You are currently viewing Ο Ορθόδοξος λόγος του Πειραιώς Σεραφείμ, μέσα σ´ενα “αιρετικό” περιβάλλον…

Ο Ορθόδοξος λόγος του Πειραιώς Σεραφείμ, μέσα σ´ενα “αιρετικό” περιβάλλον…

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Είναι αλήθεια ότι ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ξενίζει και προκαλεί πολλές φορές, με τις απόψεις που εκφράζει κατά καιρούς, είτε επί θεμάτων της επικαιρότητας, είτε επί αυστηρώς δογματικών θεμάτων!

Το κακό έγκειται, δυστυχώς, στο γεγονός ότι με τις θέσεις που εκφράζει ταράσσονται όχι μόνο οι λογής προοδευτικοί και άθεοι, παντός γένους και.. φύλου αυτής της χώρας, αλλά και κληρικοί και μάλιστα Ιεράρχες μας.
Και συνήθως ενοχλούνται οι ψοφοδεείς και οι ιχθύος αφωνότεροι Ιεράρχες! Αυτοί που δεν τολμούν να προτάξουν τα στήθη τους, για κανένα θέμα, γιατί φοβούνται και τη σκιά τους!

Είχα τη χαρά και την ευλογία, να παρευρεθώ ως ευλαβικός προσκυνητής στο Φανάρι, με την ευκαιρία της Πανορθόδοξης Σύναξης, την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Στο περιθώριο αυτής της Σύναξης, σε ένα από τα τραπέζια που παρακαθόμασταν για καφέ ή για φαγητό, το θέμα συζήτησης ήταν ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και οι αυστηρές απόψεις που εκφράζει,οι οποίες πολλές φορές φέρουν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε στάση απολογίας!

Οι γνώμες στην κουβέντα που έγινε διίσταντο!
Δεν έχει σημασία τί είπε ο ένας και τί ο άλλος!
Ξεχωρίζω, όμως, την σοφή άποψη που εξέφρασε Γέρων Ιεράρχης της ομηγύρεώς μας, η οποία μας εντυπωσίασε:

— ” Δεν έχω λόγους, είπε, να υπερασπιστώ τον Μητροπολίτη Πειραιώς ή να προσθέσω κι εγώ τη διαφωνία μου! Θέλω απλώς να πώ ως παλαιότερος όλων εδώ, ότι πάντοτε είχαμε τέτοια φαινόμενα στην Εκκλησία μας, τα οποία μάλιστα παρουσιαζότανε και πιο αιχμηρά! Οι απόψεις που εκφράζει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση! Αντιθέτως ο λόγος που αρθρώνει ο εν λόγω Ιεράρχης είναι μεστός Θεολογικός λόγος αλλά και γνήσιος Ορθόδοξος, μέσα σε ένα..”αιρετικό” περιβάλλον! Κάποτε τέτοιες απόψεις ακούγονταν και στην πατριαρχική αυλή! Οι καταστάσεις, όμως, έχουν πλέον αλλάξει…

Ομολογώ ότι η γνώμη αυτή του σοφού Γέροντα Ιεράρχη, με έκανε να σκεφτώ πόσο δίκαιο είχε και πόσο η εμπάθεια, η κακότητα και οι διαχωριστικές γραμμές που εμείς οι ίδιοι βάζουμε για να αποκτούμε ρόλους, έχουν αλλοιώσει το ορθόδοξο φρόνημά μας.
Κάποτε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ— Γέροντας του Πειραιώς Σεραφείμ– έλεγε φωναχτά και άφοβα για τον Πάπα και τους Καθολικούς:
Μα μήπως, ωρέ είναι Εκκλησία η Καθολική;Πότε έγινε;
Σήμερα που ζούμε όλοι σε μία ενωμένη Ευρώπη στην οποία δεν υπάρχουν μόνο Ορθόδοξοι, αλλά και Καθολικοί και προτεστάντες και μουσουλμάνοι, δεν ακούγονται πια τέτοιες απόψεις, για το καλό των σχέσεων μας με όλους!

