You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας: “…εμείς είμαστε η Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη”

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας: “…εμείς είμαστε η Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη”

  • Reading time:1 mins read

Το ενδιαφέρον και την αγωνία του λαού για τις οικονομικές εξελίξεις αλλά και για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρώπη εκφράζει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Adnkronos. «…εμείς είμαστε η Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη», διαμηνύει ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωπος της στο διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι «ένα πολιτικό και όχι εκκλησιαστικό πρόβλημα». Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στη συνέντευξή του καθιστά σαφές ότι η Εκκλησία δεν εμπλέκεται στην πολιτική και εκφράζει την ελπίδα ότι η καλή συνεργασία με την Πολιτεία θα συνεχιστεί και με τη νέα Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Adnkronos (δείτε εδώ), με τίτλο «Όλοι ανησυχούμε για την έκβαση των εξελίξεων στην Ευρώπη», ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος σκιαγραφεί την κατάσταση την επαύριον της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Μιας κυβέρνησης – σημειώνεται στο δημοσίευμα – που υπόσχεται να αντιμετωπίσει την κοινωνική έκτακτη ανάγκη που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση, μιας κυβέρνησης της οποίας οι υπουργοί επέλεξαν στην μεγάλη πλειοψηφία τους τον πολιτικό όρκο, αντί του παραδοσιακού θρησκευτικού όρκου.

«Στόχος της Εκκλησίας στην κοινωνία δεν είναι η συμμετοχή στην πολιτική-εκλογική ζωή» υπογραμμίζει ο μητροπολίτης. Στην Ελλάδα, η Ορθόδοξη Εκκλησία «είχε ανέκαθεν σχέσεις συνεργασίας με το κράτος και ευελπιστούμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και με την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση».

Στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας μίλησε για αναθεώρηση των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, υπενθυμίζει ο μητροπολίτης: «Εμείς αναμένουμε να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε». Για εμάς, εξηγεί, υπάρχουν τρία σημεία: «Η θρησκευτική ελευθερία, η ειλικρίνεια και η υπευθυνότητα» από την πλευρά της κυβέρνησης. Θα πρέπει να δούμε, συνεχίζει ο ιεράρχης, τι εννοεί η κυβέρνηση με την αναθεώρηση και σε ποια σημεία: το σχολείο, οι ευκτήριοι οίκοι, το μισθολόγιο που πληρώνει το κράτος τους κληρικούς. «Αναμένουμε, δεν γνωρίζουμε πότε αυτό θα πραγματοποιηθεί»

Αυτά τα χρόνια «της κοινωνικής κρίσης, που άρχισε με την οικονομική κρίση, η Εκκλησία έπραξε εφαρμόζοντας το λόγο του Ευαγγελίου, παρέχοντας δηλαδή βοήθεια στους φτωχούς, τα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους έχοντες ανάγκη, Έλληνες και ξένους, χωρίς ποτέ να λαμβάνει υπόψη της τη θρησκευτική διαφορετικότητα», επισημαίνει ο μητροπολίτης.

Η Εκκλησία έδωσε επίσης «υποτροφίες» και συνεργάστηκε με τις αρχές για την παροχή βοήθειας στους εμπερίστατους αδελφούς, θέτοντας στη διάθεσή τους και οικήματα που της ανήκουν. «Στις Εκκλησίες κηρύξαμε το αγαθό της αλληλεγγύης», καταλήγει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.