You are currently viewing ΣΦΗΝΑΚΙΑ: Μην διαμαρτύρεστε! Μην αγωνιάτε!Μην αγχώνεστε! Όλοι θα πάρετε! Ο χάρτης ηλικίας της Ιεραρχίας θα αλλάξει πολύ ….

ΣΦΗΝΑΚΙΑ: Μην διαμαρτύρεστε! Μην αγωνιάτε!Μην αγχώνεστε! Όλοι θα πάρετε! Ο χάρτης ηλικίας της Ιεραρχίας θα αλλάξει πολύ ….

  • Reading time:1 mins read

ΧΧΧ. Μην διαμαρτύρεστε φίλες και φίλοι αναγνώστες, με όσα γράφονται σε αυτή τη σελίδα!
Δεν φταίω μόνον εγώ! It takes two to tango! Εσείς μου δίνετε τα ερεθίσματα και τις αφορμές! Κι εγώ “κεντώ” τον κατάλληλο πίνακα, την κατάλληλη εικόνα, φτιάχνω το κατάλληλο κοκτέιλ!
Πάντα έτσι γίνεται στη ζωή!
Αλλά ας μην εξαιρούμε τους εαυτούς μας, αν κάτι πάει στραβά στο διάβα μας!
Δεν φταίνε οι άλλοι για τη δική μας στραβομάρα!
Άπλά να θυμόμαστε ότι η πορεία του καθενός μας, είναι ένας δρόμος, όχι πάντα ίσιος! Άλλοτε είναι μετ´ εμποδίων, κι άλλοτε μετ´ εγκωμίων! Ακόμη και στο χώρο της Εκκλησίας, κάποιοι φτάνουν γρήγορα στο στόχο τους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν φτάνουν ποτέ!
Δεν είναι μοιραία αυτοί που γίνονται Επίσκοποι, οι καλύτεροι εκ των κληρικών μας, ενώ αυτοί που φεύγουν από τη ζωή, με τη δίψα της Αρχιεροσύνης, είναι δήθεν κουζουλοί και άχρηστοι!

ΧΧΧ. Έχω γνωρίσει στο ταξίδι της ζωής μου, δεκάδες αξιόλογους Αρχιμανδρίτες που έφτασαν στη βρύση, μα δεν ήπιαν νερό! Γιατί δεν ήταν αρεστοί στο σύστημα που είχε στα χέρια του τα ηνία! Κι έχω γνωρίσει κι Αρχιερείς μέτριους- μετριότητες- ακόμη και από την… ακριβή αρχιερατική ποικιλία των λεγομένων φιρμών! Φίρμες που,όμως, αποδείχθηκαν φούσκες! Είπαμε η ζωή μας κάνει διάφορα παιχνίδια!
Θέλετε ένα τρανταχτό παράδειγμα; Ο πατήρ Γερβάσιος Ραυτόπουλος,στη Θεσσαλονίκη, που τον γνωρίζει ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος, ο άνθρωπος- παρηγοριά και στήριγμα των φυλακισμένων όλου του κόσμου, δεν έχει γίνει μέχρι τώρα Επίσκοπος!
Λέτε να μην το άξιζε; Λέτε όταν φύγει απ´αυτή τη ζωή να του ζητήσουν το λόγο στον Ουρανό, που οι Αρχιερείς μας εδώ στη γή, δεν τον έκριναν άξιο για να τον εντάξουν στο.. κλειστό club τους;; Κάθε άλλο! Και δεν είναι ο μόνος!
Υπάρχουν Άγιοι Ηγούμενοι, με μεγάλες Αδελφότητες- κυψέλες αγάπης και προσευχής, που θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα και ως Αρχιερείς! Κι όμως αντ´αυτών, προάγονται εκείνοι που έχουν πρόσβαση στην καμαρίλα της διοίκησης της Εκκλησίας!
Πάντα έτσι γινόταν και το ξέρουμε! Γι’ αυτό το κακό συνεχίζεται; Ίσως !
Το… “ανθ´ημών Βουλιμής”, πάντως, που είπε κάποτε ο Χαρίλαος Τρικούπης, έχει θέση και στην Εκκλησία!

