You are currently viewing ΣΥΡΑΡΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΕΣΣΑΜΠ/Η ΕΡΗΜΩΣΗ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΟΙ ΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΟΙ ΒΕΒΗΛΩΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

ΣΥΡΑΡΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΕΣΣΑΜΠ/Η ΕΡΗΜΩΣΗ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΟΙ ΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΟΙ ΒΕΒΗΛΩΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

  • Reading time:1 mins read

Πορφύρης Δ ΄Σταφυλά Π

Η βροχή εισχωρούσε στους τάφους μέσα από τις γκρεμισμένες πλάκες.Κοντά τους μαρμάρινοι σταυροί που είχαν γίνει κομμάτια. Τα πλαστικά λουλούδια που άλλοτε διακοσμούσαν τους τάφους τώρα ήταν κατεστραμμένα και διάσπαρτα στη γη. Δίπλα από το βεβηλωμένο κοιμητήριο της συραρμένικης χριστιανικής πόλης Kessab κοντά στην συροτουρκική μεθόριο βρίσκεται η αρμενική εκκλησία της Αγίας Τριάδας.Η βιβλιοθήκης της, οι πάγκοι της κάηκαν όπως και οι βίβλοι της από τους πυρομανείς.

Στόχος των δραστών ήταν η καταστροφή των χριστιανικών τόπων σε αυτήν την ιστορική αρμενική χριστιανική πόλη της Συρίας. Τα αγάλματα ήταν διάτρητα από σφαίρες και ισλαμιστικά συνθήματα είχαν καλύψει τους τοίχους των σπιτιών και των μαγαζιών.

Το Kessab στα ορεινά της Λαττάκεια απέκησε διεθνή αναγνωρισιμότητα όταν την τελευταία άνοιξη το κατέλαβαν οι αντάρτες.Οι 2500 χριστιανοί αρμένιοι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Η Τουρκία είχε έντονα κατηγορηθεί τότε ότι βοήθησε τους αντικυβερνητικούς να το καταλάβουν με τη συμμετοχή και της Jabhat al-Nusra που είναι παρακλάδι της περιβόητης al-Qaïda.

Ο συριακός στρατός τον Ιούνιο ανακατέλαβε την πόλη μετά από την τρίμηνη κατοχή της από τους « μετριοπαθείς αντάρτες ».

Άνθρωποι της Telegraph πήγαν στην περιοχή με διευκολύνσεις από το συριακό κράτος για να δουν ποιά ήταν η κατάσταση μετά τις μάχες.

Η βεβήλωση των εκκλησιών του Kessab έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις των σύριων «ανταρτών» ότι οι μαχητές τους δεν είναι σεκταριστές και προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά και τις χριστιανικές κατοικίες.

Εκτός από τους ξένους τζιχαντιστές που συμμετείχαν στις μάχες στο Kessab πήγε και ο τότε αρχηγός της συριακής αντιπολίτευσης οAhmed Jarba για να διεκδικήσει πολιτικά τη νίκη.Αρχικά βγήκαν κάποιες προπαγανδιστικές εικόνες που εμφάνιζαν τους καλούς « αντάρτες » να φυλάνε τα μνημεία κλπ.Αλλά όταν έσβησαν τα φώτα της μιντιακής παρουσίασης και φύγανε τα συνεργεία ξεκίνησε το πλιάτσικο και η λεηλασία.

Ο π. Miron Avedissian της αποστολικής αρμενικής εκκλησίας καταγγέλει ότι πυρπόλησαν την εκκλησία η οποία καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από την πρώτη κιόλας ημέρα. Πόρτες και τοίχοι των σπιτιών φέρουν το σύνθημα «Δεν υπάρχει άλλος Θεός πλην του Αλλάχ».Εικόνες του Χριστού και της Παναγίας βεβηλώθηκαν.Οι πέτρινοι σταυροί στο εξωτερικό των εκκλησιών είναι διάτρητοι από τις σφαίρες. (The Telegraph 3.1.15)

dimpenews.com