You are currently viewing Προς αποκατάσταση σχέσεων, ανάμεσα στα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Ρουμανίας

Προς αποκατάσταση σχέσεων, ανάμεσα στα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Ρουμανίας

  • Reading time:1 mins read

Στην υπογραφή συμφωνίας, με την οποία αποκαθίσταται πλήρως η κοινωνία των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Ρουμανίας, προχώρησαν οι δύο Εκκλησίες σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

“Τό Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων ἀνακοινώνει μετά χαρᾶς εἰς τούς παρακολουθοῦντας τήν ἱστοσελίδα αὐτοῦ ὅτι σήμερον, Δευτέραν 21ηνἸανουαρίου /3ην Φεβρουαρίου 2014, ὑπεγράφη ἡ συμφωνία τῆς ἀποκαταστάσεως τῆς ἐκκλησιαστικῆς κοινωνίας μεταξύ αὐτοῦ καί τοῦ Πατριαρχείου Ρουμανίας καί ἐπιφυλάσσεται ἐντός τῆς ἡμέρας νά ἐνημερώσῃ πληρέστερα διά τάς λεπτομερείας τοῦ θέματος αὐτοῦ”.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών είχαν διαταραχθεί σοβαρά μετά τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν κληρικοί της Ρουμανικής Εκκλησίας εντός της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων χωρίς την ενημέρωση, την άδεια και την ευλογία του Πατριάρχη Θεοφίλου.( κάτι ανάλογο έκανε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο Κατάρ που ανήκει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας).

Για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καταλυτικός ήταν ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο και τώρα πασχίζει για την αταξία που διέπραξε το Ιεροσολύμων για την Εκκλησία της Αντιόχειας στο Κατάρ.

Μετά την αρχική διευθέτηση του ζητήματος οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών- Ιεροσολύμων και Ρουμανίας- φάνηκαν να παραμένουν ψυχρές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η σημερινή συμφωνία διευθετεί όλες τις λεπτομέρειες της λύσης που είχε επιτευχθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο είχε ανακύψει στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.