ΧΧΧ..Ταραχή επικράτησε στους διαδρόμους της Συνόδου, για το κείμενο που αναρτήσαμε σχετικά με τις κενές Μητροπόλεις κι αυτές που ενδεχομένως θα κενωθούν! Καθώς και για τα ονόματα που έριξα στην κάλπη της δημοσιότητας, πριν μπουν στην τελική ευθεία!
Το γιατί είναι απλό! Όλοι θα ήθελαν από την επομένη της εγγραφής τους στον κατάλογο, των προς Αρχιερατεία εκλόγιμων, να φύγουν ως Αρχιερείς! Γίνεται όμως αυτό; Όχι, δεν γίνεται.. Γι’ αυτό ηρεμία! Όλοι θα πάρετε! Τουλάχιστον όσοι έχετε …μπάρμπα στην Ιεραρχία! Και όσοι έχετε εξασφαλίσει την συμπάθεια και την εύνοια του Αρχιεπισκόπου!

ΧΧΧ.Και ώ της υποκρισίας! Ταράχθηκαν λέει κάποιοι εκ των Ιεραρχών μας, που περάσαμε απροκάλυπτα σε ονοματολογία υποψηφιοτήτων, επειδή οι Αρχιερείς είναι ασθενείς και εμπερίστατοι και δεν είναι κομψό να αναφερόμαστε στους πιθανούς διαδόχους! Μα μόνο στο χώρο της Εκκλησίας μπορούμε να ακούμε αυτά τα αρκούντως υποκριτικά. Θέλετε μήπως να σας θυμίσω πόσα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή , ο μακαριστός Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός, ακούγονταν ως διάδοχός του ο νύν Φωτικής Αμβρόσιος Γιακαλής –και μάλιστα όποιος κι αν έβγαινε Αρχιεπίσκοπος το1998;
Ή μήπως θέλετε να σας υπενθυμίσω πώς έγιναν επί Σεραφείμ κάποιες εκλογές;
Το συμπέρασμα είναι ένα: στην Εκκλησία μας είθισται όπου υπάρχει παρασκήνιο, να υπάρχουν πάντα τέτοιου είδους προβλέψεις κλπ. Και να δημοσιοποιούνται..

ΧΧΧ. Οφείλω προς αποκατάσταση των παρερμηνειών, που ενδεχομένως να δημιουργήθηκαν, απ´όσα έγραψα, να πω τα εξής: όλα αυτά, ονόματα και προβλέψεις, δεν ήταν κατά παραγγελία ή καθ´ υπαγόρευση.
Ποτέ δεν υπήρξα φερέφωνο κανενός ! Ακόμη και επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που κυριολεκτικά τον λάτρευα– και φαίνεται αυτό μέχρι τώρα– έγραφα ότι εγώ θεωρούσα σωστό για την Εκκλησία και τον ίδιο! Γι’ αυτό και ουδέποτε μου είπε να γράψω ή να μη γράψω κάτι! Γιατί ήξερε ότι θα έκανα του κεφαλιού μου! Η μοναδική φορά που υπήρξε, τρόπον τινά, “σιωπηλή συμφωνία” — και το αποκαλύπτω τώρα– ήταν όταν ο πρώην Πειραιώς Καλλίνικος ετέθη απέναντι στις επιλογές του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για κάποιες Μητροπόλεις! Τότε για να μη γίνει ζημιά στις υποψηφιότητες αυτές, άνοιξα εγώ ,ως μη όφειλα, μία προσωπική διαμάχη με τον πρώην Πειραιώς. Για την ιστορία να θυμίσω, ότι ήταν τότε που εγώ τον είπα..” Ηρωδιάδα” και εκείνος με είπε…”παντελονά”. Η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, για τρείς Κυριακές, μας είχε δεύτερο πρωτοσέλιδο θέμα.
Και όλο αυτό έγινε, για να αποκλιμακωθεί η ένταση με τα πρόσωπα των υποψηφίων που δεν γούσταρε ο Καλλίνικος και να ηρεμήσει η κατάσταση και να περάσουν οι εκλογές με νικητές αυτούς τους κληρικούς που ήθελε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, χωρίς απώλειες!
Ωστόσο υπήρξε φαινομενικά μία απώλεια σε εκλογή από τα επίσημα χρίσματα• του Σιδηροκάστρου Μακαρίου, (τον οποίο, όμως, κατά βάθος ήθελε κι ο Χριστόδουλος) και μία….”παράπλευρη απώλεια”, που έπληξε εμένα δυστυχώς!
Με έκοψε τότε ο Καλλίνικος από τις εθνικές εκλογές του 2004, ενώ οι μετρήσεις με έφεραν έκτο στη Β Αθηνών! Άσκησε πίεση με πολύ… χριστιανικό τρόπο,στον Κ. Καραμανλή και με αφαίρεσε από τη λίστα, τη μέρα που έφευγε για Βρυξέλλες στις 6 Φεβρουαρίου 2004.Έκτοτε όλα ήταν αλλιώς! Δεν πειράζει! Ας είναι καλά ο άνθρωπος και δεν πειράζει! Ακόμη και για να κάνεις το κακό, πρέπει να είσαι πολύ δυνατός και άξιος! Θα το πάρει μαζί του κι αυτό, ο πρώην Πειραιώς και θα το καταθέσει ως επίτευγμά του, στην άλλη ζωή! Όπου κι αν πάει..

