You are currently viewing Πανήγυρις Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Λουκά στην ομώνυμη Ιερά Μονή του

Πανήγυρις Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Λουκά στην ομώνυμη Ιερά Μονή του

  • Reading time:3 mins read

Με δέος και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η πανήγυρη του Οσίου πατρός ημών Λουκά του εν Στειρίω κτήτορος, εφόρου και προστάτου της ομωνύμου Ιεράς Μονής.

Την παραμονή τελέσθηκε πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Συνοδικού Ιεράρχου, Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου και του Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου, συμπροσευχομένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Επίσης, αρκετοί Ιερείς ως και πολλοί προσκυνητές προσέτρεξαν στην χάρη του Οσίου για να τιμήσουν την ιερά μνήμη Του.

Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο για την εν γένει προσφορά Του στην Ιερά Ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά και με υιϊκή αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη του ευχήθηκε εκ μέρους του Ιερού κλήρου και των πιστών υγεία και μακροημέρευση επ’ αγαθώ της Αγίας μας Εκκλησίας και έκανε αναφορά στο γεγονός της εκλογής Του στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος πρίν από επτά χρόνια την ημέρα της εορτής του Οσίου Λουκά του Στειριώτου.

Τέλος, ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς που τίμησαν με την παρουσία τους τον Όσιο, τους τοπικούς άρχοντες και τους εκπροσώπους όλων των φορέων, καθώς και τους πολυπληθείς ευλαβείς προσκυνητές που συνέρρευσαν από την ευρύτερη περιοχή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων κατά το κήρυγμά του παίρνοντας αφορμή από το βίο του οσίου προέτρεψε τους πιστούς να αφήσουν τη ζωή τους με πλήρη εμπιστοσύνη στα χέρια του Θεού. Επίσης, εξήρε την θεοφώτιστη διαποίμανση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου, η οποία χαρακτηρίζεται όπως τόνισε, από την αρχή της συνοδικότητας και του ευχήθηκε δύναμη και υγεία,.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Οποίος με εμφανέστατη συγκίνηση μίλησε για τον όσιο Λουκά και την ζωντανή παρουσία Του στις ζωές των ανθρώπων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Όσιος Λουκάς μας ακούει» και συμβούλεψε όλοι να απευθύνονται προσευχητικώς στον όσιο για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Στην συνέχεια το ιστορικό Βασιλομονάστηρο της Ρούμελης, δεξιώθηκε όλους, Άρχοντες, κληρικούς και πιστούς στο μεγάλο Αρχονταρίκι με την παραδοσιακή μοναστηριακή φιλοξενία.

Το πρωί τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και του Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Στο κήρυγμα του ο άγιος Μαρωνείας αναφέρθηκε στην μακραίωνη παρουσία της Μονής στον αγιασμένο αυτόν τόπο, τον οποίο χαρακτήρισε: «τόπο παλαισμάτων και δακρύων» και εξήρε την ζωντανή παρουσία του οσίου, το ιερό λείψανο του Οποίου «ευωδιάζει ανάσταση και αφθαρσία».

Τέλος, ευχήθηκε στον Μακαριώτατο υγεία, δύναμη και μακροημέρευση με την ευκαιρία της επετείου της εκλογής Του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο για την πρόσκληση.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην εξαιρετική σημασία της σημερινής εορτής, η οποία αποτέλεσε ευκαιρία συνάντησης κλήρου και λαού, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τον Όσιο Λουκά και ευχαρίστησε τον άγιο Μαρωνείας και Κομοτηνής που λάμπρυνε με την παρουσία του την πανήγυρη της Ιεράς Μονής. Κλείνοντας, ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς υγεία, δύναμη και αισιοδοξία στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Προ της απολύσεως έγινε η λιτάνευση του ιερού Λειψάνου στην οικεία θέση στο μεγάλο Καθολικό της Μονής.

Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων ακολούθησε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε η ακολουθία του εσπερινού και η παράκληση του Οσίου με τη συμμετοχή των αγίων Αρχιερέων Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.

Το πρωί της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία όπου έλαβαν μέρος οι ως άνω Αρχιερείς.

0thibon-1

0thibon-2

0thibon-3

0thibon-4

0thibon-5

0thibon-6

0thibon-8

0thibon-9

0thibon-10

0thibon-11

0thibon-12