You are currently viewing Στον απόηχο της Συνάξεως των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών

Στον απόηχο της Συνάξεως των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών

  • Reading time:1 mins read

του Αρχιμ.Παντελεήμονα Παπασυννεφάκη

Με την ολοκλήρωση της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας και αποτιμώντας τα συμπεράσματα αυτής αλλά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, θεωρώ σκόπιμο να αναλογιστούμε την κοπιώδη προσπάθεια της Εκκλησίας να προχωρήσει στη σύγκληση μίας Πανορθόδοξης Συνόδου. Χρειάσθηκαν περισσότερα από πενήντα χρόνια προσπαθειών, επαφών και διαβουλεύσεων για να φθάσουμε στη σημαντική απόφαση. Οι καταλυτικοί λόγοι του Οικουμενικού Πατριάρχου εξέφρασαν την αγωνία όλων των Ορθοδόξων να εμφανιστεί η Ορθόδοξη Εκκλησία ενωμένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Από παιδί και κατόπιν ως φοιτητής και πρεσβύτερος θυμάμαι τις ατέρμονες συζητήσεις για το πότε, πώς και με τί θέματα θα γίνει μία τέτοια Σύνοδος. Κάθε φόρα ένα καινούργιο εμπόδιο, μία καινούργια δυσκολία και η Σύνοδος έμοιαζε ως άπιαστο όνειρο όλων εκείνων που ονειρεύονται μία Ορθοδοξία που μπορεί να υπερβαίνει τα προβλήματα, να παραμερίζει τις δυσκολίες και τις έριδες, τις προσωπικές επιδιώξεις, φιλοδοξίες και τα όποια συμφέροντα και να εμπιστεύεται εν τέλει το Πανάγιο Πνεύμα. “Ας ἀφήσωμεν τόν Παράκλητον νά ομιλήση, ἐπαφιέμενοι εἰς τήν πνοήν Του”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για να μπορέσουμε να ακούσουμε τη χαρμόσυνη είδηση.

Η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα πραγματοποιηθεί, συν Θεώ, το 2016 στην Κωνσταντινούπολη. Ο δρόμος βέβαια μέχρι τότε πιθανόν να μην είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα. Πολλά έχουν ακόμα να γίνουν αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε ότι το μεγάλο βήμα προς την ολοκλήρωση έχει συντελεστεί. Το 2016 θα είναι μία μοναδική ευκαιρία για ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο να δώσει την κοινή μαρτυρία μιας Ορθοδοξίας που παρά τις κατά καιρούς ιστορικές εξελίξεις είναι ενωμένη. Ενωμένη με τον λαό του Θεού, ενωμένη με την παράδοσή της Εκκλησίας, ενωμένη με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Χριστιανοσύνης. Και τι πιο συμβολικό μάλιστα, αν η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος πραγματοποιηθεί στον παλαιό Καθεδρικό Ναό της Πόλης την Αγία Ειρήνη, εκεί όπου έλαβε χώρα η Δευτέρα Οικουμενική Σύνοδος. Οι συμβολισμοί σίγουρα πολλοί μα πάνω απ’ όλα το σημαντικότερο είναι ότι θα δοθεί η ευκαιρία να διατρανωθεί η σημαντικότητα του συνοδικού θεσμού σ’ όλο το Χριστιανικό κόσμο.

Η συνοδικότητα που παράγει μέσα από τη σύνθεση και τις αντιθέσεις και γεννά τη θέση της Εκκλησίας. Θεωρώ βέβαιο ότι όλοι θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους και δεν αναλωθούμε, για μία ακόμα φορά, σε συζητήσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα αυτονόητα όπως για παράδειγμα το ποιος είναι πρώτος. “Πρώτον έχουμε…” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για να υπενθυμίσει θέματα που η Εκκλησία έχει λύσει εδώ και αιώνες. Η Εκκλησία, κλήρος και λαός, αυτό που επιθυμούν είναι απαντήσεις στα σύγχρονα και περίπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος αλλά και η Εκκλησία ως οργανισμός. Χρειαζόμαστε απαντήσεις που θα μας επιτρέψουν να κηρύξουμε αποτελεσματικά το Ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο. Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά τρυκ, από ιδεοληψίες και εθνοφυλετισμούς, από προσωπικές στρατηγικές και ματαιοδοξία. Η εικόνα των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο μπαλκόνι του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου μόνο μία φράση μπορεί να μας φέρει στο νου. “Καιρός να δώσωμεν προτεραιότητα εις τήν ενότητα…” .

Καλή Ανάσταση