You are currently viewing Το πρόβλημα των ανήμπορων Μητροπολιτών -Τί θα κάνει η Εκκλησία για να το αντιμετωπίσει;;;

Το πρόβλημα των ανήμπορων Μητροπολιτών -Τί θα κάνει η Εκκλησία για να το αντιμετωπίσει;;;

  • Reading time:2 mins read
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Τη χρονιά που πέρασε, η Εκκλησία μας ήλθε αντιμέτωπη με ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο δημιουργεί φθορές στο Ιερό Σώμα της!

Πρόκειται για το χρονίζον και διαχρονικό πρόβλημα των υπέργηρων και για να κυριολεκτούμε, των ανήμπορων Ιεραρχών,οι οποίοι μετά από μία ευδόκιμη ποιμαντορία, έρχονται όπως όλοι οι άνθρωποι αντιμέτωποι με τον ένα και αδυσώπητο εχθρό : το γήρας και τις εξ αυτού απορρέουσες ασθένειες.
Η Εκκλησία μας πολλές φορές στο παρελθόν ήλθε αντιμέτωπη με το θέμα αυτό και υπήρξε τολμηρή βάζοντας όριο ηλικίας στους Αρχιερείς! Αυτό ομως μετά από ωριμότερη σκέψη εκρίθη αντικανονικό μέτρο και εντελώς ασύμφωνο με τους θείους και ιερείς κανόνες. Οπότε αποφασίσθηκε η επιμέρους αντετώπιση των περιπτώσεων εκείνων που θα δημιουργούν ορατό πρόβλημα στην ομαλή διαποίμανση μίας Μητρόπολης!
Έτσι όταν χρειάσθηκε “έβαλε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων”και αντιμετώπισε με αμεσότητα και αποφασιστικότητα κραυγαλέες περιπτώσεις, κατά τις οποίες “δεν”διοικούσαν πλέον οι Αρχιερείς τις Μητροπόλεις των, αλλά τα ..”κοντινά”τους πρόσωπα , συγγενείς ή επιτήδειοι κληρικοί, που αρέσκονται να παριστάνουν τους παράγοντες του δημοσίου βίου και να κινούν παρασκηνιακά τα νήματα!

Πολύ πρόσφατα η Εκκλησία μας,οδήγησε δύο Μητροπόλεις ,από τις έξι ή επτά ,που ευρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δεδομένου οτι οι Μητροπολίτες των είναι εμπερίστατοι και διοικούνται από τον “αυτόματο”. Εκμεταλλευόμενη μάλιστα η Εκκλησία το δικαίωμα που της δίνει ο σχετικός νόμος,τον ενεργοποίησε για δυο Μητροπολίτες.
Τον Μητροπολίτη πρώην Φωκίδος Αθηναγόρα (ο οποίος, όμως, προς τιμήν του ,έσπευσε να παραιτηθεί, πριν κηρυχθεί έκπτωτος του θρόνου του ) και τον Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο, που μέχρι το τέλος παρεμπόδιζε την επιτροπή στο έργο της, για να κερδίσει χρόνο!

Αυτά συμβαίνουν όταν απουσιάζει από τους πνευματικούς μας Ταγούς η διάκριση και η αυτογνωσία, και τους κατευθύνει το ευ+λαβές περιβάλλον τους,ώστε να μην παραδίδουν την σκυτάλη στην ώρα της και μάλιστα πριν ακόμη εκτεθούν στα μάτια του ποιμνίου τους!
Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία καλείται να αντιμετωπίσει τις εξής περιπτώσεις ανήπορων Μητροπολιτών :

•••Μεγάρων Βαρθολομαίος Κατσούρης

megaron

.Γεννήθηκε το 1928 και εξελέγη το 1974.Ειναι 86 ετών, και με πολλά προβλήματα υγείας.
Ουσιαστικά έχει αποτραβηχτεί από την ενεργό υπηρεσία και τις δημόσιες εμφανίσεις και δεν ιερουργεί πλέον. Έχει να παραστεί σε εργασίες της Ιεραρχίας περί τα τέσσερα έτη,αλλά και όταν εκλήθη να υπηρετήσει τη θητεία του ως Συνοδικός, παραιτήθηκε των καθηκόντων του.

