρχικής Σχολής της Σιών προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρόκειται για μία τυφλή πράξη φανατισμού και μισαλλοδοξίας που αποτελεί πλήγμα στη διατήρηση του πολυπολιτισμικού και πολυθρησκευτικού χαρακτήρα των Ιεροσολύμων» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται ότι με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νικόλαου Κοτζιά, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και μετέβη στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση, συνοδεύοντας την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

Η ανακοίνωση καταλήγει εκφράζοντας εκ μέρους των διπλωματικών αρχών «τη βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες ισραηλινές Αρχές θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών».

Το κτίριο που έγινε στόχος της επίθεσης και είναι ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ,  βρίσκεται κοντά στην Παλιά Πόλη. Η επίθεση έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από δράστες που φαίνεται ότι ήταν εξτρεμιστές εβραίοι, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

Ένα μέρος του κτιρίου της Πατριαρχικής Σχολής Σιών στην Ιερουσαλήμ, που ανήκει στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, πυρπολήθηκε, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.

Φράσεις εχθρικές προς τη χριστιανική θρησκεία και συνθήματα που χρησιμοποιούνται γενικά από εξτρεμιστές εβραίους βρέθηκαν πάνω στους τοίχους. «Κατά τα φαινόμενα τα κίνητρα των δραστών του εμπρησμού είναι εθνικιστικά», διευκρίνισε η Σάμρι, χρησιμοποιώντας έναν χαρακτηρισμό που παραπέμπει σε εξτρεμιστές εβραίους.

Οι πυροσβέστες έθεσαν γρήγορα υπό έλεγχο τη φωτιά και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Το κτίριο που χρησιμοποιείται για θρησκευτικές σπουδές βρίσκεται κοντά στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και την Πύλη της Γιάφας.

Έπειτα από αίτημα της αστυνομίας, όλες οι λεπτομέρειες της έρευνας απαγορεύεται να δοθούν στη δημοσιότητα ως τις 4 Μαρτίου.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπάρκατ καταδίκασε την επίθεση. «Δεν υπάρχει θέση για τέτοιου είδους καταδικαστέες δραστηριότητες στην Ιερουσαλήμ. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτές τις συμπεριφορές και να προσάγουμε τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη», σημείωσε σε ανακοίνωσή του.