You are currently viewing Το μήνυμα του Πατριάρχη από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Το μήνυμα του Πατριάρχη από την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

  • Reading time:0 mins read

«Ημέρα πασχάλιος, νίκη της ζωής κατά του θανάτου, πάνδημος εορτή» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε, παρουσία χιλιάδων πιστών, στον ιερό βράχο της Παναγίας Σουμελά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε λόγο για την «έκτη επανάληψη ενός πραγματικού θαύματος».

«Σε μια τέτοια μέρα γεμάτη φως με τα μάτια υγρά από παράπονο αλλά και την αίσθηση ότι τελευταίος είναι ο λόγος του Θεού και αυτός είναι σωτήριος», όπως είπε ο Παναγιότατος, εντός του χώρου της Μονής χώρεσαν μόνο δεκάδες από τους χιλιάδες πιστούς που κυριολεκτικά πλημμύρισαν το βράχο.

Μια Λειτουργία «καθάρσεως του παρελθόντος, αγιασμού του παρόντος» και δημιουργίας ενός μέλλοντος «συνύπαρξης ως εγκάρδιοι φίλοι οι πρώην και οι νυν κάτοικοι αυτού του τόπου» του Πόντου, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μολονότι η Παναγία η Σουμελιώτισσα είναι «εκκωφαντικά σιωπηλή στας μέρας μας».

Μίλησε για την πατρίδα δανειζόμενος λόγια από το ποίημα του Ηλία Τσιρκινίδη «Ο Δήμον ο κεμεντζετσής», είπε, στην ποντιακή λαλιά, ενώ αναφέρθηκε με βαθιά συγκίνηση σε όσους έφυγαν από τη ζωή χωρίς να ζήσουν τη λειτουργία στη Σουμελά.

Ο Πατριάρχης έκανε προσευχή για την καταστολή των παθών και την αποκατάσταση της ειρήνης σε τόπους όπου γίνονται θηριώδη εγκλήματα, όπως στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, όπου «τάραχος, ως μη ώφελε, μεταξύ χριστιανών».

Προσευχή έκανε, τέλος, για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την κρίση όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την ηθική κρίση.

Την πιο αναβαθμισμένη ελληνική αποστολή είχε φέτος η Ελλάδα στη Λειτουργία της Παναγίας Σουμελά, καθώς παρόντες ήταν ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης και ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης.

Παρόντες στην Πατριαρχική Λειτουργία ήταν επίσης ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης, ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης, ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ηλίας Μαυρίδης και ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Γιώργος Βαρυθυμιάδης.