ΧΧΧ.Τα ονόματα που έριξα στη μάχη των υποψηφιοτήτων δεν τα έβγαλα από το μυαλό μου! Είναι αυτά που ακούγονται ότι θα φύγουν με το εγκόλπιο, σε μία από τις επόμενες εκλογές! Είναι φυσική εξέλιξη! Απλά δίπλα σε αυτά τα ονόματα, προσθέσετε μερικά ακόμη που αδημονούν να φύγουν με την Μίτρα στο κεφάλι τους, ενώ μέχρι τώρα κατέχουν σημαντικές θέσεις στην αυλή της Συνόδου, οι οποίες θα πρέπει να αναπνεύσουν με την εναλλαγή των προσώπων! Έτσι γίνεται πάντα!

ΧΧΧ. Στενοχωρήθηκαν κάποιοι φίλοι Ιεράρχες για τη θέση που πήρα, για την μή εκλογή κάποιου βοηθού Επισκόπου, για την κενή Μητρόπολη Φωκίδας. Όμως θα μου επιτρέψουν να τους πώ ότι εκείνοι κρίνουν τα γεγονότα περιπτωσιολογικά και υποκειμενικά! Εγώ έπαθα κι έμαθα και προσπαθώ πια στην κρίση μου να είμαι σωστός!
Τί μας λένε λοιπόν οι Μητροπολίτες μας που προωθούν μετά τον Σπάρτης την υποψηφιότητα του Επισκόπου: επειδή ο Επίσκοπος ήταν… συμφοιτητής τους και έχουν αγαθή ανάμνηση απ´αυτόν και ενδιαφέρονται γι’ αυτόν, θα πρέπει να γίνει Μητροπολίτης και να τον χρεώσουν- φορτώσουν, στην Εκκλησία; Τί το σπουδαίο έκανε ως Επίσκοπος;
Τί θα αφήσει πίσω του στην Σπάρτη, αν φύγει από εκεί; Απολύτως τίποτα!
Επομένως, δεν καταλαβαίνουν τη ζημιά που θα προκαλέσουν και την ταραχή που θα δημιουργηθεί στους κόλπους της Μητρόπολης Φωκίδος; Θέλουν να δημιουργήσουν μία νέα Ναύπακτο; Γιατί; Ποιός έχει να κερδίσει απ´αυτή την άδικη λύση;
Και αν περάσει αυτό, μετά τί θα γίνει στην περίπτωση που θα ζητήσουν και οι άλλοι βοηθοί Επίσκοποι να εκλεγούν σε Μητροπόλεις; Δεν θα είναι γιαυτούς άδικο, αν τους αγνοήσει η Ιεραρχία;
Και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην περίπτωση της Μητρόπολης Αργολίδος, τήρησε με συνέπεια αυτή τη στάση, έστω κι αν αδίκησε τον Επίσκοπο Επιδαύρου, που τον ήθελε ως διάδοχό του, ο αείμνηστος Αργολίδος Ιάκωβος!
Τί παραπάνω έχει ο βοηθός Επίσκοπος του Σπάρτης;;; Επειδή η συγκατοίκησή του με τον Μητροπολίτη του δεν πάει άλλο, πρέπει να τον επιβραβεύσει η Εκκλησία;
Τώρα καταλαβαίνω γιατί οι εκλογές Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών γίνονται πράγματι εν Αγίω Πνεύματι! Τί άλλο να πώ;

