You are currently viewing Το έθιμο του Λαζάρου στο Σ.Σ. Μουριών Κιλκίς

Το έθιμο του Λαζάρου στο Σ.Σ. Μουριών Κιλκίς

  • Reading time:0 mins read

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι ευσεβείς πιστοί του Ιερού Ναού Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Σ.Σ. Μουριών τίμησαν τον Άγιο Λάζαρο, αναβιώνοντας το έθιμο με το γαϊδουράκι.

Το Σάββατο 12 Απριλίου 2014, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πολυανής αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιο Κλώπα, με την συμμετοχή των Αρχιμανδριτών π. Γεώργιου και Χρυσοστόμου καθώς και του ιερέα π. Δημητρίου, στο παρεκκλήσιον του Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται στα νεκροταφεία του Σ.Σ. Μουριών, παρουσία πλήθους πιστών. Μάλιστα το Ιερόν Παρεκκλησίον είναι το μοναδικό στην Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Λάζαρο.

Το έθιμο προέρχεται από τα Ιεροσόλυμα, ενώ η βαϊφόρος λιτάνευση συμβολίζει την είσοδο του Ιησού Χριστού από την Βιθανία στα Ιεροσόλυμα. Το έθιμο αναβιώνεται επίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στις εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής της Κύπρου, όπου πρώτος επίσκοπος της ήταν ο Άγιος Λάζαρος.

Η λιτανεία της εικόνας ολοκληρώθηκε στον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ενώ νωρίτερα μοιράστηκαν βάϊα σε όλους πιστούς.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστη ο Βουλευτής του Νομού κ. Γ. Γεωργαντάς και ο πρώην Δήμαρχος Μουριών κ. Αργυρόπουλος.