You are currently viewing Το δίκαιο ξέσπασμα του Γόρτυνος Ιερεμία κατά της υποκρισίας της εξουσίας, έδωσε τροφή στα εκκλησιαστικά σχόλια

Το δίκαιο ξέσπασμα του Γόρτυνος Ιερεμία κατά της υποκρισίας της εξουσίας, έδωσε τροφή στα εκκλησιαστικά σχόλια

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

 

Το έχουμε πεί πολλές φορές οτι ζούμε στη χώρα της φαιδράς Πορτοκαλέας, ώστε πολλά από αυτά που ζούμε και μας αφήνουν κατά καιρούς ενεούς και άφωνους, κρύβουν μέσα τους όλη την παθογένεια της κοινωνίας μας!
Τα πράγματα δεν διαφέρουν στον εκκλησιαστικό χώρο, ιδιαίτερα όταν ένα γεγονός γίνει αφορμή για να βγάλει από την ηρεμία του το εκκλησιαστικό μας κατεστημένο!
Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας είναι ένας ιδιαίτερα πνευματικός Ιεράρχης. Δεν έχει απασχολήσει ποτέ αρνητικά τα ΜΜΕ στα δέκα σχεδόν έτη που ποιμαίνει την ιστορική επαρχία του, η οποία μας έδωσε τον μεγάλο Εθνομάρτυρα και Ιερομάρτυρα Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ε ´ που προτίμησε από το να συνεργασθεί με τους αλλόθρησκους κατακτητές, να χάσει τη ζωή του και να απαγχονισθεί στην Κεντρική Πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας που έκτοτε παραμένει κλειστή και επτασφράγιστη!
Όταν ο Ιερεμίας υπηρετούσε ως Ιεροκήρυξ στη Μητρόπολη Μεγάρων, τα πνευματικά του παιδιά, εκείνα που περνούσαν καθημερινά από το πετραχήλι του, δια του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως, ήταν χιλιάδες.
Μητροπολίτης εξελέγη τον Οκτώβριο του 2006 και ήταν επιλογή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, ο οποίος τον εκτιμούσε ιδιαιτέρως γιατί ήξερε οτι ο Ιερεμίας κουβαλά μέσα του όλα εκείνα τα μεγάλα ακούσματα της Εκκλησίας μας, με τα οποία εγαλουχήθηκαν οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας μας!
Ο Μητροπολίτης Ιερεμίας με το ευγενικό ξέσπασμά του σήμερα, εξαιτίας της αδικαιολόγητης, ομολογουμένως, αργοπορίας της προσέλευσης των επισήμων–μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου– στο ναό,προκειμένου να συμμετάσχουν στην Δοξολογία, έπραξε κάτι που όλοι οι Αρχιερείς σκέφτονται για τους επισήμους που συνήθως αργοπορούν, αλλά κανείς δεν τόλμησε μέχρι τώρα να τους το πεί ποτέ κατάφατσα.
Η ενέργεια αυτή του Μητροπολίτη Ιερεμία είναι διπλής αναγνώσεως και χρήζει πολλαπλών ερμηνειών!
Την ώρα που κατέθετε ο Σεβ. Ιερεμίας τις απόψεις του εντός του Ιερού Ναού– δηλαδή εντός του φυσικού του χώρου, μέσα στον οποίο ένας Επίσκοπος, ο οποίος αποτελεί το κέντρο της Εκκλησίας μας και έχει τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο–δεν ήθελε, προφανώς, να προσβάλλει τους επισήμους, αλλά να τους υπενθυμίσει ως πνευματικός πατέρας, τις υποχρεώσεις τους έναντι της Εκκλησίας μας, την οποία κάποιοι από αυτούς υποτίθεται οτι σέβονται και τιμούν– και σε αυτό ακόμη και οι άθεοι δεν πρέπει να εξαιρούνται!