 

•••Κεφαλληνίας Σπυρίδων Καλαφατάκης

zakinthou

Γεννήθηκε το 1926. Εξελέγη Επίσκοπος Νεοχωρίου το 1976 και το 1984 εξελέγη Μητροπολίτης Κεφαλληνίας. Έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και οι πληροφορίες τον φέρουν ήδη παραιτηθέντα. Υπήρξε Ιεράρχης χαμηλών τόνων που κατάφερε να επιβληθεί σε μία δύσκολη Μητρόπολη η οποία είχε επιφυλάξει πολύ δυσμενή αυλαία στον προκάτοχό του Προκόπιο, έναν εξαίρετο Ιεράρχη που αδικήθηκε από τις κομματικές εμμονές και τον φανατισμό που βρισκόταν σε έξαρςη την εποχή εκείνη ( διανύαμε την περίοδο της ακμής των πράσινοφρουρών και των πρασινορουφιάνων). Η διοίκηση της Μητρόπολης σαφώς πάσχει αφού η απουσία του Μητροπολίτη από την κσθερινότητα κάνει το σύστημα να υπολειτουργεί!
Σύντομα η ιστορική αυτή Μητρόπολη του Ιονίου, πρέπει να μπει σε ρότα αναδημιουργίας!

 

••• Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος Γεωργαντόπουλος

kalamarias
Γεννήθηκε το 1932. Εξελέγη πρώτος Μητροπολίτης της αρτισύστατης Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς το 1974. Έχει σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και ένα ατύχημα τον οδήγησε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση που τον απομάκρυνε εντελώς από τα καθήκοντά του.. Ενώ ευρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάρρωσης, δεν έχει επανέλθει ακόμη πλήρως στα διοικητικά και λειτουργικά καθήκοντά του. Σε ευγενικές και διακριτικές υποδείξεις που του έγιναν από κάποιους Αρχιερείς που τον επισκέπτονται, για να αρχίσει να σκέφτεται την παραίτηση, ώστε να επηρεάσει την εκλογή διαδόχου του, δεν έδειξε ιδιαίτερη προθυμία. Προτιμά να διοικείται η Μητρόπολη αδιαφανώς από τους αντ´αυτού και να λέγονται όσα λέγονται ως φήμες ακόμη και από κληρικούς της Μητρόπολης.
••••Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Κωνσταντίνος Φαραντάτος

mhtropolitis
Μολονότι ουδέποτε ανέγραψε στο βιογραφικό του το έτος γέννησής του, έχει περάσει ήδη το 85 έτος της ηλικίας του. Υπήρξε ευγενής και φιλάνθρωπος Ιεράρχης. Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από σειρά προβλημάτων υγείας και μάλιστα αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα οράσεως, Παρά τις δυσκολίες που έχει για την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων του καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να είναι συνεπής!
••• Καρυστίας Σεραφείμ Ρόρρης
axeloo

Γεννήθηκε το 1929. Εξελέγη Μητροπολίτης Καρυστίας το 1968 επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α ´.
Μολονότι είναι ο Πρύταννις των Ιεραρχών και Αντιπρόεδρος της ΙΣΙ , εντούτοις η υγεία του ειναι σε εξαιρετικά επίπεδα! Με εξαίρεση την ασθενή ακοή λόγω γήρατος καταπλήσσει τους γύρω του με τις αντοχές του! Σε μία τέτοια περίπτωση πώς να ζητήσεις αντικατάσταση αφού ο Ιεράρχης ειναι ακόμη ακμαίος και έχει σώας τας φρένας; Εδώ μόνον ο Θεός δίνει τη λύση!
**** Περιστερίου Χρυσόστομος Ζαφείρης

peristeriou

Γεννήθηκε το 1935. Εξελέγη το 1976 Τιτουλάριος Μητροπολίτης Γαρδικίου και το 1978 εξελέγη δεύτερος Μητροπολίτης Περιστερίου, μετά τον θάνατο του πρώτου Μητροπολίτη Περιστερίου Αλέξανδρου, του από Φιλίππων.
Ο Περιστερίου Χρυσόστομος αν και διοίκησε τη Μητρόπολη με χαλαρό τρόπο, εντούτοις παρήγαγε σεβαστό πνευματικό έργο για αστική Μητρόπολη
Τελευταία κάποιες φήμες για την κατάσταση της υγείας του, έκαναν κάποιους εκ των υποψηφίων να εκθέτουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους και να κάνουν σχέδια.
Πλην, ομως , με την ανάνηψή του και την όρεξή του για φαγητό, διέψευσε τους πάντες. Ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην πορεία της υγείας του,τα 80 χρόνια του καθιστούν επισφαλή την όλη κατάσταση!

