You are currently viewing Τα «αποκαλυπτήρια» του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών

Τα «αποκαλυπτήρια» του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών

  • Reading time:3 mins read

φωτογραφίες Χρήστος Μπόνης

Εντός ολίγου  οι σκαλωσιές που εδώ και μια και πλέον δεκαετία «έντυναν» τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την ιστορική  Μητρόπολη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, φεύγουν και ο θαυμάσιος και επιβλητικός ως προς το αρχιτεκτονικό του σχέδιο μητροπολιτικός ναός της Αθήνας, αποκαλύπτεται εκ νέου τόσο προς τους πιστούς, αλλά και προς τους πολυάριθμους τουρίστες που περιδιαβαίνουν την ευρύτερη περιοχή στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι.

Το κτίριο του ναού ήταν πληγωμένο από το χρόνο, αλλά και τους σεισμούς. Η δόνηση του Σεπτεμβρίου του 1999 «χτύπησε» ισχυρά τον ναό, μειώνοντας τη δυνατότητα της λειτουργικής του χρήσης. Ο φέροντας οργανισμός ήταν πλέον ανίσχυρος να στηρίξει το βάρος του κτιρίου, οι ρωγμές σε πολλά σημεία της τοιχοποιίας άνοιξαν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα αμέσως να χρειαστεί υποστηλώσεις.

Οι σκαλωσιές που μπήκαν στον ναό εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά αλλοίωσαν τη μορφή του, που δεν ήταν ορατά διακριτή από τον θεατή. Οι εργασίες για την ενίσχυση και στήριξη του κτιρίου, οι τσιμεντοενέσεις, η συντήρηση του ζωγραφικού και γλυπτού διακόσμου του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού κράτησαν για πολλά χρόνια και πλέον, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Χρήστου Μπόνη βαίνουν προς το τέλος τους με αίσια έκβαση. Τα αρχιτεκτονικά μέλη και οι σκαλιστές μαρμάρινες παραστάσεις στην οροφή του ναού έχουν ήδη καθαριστεί και λάμπουν στο φως του αθηναϊκού ήλιου.

Σταδιακά, το σύνολο των υποστηλωμάτων θα αφαιρεθούν, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά προκειμένου ο ναός να δωθεί πλέον και πάλι σε πλήρη λατρευτική χρήση, αλλά και ως αξιοθέατο και μνημείο αρχιετεκτονικής και θρησκευτικής αξίας στα μάτια των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Ελλάδας.