ΧΧΧ. Παρεξηγήθηκαν κάποιοι αναγνώστες και το έγραψαν στα Facebook τους, γιατί ανέφερα ότι και κάποιοι ακόμη Μητροπολίτες– πέραν αυτών που νοσηλεύονται στο 424 Θεσσαλονίκης– μας είναι ήδη εκτός μάχης και δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στα καθήκοντα τους!
Δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί, προτιμούν να διασύρεται η Εκκλησία και να αμαυρώνεται η υστεροφημία των εμπερίστατων αυτών Ιεραρχών, αρκεί να μη φύγουν από τους θρόνους των!
Ναι η Αρχιεροσύνη είναι ισόβιος, και η θέση των Μητροπολιτών επίσης!
Αλλά όταν ένας Μητροπολίτης καταστεί ανήμπορος, θα πρέπει να εξακολουθεί να παραμένει πάνω στο θρόνο του, γιατί το θέλουν κάποιοι που γράφουν, ως μη όφειλαν, τον καημό τους στο Facebook; Και ο όρος “παντελονάς”, που μου προσάπτουν, δεν είναι υποτιμητικός όπως, ίσως, νομίζουν! Προσωπικά τον προτιμώ από αυτόν του.. φουστανελά!
Κι ύστερα ως παντελονάς, που σέβεται τα παντελόνια που φοράει, θα λέγω πάντα την αλήθεια, όσες σελίδες Facebook κι αν γεμίσουν οι άλλοι!
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος, το έγραψα και το εννοώ διότι ξέρω ότι είναι αληθές : είναι πλέον ανήμπορος και ασφαλώς δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση απ´αυτήν που είναι οι Μητροπολίτες Γρεβενών, Νέας Κρήνης και Κιλκισίου! Και δεν πρέπει να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Εκκλησία!

ΧΧΧ. Πώς το είπε εκείνο το ανεπανάληπτο ο Λασκαράτος; Ο καθένας ότι έχει προσφέρει!
Άλλοι κέρατα κι άλλοι άνθη!

Χχχ. Ουδεμία διάψευση λάβαμε από την Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης για το αν η νέα Μίτρα του Μητροπολίτη, πληρώθηκε με χρήματα του Φιλοπτώχου!Δηλαδή είναι αληθές; Μπράβο! Και στην επομένη με το καλό! Να θυμάται πάντως ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, κάθε φορά που τη φοράει και… καμαρώνει, πόσες μπουκιές έχει στερήσει από στόματα πεινασμένα και διψασμένα!

ΧΧΧ. Φαίνεται ότι είναι απασχολημένος ο Αγιος, με τις εξορμήσεις του αλλά και τις περιοδείες του! Ύστερα οι κρασοκατανύξεις σε ταβέρνες με τον κ. Μηνά, τον επίτροπο ( αυτό είναι το όνομά του), δεν αφήνουν χρόνο για τα υπόλοιπα! Κρίμα!

ΧΧΧ. Όσο για τα.. καλαμαράκια, τον έχουν γραμμένο στα παλαιότερα καλογερικά σανδάλια τους! Σημασία λένε οι πληροφορίες μας δεν του δίνουν! Ούτε τον ενημερώνουν για το πρόγραμμα που ακολουθούν ξεχωριστά από την Μητρόπολη! Και το σπουδαιότερο: δεν τολμά να πάει στους ναούς που ιερουργούν αυτοί κάθε Κυριακή! Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά η ατμόσφαιρα στην Πρέβεζα μυρίζει… μπαρούτι, ή κακής ποιότητος λιβάνι! Κρίμα!

ΧΧΧ. Προσέχουμε τί λέμε και τί γράφουμε! Άλλο πράγμα όταν λέμε ότι ο Β Γραμματέας της Συνόδου, Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος προαλείφεται και αυτός για Μητροπολίτης και είναι νομομαθής κληρικός! Ετερον εκάτερον! Το εννοούμε!

