You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Ηλείας για την πρόληψη πυρκαγιών

Ο Μητροπολίτης Ηλείας για την πρόληψη πυρκαγιών

  • Reading time:0 mins read

Την προσοχή των εφημερίων των ναών και των μοναχών στα μοναστήρια της Ηλείας, για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών και την λήψη μέτρων για την αποφυγή τους, εφιστά με εγκύκλιο του, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Όπως γνωρίζετε ο Θεός Δημιουργός ημών προτού να δημιουργήσει τον άνθρωπο, έφτιαξε το κατάλληλο διά την ζωήν του Περιβάλλον.

Ειδικότερα έφτιαξε τον Παράδεισο και μέσα σ’ αυτόν τοποθέτησε τους Πρωτοπλάστους διά να ζούν σ’ αυτόν αιώνια και χαρούμενα. Συγχρόνως όμως τους ανέθεσε να τον καλλιεργούν, αλλά και να τον φυλάσσουν.

Επίσης θα σας είναι γνωστόν, ότι μαζί με την πτώση των Πρωτοπλάστων, αχρειώθη εντός αυτών ἡ εικόνα του Θεού, ευρέθησαν στα αγκάθια και τα τριβόλια, αλλά και στην φθορά, στον πόνον και στον θάνατον.

Όμως μαζί με τον άνθρωπο «συστενάζει και συνοδύνει» έκτοτε και όλη η φύσις ( Ρωμαίους Η΄ 22).

Διά τούτο τώρα ὁ Θεάνθρωπος Κύριος πορεύεται προς το πάθος, διά να αναγεννήσει τον άνθρωπο και μαζί του και ολόκληρη την φύσην. Επειδή ευρισκόμεθα στην άνοιξη και σε λίγο έρχεται το θέρος.

Επειδή τα χορτάρια της ανοίξεως θα ξεραθούν και κάθε καλοκαίρι έχομε στην Ηλεία πολλές φωτιές.

Επειδή οι φωτιές κάθε χρόνο φέρνουν μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στα δάση μας και στα σπίτια μας, στα λιοστάσια μας, στα αμπέλια μας κ.λ.π. – σας θυμίζω τις καταστροφές από τις φωτιές του 2007 –

Επειδή τώρα θα έλθουν για το Πάσχα οι ενορίτες σας από τις μεγάλες πόλεις και θα πάνε στο Κοιμητήριο να ανάψουν κερί στους κεκοιμημένους προσφιλείς τους,

Σας παρακαλώ για τα εξής:

Να καθαρίσετε καλά τα χορτάρια στα μνήματα και γύρω – γύρω στο Κοιμητήριο της ενορίας σας.

Να προβείτε στο καθαρισμό σε αρκετή απόσταση της αυλής των Εξωκκλησιών της ενορίας σας.

Ιδιαίτερα να προσέξετε το άναμμα των κεριών και μάλιστα το σβήσιμο αυτών να είναι καλό, γιατί πολλές φορές έχουν πάρει φωτιά τα απόκερα. Καλόν είναι τα απόκηρα να μη τα αποθηκεύετε εντός του Ναού ή εις τον Γυναικωνίτη.

Επίσης να επιθεωρήσει ο ειδικός τον απορροφητήρα του Ναού, σ’ όσους Ναούς υπάρχουν, γιατί και από αυτούς έχουν καεί μερικοί Ναοί (Αγία Κυριακή Πύργου, Άγιος Σπυρίδωνας Πύργου, Μυρτιδιώτισσα Αμαλιάδος κ.λ.π.).

Παρακαλώ όλοι οι Ναοί πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο φορητούς πυροσβεστήρες (ένα στο Ιερό και ένα στο παγκάρι) και να ξέρει ο ιερέας και ένας Επίτροπος να τον χρησιμοποιήσει αμέσως σε εμφάνιση καπνού ή φωτιάς.

Οι ιερές Μονές πρέπει να κάνουν τα ίδια, ως παραπάνω, αλλά και να έχουν και από δύο πυροσβεστήρες σε κάθε πτέρυγα των κελιών της Μονής.

Όσοι έχετε ήδη στους Ναούς και στις Μονές φορητούς πυροσβεστήρες παρακαλώ να φροντίσετε διά την αναγόμωση τους.

Σε φωτιά σε σπίτι, σε χωράφια ή σε δάση αμέσως νά κτυπήσουν οι καμπάνες, να ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική και η Αστυνομία και να τρέξει όλο το χωριό για το σβήσιμο της.

Τέλος παρακαλώ να ενημερώσετε και τούς ενορίτες σας, ώστε και αυτοί:

α. Να καθαρίσουν από τα ξερά χορτάρια και τις γράνες των χωραφιών τους.

β. Να μη ανάβουν φωτιές για το κάψιμο των ξερών χόρτων χωρίς την άδεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

γ. Να σταματήσουν το κάπνισμα τώρα ή τουλάχιστον να μη πετάνε στο δρόμο τα αναμμένα σπίρτα ή τα αποτσίγαρα τους.

Μόλις δουν καπνό ή φωτιά αμέσως να τρέξουν μαζί με όσους άλλους μπορούν να την σβήσουν και να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία ( τηλ. 199) ή την Αστυνομία (100)».