You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος κατά της εγκατάστασης πλωτών δεξαμενών

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος κατά της εγκατάστασης πλωτών δεξαμενών

  • Reading time:1 mins read

Στήριξη στον αγώνα κατά της εγκατάστασης πλωτών δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας, εκφράζει με μήνυμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος.

”Χωρίς καμία ιδιοτέλεια η άλλη σκοπιμότητα, ομολογούμε την πίστη μας, ότι το πλασμένο με σοφία από τον Θεό Πατέρα Δημιουργό φυσικό περιβάλλον έχουμε όλοι χρέος να το διατηρούμε αμόλυντο και καθαρό”, αναφέρει μετάξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Ακολουθεί το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Η τοπική μας Εκκλησία των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου, ο ιερός Κλήρος και οι πιστοί, ευαίσθητοι δέκτες της αγωνίας όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοικήσεως και της συλλογικής κοινωνικής δραστηριότητος για την αποτροπή και ματαίωση της εγκαταστάσεως δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου στον πανέμορφο αλλά κλειστό κόλπο, στέλλουν το δικό τους μήνυμα σε κάθε αρμόδιο για το κρίσιμο θέμα των Δεξαμενών, που αναστάτωσε όλο το Νομό.

Χωρίς καμία ιδιοτέλεια η άλλη σκοπιμότητα, ομολογούμε την πίστη μας, ότι το πλασμένο με σοφία από τον Θεό Πατέρα Δημιουργό φυσικό περιβάλλον έχουμε όλοι χρέος να το διατηρούμε αμόλυντο και καθαρό.

Να έχει την δυνατότητα ο άνθρωπος, η κορωνίδα της όλης δημιουργίας, να χαίρεται τις φυσικές ομορφιές, να ωφελείται απ” αυτό, να διατηρεί και να αναπτύσσει την ψυχοσωματική υπόσταση, χωρίς αυθαίρετες, βλαπτικές και άκριτες παρεμβάσεις.

Γνώμονας σταθερός το καλό και ωφέλιμο των ανθρωπίνων κοινωνιών και όχι το υλικό συμφέρον, το απάνθρωπο κέρδος και η άκριτη ανάπτυξη, που οδηγεί στην αυτοκαταστροφή και στην προσβολή του ανθρωπίνου προσώπου και της αξιοπρεπείας του.

Με την προοπτική της αιωνιότητος, η παγκοσμιοποίηση, η χωρίς ηθικούς φραγμούς βιομηχανική ανάπτυξη, η δυναμική παρέμβαση στην εκμετάλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του φυσικού περιβάλλοντος, σχετικοποιούνται αν εκείνοι που αποφασίζουν δεν παίρνουν μέτρα προστασίας.

Θεμιτή η επιδίωξη της ανόδου του βιοτικού επιπέδου της τοπικής κοινωνίας και η εξασφάλιση εργασίας στους κατοίκους, αλλά ταυτόχρονα επιβεβλημένη και απαραβίαστη προϋπόθεση η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση των ισόρροπα διαμορφωμένων υπολοίπων υλικοπνευματικών δραστηριοτήτων στο τόπο μας.

Άλλοι, αρμοδιότεροι, προέβαλαν ήδη και εξακολουθητικά υποστηρίζουν με σοβαρά και πειστικά επιχειρήματα την άρνησή τους στο εγχείρημα, μετά τις εξαγγελίες για την «κερδοφόρα» επένδυση στη θαλάσσια περιοχή μας μηχανολογικών εγκαταστάσεων και δεξαμενών για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου και περιγράφουν τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της επενδύσεως.

Η Ιερά Μητρόπολη με τον αυτονόητο σεβασμό στις διδαχές της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, μέσα στα πλαίσια των πατροπαραδότων ελληνορθοδόξων Παραδόσεών μας και με πλήρη συναίσθηση ενώνει και τις δικές της ανυσηχίες με εκείνες της τοπικής κοινωνίας και απευθύνει θερμή παράκληση προς τους αρμοδίους της Πολιτείας να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον μας.

Διαδηλώνει και την δική της άρνηση στην εγκατάσταση των πλωτών δεξαμενών υγροποιημένου αερίου στη θαλάσσια περιοχή μας.