You are currently viewing Στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης

Στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης

  • Reading time:0 mins read

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος το απόγευμα της Παρασκευής, 31 Ιανουαρίου 2014, δέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, τη σύζυγο και τους συνεργάτες του.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για το ταξίδι του στην Κύπρου, τη συνεργασία του ιδίου και του Υπουργείου που προΐσταται, με το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου και τον Υπουργό κ. Φωτίου.

Στη συνέχεια περιέγραψε το σκεπτικό της διοργάνωσης της Έκθεσης κειμηλίων με τίτλο: «Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους, από την επανάσταση του 1821 στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», η οποία εγκαινιάστηκε την ίδια ημέρα, αργότερα το βράδυ, στην Πύλη Αμμοχώστου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συνεχάρη τους δύο υπουργούς για την οργάνωση της έκθεσης κειμηλίων, διότι με τον τρόπο αυτό γνωρίζουν και οι νέοι της Κύπρου τη συμβολή της ιδιαίτερης πατρίδας μας στους πρόσφατους αγώνες του Έθνους των Ελλήνων, αλλά και οι αδελφοί μας συνειδητοποιούν το σύνδεσμο και την κοινή εθνική καταγωγή και τη συμπαράσταση των κυπρίων στις δοκιμασίες της Ελλάδος.

Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να ακούσει για το επιτελούμενο έργο του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης στην Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Καράογλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Μοναστήρια και στα ιερά Προσκυνήματα εν γένει της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης.

Επισήμανε τις ενέργειες που προγραμματίζονται και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για προσέλκυση επισκεπτών από άλλες χώρες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και την περιγραφή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, για την ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου και τα περίφημα Μοναστήρια και άλλους ιερούς τόπους της Κύπρου.

Τον κ. Καράογλου και τη σύζυγό του συνόδευαν ο Υπουργός Άμυνας, κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρέσβης της Ελλάδος, κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, κ. Χρίστος Μαληκκίδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας.

Προτού αναχωρήσουν για την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης στην Πύλη Αμμοχώστου, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Ο Μακαριώτατος προσέφερε ασημένιο εικόνισμα της παρουσίας των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα στην Κύπρου (το 45 μ. Χ.) και χάρτες των προσκυνημάτων (της Κύπρου και της Λευκωσίας σε πέντε γλώσσες), που εκδίδονται από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού. Ακολούθως, ο Υπουργός κ. Θεόδωρο Καράογλου, προσέφερε στον Μακαριώτατο αναμνηστικό στεφάνι μακεδονικής τέχνης και χάρτη των προσκυνημάτων της Μακεδονίας και Θράκης.