 

 

••••Παραμυθίας Τίτος Παπανάκος.

Γεννήθηκε το 1931. Εξελέγη το 1974.
Ιεράρχης συνετός και πράος. Χαμηλών τόνων και χωρίς εμφανές πνευματικό έργο αλλά με μία υποδειγματική ευγένεια και ανοχή.Ενώ μέχρι προ ολίγων ετών οδηγούσε ο ίδιος το αυτοκίνητο και ερχότανε Αθήνα για τα διάφορα Συνοδικά του καθήκοντα, τελευταία δηλώνει αδυναμία προς τούτο. Επίσης στις διάφορες δημόσιες εμφανίσεις και παραστάσεις του, δείχνει να μην μπορεί πλέον να κρατήσει σε εγρήγορση τα ανακλαστικά του. Υπογραφές του με ημερομηνία το 1914 αντί του 2014 και άλλα τινά ευτράπελα αποδίδονται σε λάθη εκ παραδρομής. Πάντως είναι ορατό κι εδώ πλέον οτι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση!
•••Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός Παρασκευόπουλος

Γεννήθηκε το 1932. Εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας το 1981. Μολονότι η Σύνοδος του έχει παραχωρήσει βοηθό Επίσκοπο, τον Ωλενης Αθανάσιο, για να τον συνεπικουρεί στα καθήκοντά του, εκείνος ζητάει την εκλογή και δεύτερου γιατι δήθεν η Μητρόπολη έχει πολλές ανάγκες και αυτό ειναι απαραίτητο. Με ένα πολυ σοβαρό πρόβλημα υγείας που ακούσθηκε οτι ήλθε αντιμέτωπος κατάφερε να το ελέγξει με πολύ δυνατή και ακριβή θεραπευτική αγωγή. Πάντως ο Αρχιεπιπσκοπος Ιερώνυμος παρά τις φόρτικές πιέσεις του, του έκοψε τον αέρα του δεύτερου βοηθού,κι εμμέσως πλην σαφώς του υποδείχθηκε η παραίτηση!

 

••••Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος Μιχαλόπουλος

Γεννήθηκε το
1932. Εξελέγη Επίσκοπος Διαυλείας το 1976 και το 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών. Όσο ήταν Διαυλείας υπήρξε ο αγαπημένος μου Ιεράρχης, των μαθητικών χρόνων. Δυστυχώς με τα χρόνια,επηρεαζόμενος από ιδιοτελείς ανθρώπους που τον περιέβαλαν κατά καιρούς και κυρίως εσχάτως, άλλαξε συμπεριφορά και χαρακτήρα.Δεν πειράζει. Ζή Κύριος ο Θεός! Έχει επιτελέσει ξεχωριστό πνευματικό έργο στην ιστορική αυτή Μητρόπολη της Θεσσαλίας. Ομως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με πίκρα τη διχοτόμηση της Μητρόπολης το 1991, για την αποκατάσταση των Μητροπολιτών που εκπαραθύρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ το 1974 ,για να διοικεί ανενόχλητα τότε!
Οι πληροφορίες τον φέρουν σήμερα, να θέλει να επηρεάσει την διάδοχη κατάσταση στη Μητρόπολη, γιαυτό και προβαίνει σε μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών στη διοίκηση, δια των οποίων θα εξασφαλισθούν η επόμενη μέρα και οι δικοί του άνθρωποι. Ήδη τελευταία, Αρχιμανδρίτης που υπηρετούσε στη Θεσσαλονίκη μέχρι πρότινος και ανήκει στην ευρύτερη πνευματική οικογένεια του Σεβ. Τρίκκης,κατέλαβε νευραλγική θέση στη Μητρόπολη.
••••Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ Στεφάνου

Γεννήθηκε το 1932. Εξελέγη το πρώτον, Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών το 1970, επί Ιερωνύμου του
Α ´.Τέσσερα χρόνια μετά ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ τον εκήρυξε Έκπτωτο μαζί με ακόμη 11 Ιεράρχες και το 1991 επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία ως Μητροπολίτης της προςωποπαγούς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων, που προέκυψε από διχοτόμηση της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών. Ο Σεραφείμ είναι ένας πολύ ευγενής και σοβαρός Ιεράρχης. Διοικεί με νεανικό σφρίγος και όρεξη την Μητρόπολη, παρά τα χρόνια του και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Ο Θεός του δίνει σίγουρα δύναμη και υγεία για να φέρει εις πέρας το έργο του αλλά καί γιατι δε θα ήθελε επ´ουδενί, να διαλυθεί η Μητρόπολη που πετραδάκι- πετραδάκι χτίστηκε ,έστω ως προσωποπαγής!