ΧΧΧ. Κι άλλο πράγμα πάλι, όταν λέμε η αιμοδιψασμένη όρκα, που χαίρεται με την ταλαιπωρία και την τιμωρία των άλλων! Τί νομίζετε ότι αλλάξαμε απόψεις; Κάθε άλλο! Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να αλλάξουν συνήθειες και χαρακτήρες πρώτα οι ίδιοι οι άνθρωποι!Κι αυτό δεν βλέπουμε να γίνεται με τίποτα ! Ο λύκος κι αν εγέρασε…

ΧΧΧ. Η πλήρης δικαίωση της άποψης που καταθέσαμε για την αταξία που επικρατεί τελευταία στις συνεδριάσεις της ΔΙΣ και της ΙΣΙ, με την αποβολή του επανωκαλλύμαυχου από τους Αρχιερείς μας, ήλθε από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο, ο οποίος με συγκεκριμένα ιστορικά ντοκουμέντα την επαλήθευσε!
Μάλιστα πρόσθεσε, συν τοις άλλοις, ένα ατράνταχτο επιχείρημα που θα πρέπει να κάνει τους Αρχιερείς μας να το ξανασκεφθούν για την αποβολή του επανωκαλλύμαυχου, διότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί τον κίνδυνο να ακυρωθούν ακόμη και Συνοδικές Αποφάσεις ! Δεν ξέρουμε αν αυτό θα συμβεί, το βέβαιο όμως είναι ότι έβαλε τους Μητροπολίτες μας σε σκέψεις!

ΧΧΧ. Το είπα, το έγραψα και το επαναλαμβάνω. Τα πρόσωπα κληρικών μας που σας αναφέρω παρακάτω είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια, για κάποιες από τις Μητροπόλεις που θα κληθεί η Ιεραρχία να επιλέξει τους επόμενους Μητροπολίτες:
Αρχιμανδρίτες Μάξιμος Παπαγιάννης, Κωνσταντίνος Γιακουμάκης, Αμφιλόχιος Ρουσάκης,
Κλήμης Κοτσομύτης, Ιουστίνος Μπαρδάκας, Δαβίδ Τζιουμάκας. Και σε δεύτερο φάση Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Χρυσόστομος Συμεωνίδης, Πλάτων Κρικρής,Συμεών Βενετσάνος,Επιφάνιος Οικονόμου, Ιγνάτιος Σωτηριάδης.κ. ά.
Κάποιοι απ´αυτούς τους κληρικούς μας, θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή των νέων Ιεραρχών, της επόμενης ημέρας, όποτε προκύψει αυτή!

ΧΧΧ. Η πτέρυγα των Χριστοδουλικών Μητροπολιτών, είναι η πιο δυνατή και συμπαγής ομάδα που κινείται εντός της Ιεραρχίας αυτή τη στιγμή. Αν προσθέσουμε σε αυτή την πτέρυγα και μερικούς Μητροπολίτες της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας, αλλά και μερικούς απ´αυτούς που εξελέγησαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και διάκεινται ευμενώς προς τους Χριστοδουλικούς, τότε κυριολεκτικά θα καταστούν οι ρυθμιστές κάθε εκλογής και οι ανατροπείς κάποιων κακών επιλογών! Αρκει να οργανωθούν σωστά και κάνουν σωστές συμμαχίες με τους άλλους Ιεράρχες! Αλλιώς αν συνεχίσουν αυτή τη στάση, του ναί σε όλα και προσωπικά παίγνια, τότε δεν θα καταφέρουν τίποτα!

ΧΧΧ.Πολλοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν από το λεκανοπέδιο, με το σχόλιο περί Ιεράρχου τινός, του λεκανοπεδίου, που όποια εργασία προκύψει στην Μητρόπολή του, τη δίνει σε συγγενικό του πρόσωπο!
Περιμένω ένα τιμολόγιο που μου υποσχέθηκαν και θα σας ενημερώσω .. Θέλω να είμαι δίκαιος κι όχι άδικος!

