You are currently viewing Σιατίστης: ”Το ήθος του Σταυρού, ήθος της δικής μας της ζωής”

Σιατίστης: ”Το ήθος του Σταυρού, ήθος της δικής μας της ζωής”

  • Reading time:1 mins read

Παρουσία πλήθους πιστών και με τις δέουσες εκκλησιαστικές τιμές, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Παραλίμνι, η πάνδημη και λαμπρή υποδοχή τεμαχίου εκ του Τιμίου Ξύλου και αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης, στα πρόπυλα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Τους ιερούς αυτούς θησαυρούς της πίστεως μας προσκόμισε στην Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για το φωτισμό των χριστιανών, αλλά και για να λαμπρύνουν τους εορτασμούς της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως και της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Εράτυρας Κοζάνης Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο Μητρούδη.

Εν συνεχεία ετέθησαν κλήρος και λαός εισήλθαν εντός του Μητροπολιτικού ναού όπου, τα ιερά κειμήλια, ετέθησαν προς προσκύνησιν και ακολούθως ψάλθηκε η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Στον μεστό θεολογικού περιεχομένου λόγο του, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στους Χαιρετισμούς της Παναγίας και επικεντρωνόμενος στην φράση «τον νουν εις ουρανόν μεταθέντες» προσκάλεσε τους πιστούς να απεκδυθούν τα γήινα και να γυρίσουν και πάλι στην ουράνια πορεία.

«Είναι καιρός για την επιστροφή μας», τόνισε. «Είναι καιρός να εμπιστευτούμε την Παναγιά και τον Χριστό μας και να τους δώσουμε το χέρι για να περπατήσουμε μαζί τους. Εκείνοι δεν μας το αρνούνται. Εμείς χρειάζεται να κάνουμε το ένα βήμα και εκείνοι θα κάνουν τα υπόλοιπα εννέα για να ʼρθουν δίπλα μας. Έτσι ο Ακάθιστος Ύμνος, οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι μια διαρκής υπενθύμιση της αδυναμίας του ανθρώπου να σωθεί με τις δικές του δυνάμεις και την μοναδική ελπίδα του στην αγάπη του Θεού».

Ο Μητροπολίτης Σισανίου Παύλος αναφέρθηκε, ακολούθως, στο Τίμιο Ξύλο και το λείψανο της αγίας Ελένης, τα οποία φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του αγίου Αθανασίου Εράτυρας Κοζάνης και επεσήμανε ότι «ο Σταυρός του Χριστού είναι η πηγή της δύναμής μας για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, γιατί πάντα μετά τον Σταυρό υπάρχει Ανάσταση, αλλά και πάντα χωρίς τον Σταυρό υπάρχει μόνο το χώμα και η αθλιότητα. Γιʼ αυτό λοιπόν όχι απλά να προσκυνήσουμε, αλλά να αγκαλιάσουμε και να κάνουμε το ήθος του Σταυρού, ήθος της δικής μας της ζωής. Για να χαμογελάσει πρώτα η καρδιά μας και μετά και τα χείλη μας».
«Γιʼ αυτό δεχθήκαμε την πρόσκληση του Πανιερωτάτου για να σας φέρουμε αυτή την μεγάλη ευλογία, αυτές τις όμορφες και τις μεγάλες ημέρες. Το διάστημα που θα μείνει εδώ εκμεταλλευτείτε το. Ανοίχτε την καρδιά σας, κάντε τη προσευχή σας και αναζητήσατε τον Σταυρό όχι μόνο σαν σύμβολο ή κόσμημα, αλλά σαν το μοναδικό τρόπο της ζωή που πηγάζει από την αγάπη. Επειδή σʼ αγαπώ γιʼ αυτό σταυρώνομαι για σένα. Όταν δεν σταυρώνομαι για σένα τότε δεν σʼ αγαπώ και σε σταυρώνω», πρόσθεσε.

Στο τέλος της ακολουθίας των Χαιρετισμών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς ευχαρίστησε, εκ μέρους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, για την μεταφορά των ιερών αυτών θησαυρισμάτων, τα οποία αποτελούν ευλογία και αγιασμό για τους πιστούς του Παραλιμνίου και για όλους τους κατοίκους της επαρχίας Αμμοχώστου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το Τίμιο Ξύλο και το λείψανο της αγίας Ελένης θα παραμείνουν για προσκύνηση, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, μέχρι και την Τετάρτη 26 Μαρτίου και θα τελούνται καθημερινά διάφορες ακολουθίες και εκκλησιαστικές συνάξεις.

Timios Stavros1

Timios Stavros3

Timios Stavros4

Timios Stavros5