You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος παραιτήθηκε δείχνοντας και στους άλλους ανήμπορους τον δρόμο….

Ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος παραιτήθηκε δείχνοντας και στους άλλους ανήμπορους τον δρόμο….

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Ενας από τους πιο σημαντικούς παλαιούς Ιεράρχες της περιόδου Αρχιεπισκοπείας Σεραφείμ , ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος, απέστειλε την παραίτησή του προς την Ιερά Σύνοδο για λόγους υγείας, προερχομένους εκ του γήρατος!
Ο σκληροπυρηνικός αυτός Ιεράρχης, που σημάδεψε μία ολόκληρη γεννιά Ιεραρχών από το 1981 και εντεύθεν που εξελέγη Τρίκκης και Σταγών, μετά την αιφνίδια παραίτηση του προκατόχου του Στεφάνου. Μέχρι τότε υπηρετούσε ως Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και μαζί με τον τότε Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Μάξιμο Ξύδα( μετέπειτα Σερρών), κράτησε τα ηνία της Αρχιεπισκοπής για τουλάχιστον μία πενταετία.Ηταν τα χρόνια που τον είχα γνωρίσει ως μαθητής και είχαμε χτίσει μία ιερή και ανιδιοτελή φιλία και πνευματική σχέση.
Ο Μητροπολίτης Τρίκκης Αλέξιος συμμετείχε για τελευταία φορά στην παρελθούσα ΔΙΣ ως Συνοδικός Σύνεδρος και είχε διακριθεί για την σθεναρή θέση και αντίστασή του να αποστέλλονται επιτροπές προς τους ανήμπορους Αρχιερείς, για να τους οδηγούν σε εξαναγκαστική παραίτηση.
Και ο Μητροπολίτης Αλέξιος, παρά τα κινητικά προβλήματα που έχει λόγω γήρατος, το μυαλό του και η κρίση του λειτουργεί θαυμάσια, σε αντίθεση με άλλους Αρχιερείς που εξακολουθούν να παραμένουν στις θέσεις τους ενώ διοικούν τις Μητροπόλεις, άλλα πρόσωπα(συγγενείς ή υπηρεσιακό περιβάλλον των Ιεραρχών)
αντ´αυτών, αφού οι Μητροπολίτες είναι σε άθλια κατάσταση και δεν ξέρουν πλέον τί γίνεται στις Μητροπόλεις τους!
Ας ελπίσουμε οτι η παραίτηση αυτή του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου να αποτελέσει παράδειγμα και για τους Αρχιερείς που προαναφέραμε και δεν είναι λίγοι.
Η παραμονή τους στις θέσεις τους παρά τα εμφανή προβλήματα που έχουν, ώστε να μη δύνανται να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, δίνει την ευκαιρία να προκαλούνται συζητήσεις και κουτσομπολιά κσι να γίνεται η Εκκλησία ” θέατρο ανθρώποις και Αγγέλοις”.
Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι η παραίτηση του Μητροπολίτη Τρίκκης θα γίνει αποδεκτή στην προσεχή συνεδρίαση της ΔΙΣ και η εκλογή του νέου Μητροπολίτη θα προκύψει στην Ιεραρχία οχι την τακτική του Οκτωβρίου, αλλά στην έκτακτη του Φεβρουαρίου,αφού δεν προλαβαίνει να βγεί το προεδρικό διάταγμα αποδοχής της παραίτησης του Μητροπολίτη Τρίκκης και να κηρύξει την Μητρόπολη εν χηρεία.
Ακούγεται οτι ο αποχωρών Ιεράρχης Αλέξιος,ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με τον οποίο συνδέονται με μακροχρόνια φιλία και ανήκε στον σκληρό πυρήνα υποστηρικτών του, να εκλέξει ως διάδοχό του τον Πρωτοσύγκελλό του π. Χρυσόστομο. Κανείς δεν ξέρει όμως, αν η Ιεραρχία κάνει αποδεκτή αυτή την επιλογή- διορισμό ( αφού δεν πρόκειται περί εκλογής εν Αγίω Πνεύματι) ή θα προχωρήσει σε εκλογή άλλου προσώπου.
Και επιτέλους ή θα γίνονται αποδεκτές όλες οι παρόμοιες παραιτήσεις αφού τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά προκαλούν συζητήσεις ανεπίτρεπτες για την Εκκλησία του Χριστού μας!