ΧΧΧ. Τα σχόλια που δεχθήκαμε για τα όσα γράψαμε για την προκλητική ενθρόνιση του Κίτρους Γεωργίου, ήταν όλα θετικά και μας έκανε εντύπωση! Ακόμη και ορκισμένοι φίλοι του Γεωργίου, που ξέρουν ότι είμαστε απρόβλεπτοι στην κριτική που ασκούμε, βρήκαν σωστά τα επιχειρήματά μας και κυρίως τα όσα είπαμε περί της σεμνότητος που έπρεπε να επικρατήσει για δύο λόγους:
Α. Γιατί ο προκάτοχός του, Γέρων Κίτρους Αγαθόνικος είναι ασθενής και εμπερίστατος και μάλιστα ήταν εκεί, ωσί παρών, σε όλη αυτή τη φιέστα! Και
Β. Η εποχή μας και τα προβλήματα που έχει η χώρα μας και ο λαός μας, θα έπρεπε να μας οδηγούν σε πιο σοβαρές και σεμνοπρεπείς εμφανίσεις.
Χαίρομαι ωστόσο που οι απόψεις αυτές δεν ήταν μόνο δικές μας!
Όσο για την επίδειξη γλωσσομάθειας( Γαλλικά και Ρωσικά),ας περίμενε μέχρι του χρόνου, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, να μας την παρουσιάσει!
Δύο Αρχιεπίσκοποι, Προκαθήμενοι της Εκκλησίας μας, ενθρονίσθηκαν το 1998 και το 2009, (Χριστόδουλος και Ιερώνυμος αντίστοιχα) και οι δύο γλωσσομαθείς!! Κι όμως, θυμάται κανείς να χρησιμοποίησαν άλλη γλώσσα πλήν των Ελληνικών στις ενθρονίσεις τους; Φυσικά όχι!

ΧΧΧ. Το πιο ωραίο πάντως, το είπε νεαρή μαθήτρια στην Κατερίνη, που δείχνει σε τί κατάσταση βρισκόμαστε και πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε ακόμη, μέχρι να ξαναμπεί η Εκκλησία στον χάρτη της κοινωνίας μας!!
Όταν, λοιπόν, είδε τις ολόσωμες αφίσες του νέου Μητροπολίτη Γεωργίου, δίπλα σε εκείνες της λαϊκής αοιδού Πάολα, είπε στη μαμά της:
— Μαμά η Πάολα ξέρω που τραγουδά, η άλλη αφίσα τί λέει;; Τραγουδιστής είναι κι αυτός με τα γέννια και πού τραγουδά;;
Ε, ρε,Τί άλλο θα ακούσουμε….

ΧΧΧ. Από την Φωκίδα μου τηλεφωνούν ότι το φαγοπότι που γίνονταν επί Μητροπολίτη Αθηναγόρα συνεχίζεται! Μάλιστα αυτοί που τηλεφώνησαν φωτογραφίζουν άγαμο κληρικό της Μητρόπολης που κινεί τα νήματα! Δεν ξέρω τί μπορούν να κρύβουν αυτές οι καταγγελίες! Καλό θα ήταν ωστόσο να ερευνήσει εις βάθος, το τί παρέλαβε ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

ΧΧΧ. Ας μην χαίρονται κι ας μην ελπίζουν όσοι Μητροπολίτες μας, εκ των Νέων Χωρών, ορέγονται μεταθετό στην Παλαιά Ελλάδα. Για να συμβεί αυτό,– το έμαθα κι εγώ προσφάτως– πρέπει να δώσει την άδειά του το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ελπίζουν επί ματαίω!
Οπότε ας ξεχάσουμε δια παντός το μεταθετό και από Νέες σε Παλαιές, αλλά και από Παλαιές σε Νέες!

ΧΧΧ. Έχουν ασθενή μνήμη οι Ιεράρχες μας! Ή μάλλον, δεν παρακολουθούσαν ποτέ από κοντά, την εκκλησιαστική ζωή του τόπου μας! Πρώτη φορά, λένε, θα έχουμε τόσα πολλά κενά Μητροπόλεων!Ας θυμηθούμε μερικά παραδείγματα από την πρόσφατη εκκλησιαστική ιστορία μας, για να φρεσκάρουμε τη μνήμη τους!

