You are currently viewing Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη μητρόπολη Λαγκαδά- Τον υποδέχθηκαν ακόμη και έφιπποι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη μητρόπολη Λαγκαδά- Τον υποδέχθηκαν ακόμη και έφιπποι

  • Reading time:0 mins read

Καβάλα στα άλογά τους, κάτοικοι της Λητής της επαρχίας του Λαγκαδά υποδέχθηκαν το μεσημέρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος από το πρωί πραγματοποιεί επίσκεψη στη μητρόπολη Λαγκαδά.

Ο κ. Βαρθολομαίος, μετά την πατριαρχική θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό της αγίας Παρασκευής στην οποία χοροστάτησε, μετέβη στο Ηράκλειο Λαγκαδά όπου τέλεσε τα θυρανοίξια του πρώτου στην Ελλάδα ναού αφιερωμένο στον όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη.

Στο προαύλιο του ναού, με πρωτοβουλία της μητρόπολης, οι ιερείς συγκέντρωσαν όλες τις εικόνες που είχαν φέρει οι πρόγονοί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες τους και φυλάσσονται στις κατά τόπους ενορίες της επαρχίας του Λαγκαδά. Ο κ. Βαρθολομαίος, συγκινημένος από την εκδήλωση αυτή, προσκύνησε τις ιστορικές εικόνες.

Αμέσως μετά, έφθασε στη Λητή όπου κλήρος και λαός της τοπικής μητρόπολης ανέμενε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για να τον δει από κοντά και να παραστεί στην τελετή εγκαινίων της αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων αγίων Ακακκίου και Δαμασκηνού του ναού του αγίου Αθανασίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού προσκύνησε και θαύμασε τον περικαλλή ναό του αγίου Αθανασίου, τέλεσε τα εγκαίνια της αίθουσας και ξεναγήθηκε στην έκθεση αγιογραφίας που φιλοξενείται εκεί.

Το γεμάτο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου στη μητρόπολη Λαγκαδά συνεχίστηκε με την τελετή καθαγιασμού κι ευλογίας του ανακαινισθέντος ναού Ζωοδόχου Πηγής Λητής.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην περιοδεία του στη μητρόπολη Λαγκαδά συνοδεύουν ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, ο μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος κι ο επίσκοπος Ρηγίου Ειρηναίος, που αποτελούν τη συνοδεία του κ. Βαρθολομαίου σε όλη την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο επιχώριος μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης.