You are currently viewing Ο  Πατριάρχης στην ανοιξιάτικη γενέτειρά του

Ο Πατριάρχης στην ανοιξιάτικη γενέτειρά του

  • Reading time:0 mins read

Ολιγοήμερη επίσκεψη στις φυσικές ομορφιές της αγαπημένης του Ἴμβρου πραγματοποίησε από την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Πατριάρχης του Γένους βρέθηκε ανάμεσα στους συμπατριώτες του οι οποίοι με επικεφαλής τον δραστήριο Ποιμενάρχη τους Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο και τον ιερό κλήρο τον υποδέχθηκαν με εκδηλώσεις ειλικρινούς αγάπης και σεβασμού και φυσικά με τα εύοσμα άνθη της ευσεβούς και μάρτυρος Ίμβρου κοντά τους. Στην αποδημία του αυτή τον Πατριάρχη συνόδευε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων μαζί με κληρικούς της Επαρχίας του αλλά και ο Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Διάκονος Παϊσιος ο οποίος έλκει και ο ίδιος την καταγωγή από την εύανδρη νήσο αυτή.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη στην θεατρική παράσταση και στη μουσικοχορευτική εκδήλωση που έδωσαν οι μαθητές του Ζαππείου στον Μορφωτικό Σύνδεσμο της Ίμβρου στην οποία παρέστησαν οι Αρχιερείς αλλά και πλήθος κόσμου οι οποίοι καμαρώσαν τις φιλότιμες και επιτυχείς προσπάθειες των μαθητών και νεαρών βλαστών της Ομογένειας.Την επιμέλεια του χορού ειχε ο Αγγελος Ντούρλαρης ενώ η διασκευή και σκηνοθεσία ηταν της Ευαγγελίας Κανάρη.

Το πρωΐ του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης «Ρωμηοί Αρχιτέκτονες της Πόλης» η οποία μετά την επιτυχή εξέλιξη που είχε στην Πόλη, στην Αθήνα και στην Αμερική, παρουσιάστηκε και στο μικρό αλλά διόλου ευκαταφρόνητο Ρωμέηκο λείμμα της Ίμβρου με πρωτοβουλία του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου (Ε.Π.Σ.Ι) και τη συνεργασία του Επάρχου καθώς και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της νήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος αυτός με τη μικρή ιστορία (2014) αλλά τη μεγάλη και σημαντική προσφορά ιδρύθηκε στο νησί ύστερα από τις ενέργειες και τη δράση του Κοινοτικού παράγοντος της Πόλης και Άρχοντος του Θρόνου Λάκη Βίγκα ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Συνδέσμου αυτού.

Το Σάββατο το απόγευμα ο Μητροπολίτης Ξάνθης ύστερα από παρότρυνση του οικείου Ποιμενάρχου χοροστάτησε στην ακολουθία του Μ. Εσπερινού στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων όπου παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Κύριλλος ενώ την Κυριακή προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας του Κάστρου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσεφώνησε επισήμως τον συνοδό του Μητροπολίτη Ξάνθης εξαίροντας τα πνευματικά χαρίσματα του ανδρός καθώς και τον ειρηνοποιό και φωτισμένο ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή όπου διακονεί εμπνέοντας το πνεύμα της ειρήνης και της καταλλαγής μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα καλωσώρισε, επίσης, και ο οικείος Ποιμενάρχης. Στην αντιφώνησή του ο εκ των Νέων Χωρών Ιεράρχης του Θρόνου ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη διότι επισκεπτόμενος την Ίμβρο μαζί του είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να προσκυνήσει μεταπασχαλίως τα σεπτά παθήματα της Ρωμηοσύνης στο πολύπαθο αυτό νησί αλλά και να αντικρύσει τη γνήσια και πηγαία φιλοξενία τόσο του Μητροπολίτου Κυρίλλου όσο και του ποιμνίου του.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αφού περιηγήθηκε χωριά και τοποθεσίες της ιδιαίτερης πατρίδας του στα οποία ξενάγησε τον Μητροπολίτη Ξάνθης και όπου είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους κατοίκους του νησιού, ανεχώρησε τη Δευτέρα το απόγευμα για την Κωνσταντινούπολη επιστρέφοντας στα πολυεύθυνα καθήκοντα του Φαναρίου.