 

••• Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος Κορακίτης

Γεννήθηκε το 1933. Μητροπολίτης Μάνης εξελέγη το 1996. Ανθρωπος που δεν ενόχλησε αλλά και δεν πρόσθεσε. Άλλαξε ανεπιτυχώς τον τίτλο της Μητρόπολης, αφαιρώντας την ιστορική ονομασία Γυθείου και Οιτήλου και αποκαλώντας την Μάνης. Ενώ θα μπορούσε και η παλιά ιστορική ονομασία να διατηρηθεί και το Μάνης να προστεθεί! Και δυστυχώς, η Σύνοδος τον άφησε να επιτελέσει αυτό το ανοσιούργημα!
Λέγεται οτι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, γιαυτό και έχει μόνιμο σύνοδο Ιερέα- ιατρό- με ειδικότητα ψυχίατρου.
Δεν πολυεμφανίζεται στις εκδηλώσεις της Μητρόπολης, αλλά και αν εμφανισθεί, μετά το πέρας της όποιας ιερής ακολουθίας εξαφανίζεται! Η επαφή του με το ποίμνιο σχεδόν ανύπαρκτη!
••• Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος Γαρύφαλλος

Γεννήθηκε το 1934. Μητροπολίτης Λήμνου εξελέγη το 1988, μετά την άδικη απομάκρυνση του προκατόχου του Παντελεήμονος, με τα στημένα επεισόδια .
Ο Ιερόθεος προέρχεται από την ομάδα του Γέροντος Κοζάνης Διονυσίου.Μπορεί η Λημνος αρχικά να του φάνηκε μικρή για τα προσόντα του,αλλά με τα χρόνια προσαρμόσθηκε! Ποτέ δεν απέκρυψε την επιθυμία του για μετάθεση σε Μητρόπολη του λεκανοπεδίου. Έχει σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά εξακολουθεί να ανταποκρίνεται με επιτυχία στα καθήκοντά του, στην ακριτική Μητρόπολη. Ήδη οι δελφινοι άρχισαν να απλώνουν τα πλοκάμια τους με πρώτο και καλύτερο έναν αχάριστο κληρικό, που είναι και συνονόματός του!

••• Καρπενησίου Νικόλαος Δρόσος.

Γεννήθηκε το 1929 και εξελέγη Μητροπολίτης Καρπενησίου το 1979. Ανήκε στην ομάδα του Γέροντος Κοζάνης Διονυσίου ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκλογή του το 1979.
Χαμηλών τόνων Ιεράρχης, σοβαρός και ολιγόλογος δεν απασχόλησε την Εκκλησία με αστοχίες ή υπερβολές! Με εξαίρεση το δυσάρεστο συμβάν ενός ανεξήγητου “εκβιασμού”, το οποίο έθεσε την Μητρόπολη σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια!
Είναι αισθητά πλέον τα προβλήματα υγείας που έχει ο Γέρων Ιεράρχης, τα οποία άρχισαν να φαίνονται τόσο στη διοίκηση, όσο και στο λειτουργικό μέρος της ζωής του Ιεράρχη.
••• Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος Καλαματιανός

 