ΧΧΧ..–Ξεχνούν, για παράδειγμα, τί έγινε το 1965 επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β ´, του Χατζησταύρου. Είχαμε 35 κενά Μητροπόλεων, διότι η Κυβέρνηση τότε, που προήλθε από την αποστασία, δεν επέτρεπε τις εκλογές και ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε ερήμην της Κυβέρνησης, σε 35 εκλογές νέων Μητροπολιτών!
Το αυτό συνέβη δύο χρόνια μετά, το 1967, επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α ´ ,ο οποίος προέβη σε μαζικές εκλογές, διότι είχε θέσει όριο ηλικίας για τους Αρχιερείς, το 72ο έτος της ηλικίας τους και είχε απομακρύνει από τις έδρες των για διάφορους λόγους ,περί τους επτά Αρχιερείς!
Στη συνέχεια, το 1974, ο Σεραφείμ με την απομάκρυνση των 12 Ιερωνυμικών Μητροπολιτών από τις Μητροπόλεις των και με την ίδρυση 8 νέων Μητροπόλεων, προέβη σε 20 εκλογές νέων Μητροπολιτών και έξι εκλογές επί ισαρίθμων μεταθέσεων! Κι όλα αυτά, μέσα σε λίγες ημέρες! Είχαμε τότε διπλές συνεδριάσεις της Ιεραρχίας, πρωί και βράδυ, για να προλαβαίνουν να συμπληρώνουν τα υπάρχοντα κενά Μητροπόλεων.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη μαζική εκλογή Μητροπολιτών, μετά το 1965.
Η τρίτη μαζική θεωρείται αυτή του 1967.
Αλλά και το 1976, είχαμε επί Σεραφείμ, πέντε εκλογές μαζί και μετά το 1984, έξι μαζικές εκλογές Μητροπολιτών και ύστερα απ´ αυτό, το 1996, είχαμε τρείς εκλογές νέων Μητροπολιτών.
Το 1998, επί Χριστοδούλου, είχαμε τις τρείς πρώτες εκλογές.
Το 2001,είχαμε επτά εκλογές νέων Μητροπολιτών,το 2002 είχαμε τέσσερις εκλογές Μητροπολιτών, το 2004, πέντε εκλογές Μητροπολιτών, το 2005, τέσσερις εκλογές Μητροπολιτών, ενώ το 2006, τρείς νέες εκλογές! Και τέλος, επί Ιερωνύμου Β ´ έχουμε το 2008 τρείς νέες εκλογές και το 2010, έχουμε για τελευταία φορά τέσσερις εκλογές μαζί!
Μετά από τέσσερα χρόνια, στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου του 2014 ή ενδεχομένως, σε κάποια έκτακτη, έως τον Ιούνιο 2014, θα έχουμε το νέο μαζικό κύμα νέων εκλογών!
Επομένως τέτοια φαινόμενα είναι συχνά στην Εκκλησία μας, γιαυτό ας πάψουν οι δήθεν ευαίσθητοι να μας τη λένε!

ΧΧΧ. Παρακολουθώ πολύ προσεκτικά την Αρχιεπισκοπεία Ιερωνύμου Β ´ . Κατ´αρχήν ο Ιερώνυμος δεν υπήρξε ρεβανσιστής, όπως κάποιοι ήθελαν να τον παρουσιάζουν! Αγκάλιασε πολλούς από τους ανθρώπους του Χριστόδουλου και τους εμπιστεύθηκε πολύ νευραλγικές θέσεις! Αντιθέτως, απομάκρυνε κάποιους δικούς του, πρώην στενούς συνεργάτες του, από κοντά του, για αδιευκρίνιστους λόγους!
Κι αυτό είναι μία καραμπινάτη διαφορά του, με τον Μακαριστό Χριστόδουλο, που ήθελε πάντα τους ανθρώπους με τους οποίους ξεκίνησε την πορεία προς την Αγίας Φιλοθέης, δίπλα του!
Και μπορεί ο Ιερώνυμος ο Β ´,να μήν έχει πολλά κοινά σημεία με τον προκάτοχό του, αλλά σε όλα τα μεγάλα θέματα, έχουν ταυτόσημες απόψεις! Και ακολουθεί με παρρησία το πρόγραμμά του! Εκεί που τον χαίρομαι είναι ότι κάνει περίπατο και εντός Ιεραρχίας και εκτός, σε αντίθεση με τον Χριστόδουλο που δεν χάρηκε μία ήσυχη μέρα! Ήταν η πιο εκρηκτική Αρχιεπισκοπία της Εκκλησίας μας! Είχαν λυσσάξει τότε όλοι οι επιτήδειοι, εντός κι εκτός Εκκλησίας και ήθελαν πάση θυσία τον εξοστρακισμό του! Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον ήπιο χαρακτήρα και το χαμηλό προφίλ δεν προκαλεί και κάνει ότι θέλει!
Ότι θέλει να περάσει, το περνά και μάλιστα, χωρίς να ανοίγει ρουθούνι! Αν ο Χριστόδουλος έκανε τα μισά απ´αυτά που κάνει ο Ιερώνυμος σήμερα, θα τον είχαν κρεμάσει στην πλατεία Συντάγματος!