Γιαυτό σε μία τέτοια εποχή, ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο Πειραιώς Σεραφείμ στο Ορθόδοξο Πάνθεον των Ιεραρχών, θα έπρεπε να τον ανακαλύψουμε, ή και να τον δημιουργήσουμε ακόμη, για να αποτελεί το ισχυρό άλλοθί μας, μέσα σ´έναν κόσμο που τον έχει καταπιεί ο προοδευτικισμός και οι πολλές δημόσιες σχέσεις!
Αν αυτά που λέγει ο συγκεκριμένος Ιεράρχης ήταν λάθος, ή εκτός τόπου και χρόνου και ορθοδόξου δόγματος, τότε είναι βέβαιο ότι θα τον κάθιζαν στο σκαμνί και θα τον δίκαζαν όλοι οι …άφωνοι!
Αλλά αυτά που λέγει ο Σεραφείμ σήμερα, είναι τα σωστά, είναι τα ορθόδοξα και τα σύμφωνα με τους ιερούς Κανόνες και τα δόγματα της Εκκλησίας μας,που ικανοποιούν και μία μερίδα ζηλωτών που ξέρει καλά τα εκκλησιστικά μας θέματα. Αντιθέτως, αυτά που λένε όλοι οι άλλοι είναι τα… γιαλατζί ορθόδοξα!

Για παράδειγμα, η Εκκλησία μας σαφώς και καταδικάζει την ομοφυλοφιλία, αλλά δέχεται στοργικά τον κάθε ομοφυλόφιλο που καταφεύγει σ´αυτή και αντιμετωπίζει ποιμαντικά την περίπτωσή του!
Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει η Εκκλησία να βγεί και να επαινέσει τον κ. Βαλιανάτο για όσα υποστηρίζει δημοσίως, ακόμη κι αν γνωρίζει ότι έχει στους κόλπους της άτομα, πολύ χειρότερα σε πάθη και ένστικτα , από τον κ. Βαλιανάτο!
Και αυτό που πρεσβεύει και καταγγέλλει με αγάπη η Εκκλησία, το εκφράζει στεντορεία τη φωνή και άφοβα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, διότι ο ίδιος δεν έχει μυστική agenda και δεν φοβάται μην κατηγορηθεί για κάτι ανάλογο.

Aπλά εκεί που κάνει λάθος, κατά τη γνώμη μας, είναι στο timing που επιλέγει να εκφράσει την άποψή του και μερικές φορές η εξειδικευμένη και αυστηρώς θεολογική φρασεολογία που χρησιμοποιεί, την οποία οι περισσότεροι δεν την καταλαβαίνουν!
Συγκρίνατε όσοι τον είδατε συνεντευξιαζόμενο στο kontra στην εκπομπή” επί του πιεστηρίου”, με τον Μάκη Κουρή και μελετήστε και τα ανακοινωθέντα που εκδίδονται από την Ι. Μητρόπολη Πειραιώς με την υπογραφή του, επί επικαίρων θεμάτων! Και τότε θα διαπιστώσετε την διάφορα δύο κόσμων,διαφορετικών μεταξύ τους, προερχομένων, όμως, από το ίδιο πρόσωπο!
Επομένως αν βελτιώσει επικοινωνιακά τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ακόμη κι αν ενοχλεί κάποιους, θα γίνεται σεβαστός από τους πολλούς και υπολογίσιμη πνευματική δύναμη σε έναν κόσμο ραγδαία μεταβαλλόμενο που όσο τον ανεχόμαστε τόσο καταρρέει..

Τέλος, κακό θα ήταν να μήν βιάζεται να εξαγγέλλει απαγορεύσεις προς τους επίορκους πολιτικούς του Πειραιά, τις οποίες δεν δύναται εκ των συνθηκών να τηρήσει!
Ας εκφράζει τη θέση της Εκκλησίας και το θέλω του ως Αρχιερεύς και Ποιμενάρχης του Πειραιά και ας τους αφήνει μετά στο έλεος του Θεού! Η τιμωρία γιαυτούς, έρχεται σιγά- σιγά, κατά τρόπο νομοτελειακό! Ακόμη κι όταν έλθει η ώρα που θα πάψουν να εκπροσωπούν το λαό μας!