Τα όσα είπε ο Σεβ. Ιερεμίας, δεν ήταν προσβλητικά.Τουλάχιστον δεν ήταν περισσότερο προσβλητικά από την υποτιμητική συμπεριφορά των επισήμων, που διάβηκαν το κατώφλι της Εκκλησίας την ώρα που τελείωνε η δοξολογία.
Επομένως η μαζική αποχώρηση των επισήμων, οπως εγράφη, δεν άφησε τη δοξολογία στη μέση, αφού είχε ολοκληρωθεί. Απλώς γύρισαν την πλάτη τους στον Μητροπολίτη θεωρώντας τους εαυτούς τους προσβεβλημένους και έφυγαν.
Πάντως, πρέπει να πούμε οτι με εξαίρεση τη φράση..” αλειτούργητοι άρχοντες”, η οποία εμπεριείχε ένα είδος αιχμής, κατά του πολιτικού μας συστήματος συλλήβδην, όλα τα άλλα που είπε ο Σεβ. Ιερεμίας προς τους επισήμους, ήταν με πατρική διάθεση και τους τα είπε με ηρεμία και αγάπη, σα να συμβουλεύει ένας πατέρας τα παιδιά του!
Το οτι οι επίσημοι εξέλαβαν την συμβουλευτικού χαρακτήρα παρέμβαση του Μητροπολίτη, ως προσβολή, οφείλεται προφανώς στην υπερφίαλη τάση που έχουν να θεωρούν οτι ειναι υπεράνω κριτικής και παρατηρήσεων !
Το θέμα ωστόσο που εγείρεται μετά από αυτό το επεισόδιο είναι απλό και έχει να μας απασχολήσει από τα χρόνια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου: έχει το δικαίωμα ένας Ιεράρχης να ομιλεί με αυτό τον τρόπο προς τους πολιτικούς και μάλιστα να θεωρείται πολιτική παρέμβαση;
Οι γνώμες διχάζονται!
Πολλοί θα πούν οχι ! Δεν πρέπει να ομιλούν οι Ιεράρχες! Να επιτελούν μόνο τα εκκλησιαστικά- θρησκευτικά τους καθήκοντα, να προσφέρουν και τα συσσίτιά τους( λες και η Εκκλησία είναι ΜΚΟ) και να μη ζητούν παραπάνω ρόλους και εξουσία στα δρώμενα της πατρίδας μας!
Το ίδιο ισχυρίζονται και οι Ιεράρχες εκείνοι που θέλουν να έχουν την ησυχία τους και να περνούν απαρατήρητοι!
Υπάρχει όμως κι άλλη γνώμη!
Είναι η γνώμη που εξέφραζαν οι πατέρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι ήταν πάντα σε μία διαρκή διαμάχη με την εκάστοτε πολιτεία και τους άρχοντες που ήθελαν να μειώσουν την επιρροή της Εκκλησίας στο λαό!
Αυτή τη γραμμή ακολούθησαν μεγάλοι Ιεράρχες της Εκκλησίας μας και αυτό αποτελούσε και προσφιλή τακτική του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου μας Χριστοδούλου ο οποίος συνήθιζε να λέγει τα πράγματα με το όνομά τους!
Τη γραμμή Χριστόδουλου δυστυχώς δεν ακολουθεί κανένα από τα πνευματικά του αναστήματα! Ούτε τα ίδια τα παιδιά του! Ολοι προτιμούν την ησυχία τους και να τα έχουν καλά με την εκάστοτε εξουσία.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, συνηθίζει κάποιες φορές να επιπλήττει την εξουσία αλλά για τα εθνικά μας θέματα και κυρίως για το Σκοπιανό! Αλλά και όταν χρειασθεί να κάνει κάποια παρατήρηση δεν διστάζει να την κάνει αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας και της ευγένειας, ως έμπειρος Ιεράρχης που είναι!
Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας, ενώ ακολουθεί μέχρι τώρα μία συντηρητική και αθόρυβη πορεία ως Μητροπολίτης μίας ιστορικής Μητρόπολης με πολλά προβλήματα, μας έχει καταπλήξει δύο φορές με το ξέσπασμά του που θύμιζε ηρωικό Ιεράρχη της Εκκλησίας μας.
Την πρώτη φορά κατά την ορκομωσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης–που άστραψε και βρόντηξε, εναντίον εκείνων που αρνήθηκαν να ορκισθούν θρησκευτικά– και τη δεύτερη φορά τώρα με την παρατήρηση που έκανε στους επισήμους που προσέρχονται στην Εκκλησία κατόπιν εορτής!
Η συμπεριφορά αυτή του Μητροπολίτη Ιερεμία, δεν πέρασε όπως είναι φυσικό, απαρατήρητη!
Σχολιάσθηκε από τους πάντες και φανερά και …κρυφά– κατ´ιδίαν ή τηλεφωνικά,όπως το συνηθίζουν άλλωστε αυτό,κάποιοι εκ των Αγίων Ιεραρχών μας! Γιαυτό θέλω να κάνω εν κατακλείδι τρείς επισημάνσεις.
Πρώτη επισήμανση: Αυτοί που παρότρυναν όπως ειπώθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να ανακαλέσει τον Σεβ. Ιερεμία στην τάξη και να του κάνει αυστηρές παρατηρήσεις, τους συνιστούμε να ηρεμήσουν δεδομένου οτι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η πιο δημοκρατικά διοικούμενη Εκκλησία στην Ορθοδοξία και έκαστος Μητροπολίτης, εντός των ορίων της Μητρόπολής του, ακολουθεί τον δικό του τρόπο διοίκησης και δεν απολογείται πουθενά και σε κανένα! Αρκεί να μην παραβαίνει την δογματική και εκκλησιαστική τάξη της Εκκλησίας μας.
Ως εκ τούτου ο Αρχιεπίσκοπος μόνο φιλική σύσταση μπορεί να του κάνει! Πέραν τούτου ουδέν!
Δεύτερη επισήμανση: Οσοι εκ των Αγίων Αδελφών- Συνεπισκόπων του Σεβ.Ιερεμία, εμειδίασαν στο άκουσμα των όσων είπε στους επισήμους και μάλιστα τα διακωμώδησαν κιόλας στις κατ´ιδίαν ή τηλεφωνικές συνομιλίες τους, εμείς χωρίς επιφύλαξη θέλουμε να τους υπενθυμίσουμε κάτι που φαίνεται οτι λησμόνησαν… Ο καλός Θεός σε τέτοιες δύσκολες συγκυρίες, επιλέγει τους κατάλληλους ανθρώπους για να υπενθυμίσουν στους υπολοίπους για τις …υποχρεώσεις τους, έναντι αυτού που υπηρετούν! Και μάλιστα επιλέγει τους πιο αγνούς και απονήρευτους! Και εν προκειμένω κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει οτι το ξέσπασμα του Σεβ. Ιερεμία υπέκρυπτε πολιτική σκοπιμότητα! Και τούτο διότι ο συγκεκριμένος Ιεράρχης, οπως η μέχρι τώρα πορεία του μαρτυρεί, είναι απαλλαγμένος από τέτοιες ιδεοληψίες!

Τρίτη επισήμανση: επειδή γράφτηκε οτι η Πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επροσβλήθηκε από την συμπεριφορά του Μητροπολίτη Ιερεμία και από αυτά που είπε εντός του φυσικού του χώρου που ειναι ο Ιερός Ναός, ας μπεί στον κόπο να αναλογιστεί πώς ομιλεί και συμπεριφέρεται η ίδια ως Πρόεδρος στον φυσικό της χώρο στη Βουλή!
Γιαυτό θεωρώ απόλυτα εύστοχο αυτό που ειπώθηκε για την περίσταση: Η Ζωή στο πρόσωπο του Ιερεμία,βρήκε τον δάσκαλό της!