ΧΧΧ. Εκτός από τα καλά έχουμε και τα άσχημα! Ποιοί παρασύρουν τον Αρχιεπίσκοπο, να αντιδρά με αγωγές κάθε φορά που κάποιος εκ παραδρομής, γράφει κάτι μη κολακευτικό για την Μακαριότητά του; Τί έπρεπε να κάνει ο Χριστόδουλος, που είχε ακούσει απ´όλους τα εξ αμάξης ;;
Όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο,οφείλεις να υπομένεις την όποια κριτική, ακόμη και κακόπιστη! Το να καταφεύγεις στην Δικαιοσύνη, για να βρεις το δίκαιό σου είναι λάθος!
Κάτι τέτοιο διέπραξε ο Αρχιεπίσκοπος, επειδή ένας καλός και διακριτικός συνάδελφος, έγραψε ότι ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη με ελικόπτερο στην Καλαμάτα και διέμενε σε πολυτελές Resort! Δεν το έβγαλε από το μυαλό του ο άνθρωπος! Το δημοσίευσε δημοσιογραφική πηγή εκ Καλαμάτας κι αυτός το ανσδημοσίευσε στη σελίδα του!
Αν και θα κάνουμε λεπτομερή αναφορά, σε άλλη ανάρτηση, στο όλο συμβάν,με ντοκουμέντα που έχουμε στη διάθεσή μας, προς το παρών μένουμε σε αυτά! Και παρακαλούμε τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο να μήν ακούει τις Κασσάνδρες που έχει δίπλα του, οι οποίοι σε τέτοια θέματα,έχουν μετατρέψει την Αρχιεπισκοπή, σε παιδική….χαρά!

ΧΧΧ. Και μία και ασχολούμαστε με τον Αρχιεπίσκοπο και την αυλή του, καλό θα ήταν ο επί των ραντεβού του Αρχιεπισκόπου επιτετραμένος Δντής του γραφείου του, Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, να είναι προσεκτικότερος με τα ραντεβού που κλείνει στον Αρχιεπίσκοπο και μάλιστα πολύ πιο προσεκτικός, από τα κυριακάτικα κηρύγματα που ακούμε από τον άμβωνα του Αγίου Διονυσίου– και δεν φταίμε σε τίποτα εμείς!
Είναι δυνατόν να προσπαθούν κάποιοι άνθρωποι να δουν τον Αρχιεπίσκοπο επι μήνες και να μήν μπορούν; Ενώ ο επιφανής Ζακύνθιος, Ανδρέας εξ Αλβανίας, μπορεί να βλέπει τον Αρχιεπίσκοπο σε χρόνο ρεκόρ,dt που λένε! Ποιός ευθύνεται γιαυτό;
Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά με τον τρόπο αυτό κάνουν τον… γνωστό πρώην, να επαίρεται ότι εξακολουθεί να κάνει ότι θέλει και να στέλνει όποιον θέλει στην Αρχιεπισκοπική αυλή! Είναι σίγουροι εκεί στην Αρχιεπισκοπή ότι αυτό θέλουν;;
Ας προσέχουμε, λοιπόν, λίγο παραπάνω… Το έχουμε ξαναπεί: Οι καιροί ού μενετοί!