You are currently viewing Σε χηρεία η Μητρόπολη Φωκίδος και στο βάθος εκλογές

Σε χηρεία η Μητρόπολη Φωκίδος και στο βάθος εκλογές

  • Reading time:1 mins read

Εν χηρεία είναι από σήμερα ο Μητροπολιτικός θρόνος της Φωκίδος, καθώς η ΔΙΣ έκανε αποδεκτή την παραίτηση του επιχώριου Επισκόπου Αθηναγόρα. Ως τοποτηρητής έως τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη ορίστηκε ο Ναυπάκτου Ιερόθεος, ως έχων τα πρεσβεία της ιερωσύνης από τους δυο όμορους Αρχιερείς (Φθιώτιδος Νικόλαο και Θηβών Γεώργιο).
Με τη θέση του Μητροπολιτικού θρόνου σε χηρεία ξεκινούν και οι διεργασίες για την πλήρωση της κενής έδρας. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο νέος Μητροπολίτης Φωκίδος αναμένεται να εκλεγεί στην επόμενη τακτική Σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο του 2014. Το διάστημα μέχρι τότε είναι αρκετά μεγάλο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι παρασκηνιακά οι διεργασίες, μεταξύ των επίδοξων διαδόχων θα ξεκινήσουν άμεσα.

Κατά τα λοιπά στη σημερινή συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την χθεσινή επίσκεψή του στο Άσυλο Ανιάτων στην περιοχή της Κυψέλης. Ενημερώθηκε από το Διοικητικό προσωπικό και τους υπαλλήλους του Ιδρύματος για τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης συνομίλησε και με τους τροφίμους του Ιδρύματος. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», θα προσφέρει καθημερινά 250 μερίδες φαγητού για τους τροφίμους και θα καλύψει τις φαρμακευτικές τους ανάγκες.

Κανένας κληρικός δεν είναι Τέκτων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, την οποία υιοθέτηση η Ιερά Σύνοδος αποφασίζοντας να αποστείλει Εγκύκλιο, μέσα από την οποία θα ανανεώνεται η διαβεβαίωση της Ιεράς Συνόδου προς το Ορθόδοξο Πλήρωμα, ότι ούτε υπήρξε στο παρελθόν, ούτε υπάρχει σήμερα Κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος να είναι μέλος οποιασδήποτε Τεκτονικής Στοάς. Με αυτό τον τρόπο η Ιερά Σύνοδος εκ νέου καταδικάζει τον Τεκτονισμό και θεωρεί ως ασυμβίβαστη την πίστη του Ορθοδόξου Χριστιανού με την ιδιότητα του τέκτονος.