You are currently viewing Ο 27χρονος που αποκάλυψε ότι €4,7 τρισ. παραμένουν κρυμμένα και αφορολόγητα στις οάσεις των φοροφυγάδων

Ο 27χρονος που αποκάλυψε ότι €4,7 τρισ. παραμένουν κρυμμένα και αφορολόγητα στις οάσεις των φοροφυγάδων

  • Reading time:1 mins read

Ο Ζουκμάν και ο Τομάς Πικετί, ο οικονομολόγος που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με το βιβλίο του περί οικονομικών ανισοτήτων, όπου υποστήριζε ότι οι πλούσιοι γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι

Είναι Γάλλος οικονομολόγος και το όνομά του είναι Γκαμπριέλ Ζουκμάν.
Η ενδελεχής έρευνα που διεξήγαγε ο μόλις 27 ετών επιστήμονας τον έκανε διεθνώς γνωστό, ενώ εντυπωσίασε και τον επιφανή συνάδελφό του Πωλ Κρούγκμαν με την ακρίβεια των στοιχείων της.

Συγκεκριμένα, ο 27χρονος οικονομολόγος του London School of Economics κατάφερε με την έρευνα του να υπολογίσει το αστρονομικό ποσό των αφορολόγητων 4,7 τρισ. ευρώ που είναι κρυμμένο σε επτά μικροσκοπικές φορολογικές οάσεις, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του ιδιωτικού πλούτου παγκοσμίως. Τα χρήματα που διαχειρίζονται παγκοσμίως οι φορολογικοί παράδεισοι είναι 5,8 τρισ. ευρώ, εξ αυτών μόνον το 1,1 τρισ. ευρώ φορολογείται κανονικά! Όπως αναφέρει και το iefimerida.gr, σύμφωνα με την έρευνα του νεαρού οικονομολόγου το ποσό που υπολόγισε είναι κρυμμένο σε funds και σε αυτό δεν υπολογίζει ασφάλειες ζωής, πολυτελή σκάφη, σαλέ, πολύτιμα έργα τέχνης, κάτι που θα εκτόξευε το ποσοστό στο 11% του παγκόσμιου πλούτου.

Πού είναι όμως κρυμμένα τα αφορολόγητα τρισεκατομμύρια;
-Ελβετία 1.800 δισ. ευρώ
-Σιγκαπούρη 750 δισ. ευρώ
-Χονγκ Κονγκ 750 δισ. ευρώ
-Λουξεμβούργο 500 δισ. ευρώ
-Μπαχάμες 500 δισ. ευρώ
-Νησιά Κέιμαν 500 δισ. ευρώ
-Νησί Τζέρσεϊ [Μάγχη]

Σύμφωνα με τον Ζουκμάν το 80% των χρημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν έχει δηλωθεί ποτέ στην εφορία, κάτι που προκαλεί μία «αιμορραγία» της τάξεως των 120 δισ. ευρώ το χρόνο για τα κράτη από τα οποία φεύγουν τα χρήματα. Μάλιστα ο ίδιος επικαλείται στοιχεία από τις στατιστικές της ελβετικής Credit Suisse.

Πρόσκληση από τον Κρούγκμαν για να συζητήσουν τις… λεπτομέρειες
Όπως αναφέρει το “Εθνος”, η έρευνα του νεαρού οικονομολόγου εντυπωσίασε τόσο έντονα τον Πολ Κρούγκμαν, ώστε ο νομπελίστας προσκάλεσε τον Ζουκμάν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν το υλικό από κοντά. Στη συνέχεια έγραψε διθυράμβους στο προσωπικό του μπλογκ. «Επιτέλους μας εξηγεί κάποιος πώς ακριβώς λειτουργεί ο κόσμος» έγραψε ενθουσιασμένος.
Ο Ζουκμάν πάντως δεν περιορίζεται στην καταγραφή των κρυμμένων ποσών. Λαταθέτει και μια πρόταση, η οποία συνίσταται στην καταγραφή όλων των εισροών και των εκροών κεφαλαίων ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Πρόταση όμως που δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους συναδέλφους του. Μεταξύ αυτών και ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος, Κλέμενς Φουστ, ο οποίος διατείνεται ότι αυτό το σύστημα θα άνοιγε νέα “παραθυράκια” που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν όσοι θέλουν να παίξουν κρυφτό με την εφορία…

Ποιος είναι ο Ζουκμάν
Ο Ζουκμάν σπούδασε οικονομικά με πλήρη υποτροφία από το 2005-2010 στο École Normale Supérieure de Cacha, νοτιοανατολικά του Παρισιού. Όπως γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του, “μελετώ τη συσσώρευση και τη διανομή του παγκόσμιου πλούτου, τόσο από τη σκοπιά των δημόσιων οικονομικών, όσο και σε ό,τι αφορά τη διεθνή μακροοικονομική προοπτική. Το 2008 έκανε το μεταπτυχιακό του στη Σχολή Οικονομικών του Παρισιού, ενώ το 2012 έκανε το διδακτορικό του με τίτλο Three Essays on the distribution of wealth in the world, στον Τομάς Πικετί, τον οικονομολόγο που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με το βιβλίο του περί οικονομικών ανισοτήτων, όπου υποστήριζε ότι οι πλούσιοι γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι. Από το 2010 έως το 2013 υποστηρίχθηκε από το γαλλικό υπουργείο Ερευνας Στη συνέχει πήγε για σπουδές στην Καλιφόρνια στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.

Ο Ζουκμάν είναι συνιδρυτής και συντάκτης στην εξαμηνιαία έκδοση Regards sur l’économie croisés.

Το 2014 εξέδωσε το βιβλίο του La Richesse des nations cachée. Enquête sur les paradis fiscaux (Ο πλούτος των κρυμμένων εθνών. Ερευνα στους φορoλογικούς παρaδείσους).
Πηγή:newmoney.gr