You are currently viewing Πάνδημος εορτασμός της Κυριακής των Βαΐων στη Μύκονο

Πάνδημος εορτασμός της Κυριακής των Βαΐων στη Μύκονο

  • Reading time:1 mins read

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε σήμερα το πρωί στον καταστόλιστο από σταυροειδή παραδοσιακά Βάγια Ιερό Μητροπολικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, Χώρας Μυκόνου, κατά την οποία ομίλησε στο εκκλησίασμα κατά την οποία ομίλησε στο εκκλησίασμα, που είχε κατακλύσει το Ναό, για το νόημα και το μήνυμα της Μ. Εβδομάδος.

Στη συνεχεία, προέστη της λαμπρής λιτανευτικής πομπής της Βαϊοφόρου στην παραλία και τα γραφικά δρομάκια της Μυκόνου, στην οποία συμμετείχαν και οι τρείς Ενορίες της Χώρας και την οποία ακολούθησαν οι τοπικές Αρχές και ο πιστός Λαός της Μυκόνου.

Η λιτανεία αυτή αποτελεί επιβίωση του Βυζαντινού έθιμου, που ετελείτο την ημέρα αυτή στην Κωνσταντινούπολη, με την επωνυμία «Ο περίπατος του Αυτοκράτορα», από το Παλάτι προς τη Μεγάλη Εκκλησία, κατά την οποία ο αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια και σταυρούς και ο Πατριάρχης σταυρούς και κεριά.

Προπομπός της λιτανείας ήταν τα παιδιά της Μυκόνου, που ανέμιζαν πανηγυρικά τα περίτεχνα Βάϊα (κλαδιά) απο φοίνικες, τα οποία κατασκεύασαν, αμιλλώμενα μεταξύ τους, αναγγέλλοντας στη Χώρα της Μυκόνου την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και τις καρδιές των ανθρώπων.

Ο Σεβασμιὼτατος κ. Δωρόθεος, μετά το πέρας της λιτανείας, συνεχάρη και ευχαρίστησε τους πιστούς και αμετακίνητους τηρητές των πατρώων παραδόσεων Μυκονίους, τις οποίες μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά τους, διατηρώντας τις έτσι ζωντανές στη συλλογική μνήμη.