Γεννήθηκε το 1930. Μητροπολίτης Μηθύμνης εξελέγη μετά από μία εκλογή θρίλερ το 1984, όπου ενώ ήλθε δεύτερος στο τριπρόσωπο, στη συνέχεια στο Μονοπρόσωπο εξουδετέρωσε τον ισχυρό της εκλογής Αρχιμ. Νικόδημο Παυλόπουλο που είχε έλθει πρώτος με ισχυρή διαφορά ,( ήταν ο Ιεροκήρυξ της Μητρόπολης), χάρη στη βοήθεια των τότε Κορίνθου Παντελεήμονος Καρανικόλα και Λαρίσης Σεραφείμ Ορφανού. Ο Σεβ. Μηθυμνης ειναι ένας ήσυχος Ιεράρχης που δεν ενοχλεί και δεν προκαλεί προβλήματα στην εκάστοτε ηγεσία της Εκκλησίας. Στη Μητρόπολή του αλλά και απ´ όπου και αν επέρασε ( π.χ.ως τοποτηρητής Χίου) χαίρει φήμης αγαθού ανδρός! Αλλά και στα 30 χρόνια που ποιμαίνει την ιστορική Μητρόπολη Μηθύμνης την οποία εποίμαναν μεγάλες μορφές Ιεραρχών, ο ίδιος ένα κεραμίδι δεν έβαλε. Ο προκάτοχός του Ιάκωβος Μαλλιαρός σε λιγότερα χρόνια( ούτε 20 χρόνια), έκανε θαύματα και η Μητρόπολη ήκμαζε από πνευματική ζωή και είχε υπερπλεονάζοντα κλήρο! Τώρα είναι τα κενά περισσότερα από την πληρότητα !
Δεν έχει ορατά και γνωστά προβλήματα υγείας πλην του γήρατος! Αντιθέτως φροντίζει να περπατά πολύ και να βρίσκεται πάντα σε φόρμα!

 

•••• Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος

 

Τελευταίο σε αυτή την τμηματοποίηση των Γερόντων της Ιεραρχίας, αφήσαμε για ευνοήτους λόγους τον Θεσσαλονίκης Ανθιμο.. Το θέμα άνοιξε από τις φλυαρίες που προέρχονται από το περιβάλλον ενός πνευματικού του Βλαστού, που θέλει να τον “πλήξει” στα μάτια των Ιεραρχών, για να καταφέρει να επιβάλλει έναν ομήλικό του,( από τον οποίο θέλει να απαλλαγεί ),για νέο Μητροπολίτη Γρεβενών.
Ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος γεννήθηκε το 1934. Εξελέγη Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως το 1974. Το έργο του στην ακριτική Μητρόπολη της Θράκης είναι παροιμιώδες, το οποίο δυστυχώς ο έτερος βλαστός του και διάδοχός του, το ανάποδογυρίζει σιγά σιγά για ανεξήγητους και εντελώς αψυχολόγητους λόγους!
Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξελέγη το 2001, διότι ο Μακαριστός Χριστόδουλος ήθελε να αφησει την ιστορική Μητρόπολη στα έμπειρα χέρια του !
Ο Ανθιμος παρά τα χρόνια του, εργάζεται με το ίδιο νεανικό σφρίγος!
Λειτουργεί , χοροστατεί, ομιλεί ακούραστα και δίνει το καλό παράδειγμα στις νέες γεννιές Ιεραρχών που εκτός κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων, οι πολλοί ειναι μόνον φρού -φρού κι αρώματα !
Τελευταία και εξ αφορμής της πλήρωσης της Μητροπολης Γρεβενών κάποιοι κύκλοι άρχισαν να διαδίδουν στους εκκλησιαστικούς διαδρόμους, κάποιες εκφράσεις για τον Γέροντα Θεσσαλονίκης για να αποδείξουν δήθεν το γήρας του!
Πλην ομως ο Θεσσαλονίκης ακόμη καλά κρατεί! Ας προσέξουν καλύτερα οι βλαστοί του, γιατι έχουν…” κιτρινίσει” επικίνδυνα ,από το κακό τους! Και όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση θα χειροτερεύει!
Αυτός ειναι ο κατάλογος των Γερόντων από τη μία, και των ανήμπορων από την άλλη Ιεραρχών, που η Εκκλησία μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει με κάποιο τρόπο!

Αρκετοί από τους ιεράρχες αυτούς έχουν συναίσθηση της κατάστασης στην οποία ευρίσκονται και όλα δείχνουν οτι αν μείνουν ανεπηρέαστοι από περιβάλλοντα θα συνεργασθούν με την διοίκηση της Εκκλησίας για το καλό όλων και κυρίως για το καλό της Εκκλησίας και της θείας αποστολής της.
Οποία κι αν είναι η εξέλιξη πάντως , η Εκκλησία θα κληθεί πολύ σύντομα να αντιμετωπίσει την διαμορφούμενη κατάσταση και να δώσει τις σωστές λύσεις για κάθε μία περίπτωση!