You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος τίμησε τον Καθηγητή Γρηγόριο Στάθη

Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος τίμησε τον Καθηγητή Γρηγόριο Στάθη

  • Reading time:1 mins read

ΠΗΓΗ:Γρηγόρης  Παπαεμμανουήλ*


«Ο θέλων μουσικήν μαθείν και θέλων επαινείσθε, θέλει πολλάς υπομονάς θέλει πολλάς ημέρας, τιμήν προς τον Διδάσκαλον…» (νουθεσία πατρική και διδασκαλική προς τους μέλλοντας μαθείν την μουσικήν επιστήμην του Παναγιώτου του νέου Χρυσάφου, β’ μισό 17ου αιώνος)

Ανήμερα της πολιούχου και προστάτιδος της Δράμας, Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου του σωτηρίου έτους 2015, η πόλη της Δράμας τίμησε με πάσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Γρηγόριο Στάθη.

Με μπροστάρη τον πατριώτη πηδαλιούχο της ιστορικής και μαρτυρικής Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παύλο και άξιους συνδιοργανωτές τον Πολιτιστικό Οργανισμό-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Δήμου Δράμας και τον Βυζαντινό Χορό «Οι Δομέστικοι της Δράμας», ο φιλόμουσος λαός της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, απέδωσε με αληθινά αισθήματα σεβασμού και αγάπης την προσήκουσα τιμή, σε έναν σύγχρονο Εθνικό Ευεργέτη, σε έναν σύγχρονο Διδάσκαλο του Γένους.

Και πράγματι, όλα όσα ακούστηκαν στο κατάμεστο μεγάλο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, φανέρωναν ότι είχαμε ανάμεσά μας, έναν ΑΝΘΡΩΠΟ-ΙΔΕΑ!

Όχι μόνο για όσους από εμάς ασχολούμαστε με τη Θεία του Δαμασκηνού Τέχνη, αλλά και όλους τους αληθινούς Έλληνες πατριώτες.

Ο Άνθρωπος Γρηγόρης Στάθης, ο Επιστήμων Γρηγόρης Στάθης, όπως πολύ όμορφα και γλαφυρά σκιαγραφήθηκε από τη Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Δράμας και μία από τους 50 διδάκτορές του, Δρ. Ευαγγελία Σπυράκου, αποτελεί σύμβολο φωτεινό για την επιστήμη της Βυζαντινής Μουσικολογίας και σημείο αναφοράς για την Ψαλτική Τέχνη.

Η τιμητική εκδήλωση που του ετοιμάσαμε ήταν ουσιαστικά τιμή από εκείνον προς όλους εμάς που διψούσαμε και διψάμε να πάρουμε από τα φώτα του και τις γνώσεις του που προέκυψαν από την πολυετή έρευνα και μελέτη σε κώδικες και χειρόγραφα που μας φανερώνουν ότι η Βυζαντινή Μουσική είναι ο Εθνικός Μουσικός μας Πολιτισμός.

Παρατηρούσα με προσοχή τον τρόπο με τον οποίον άκουγε η πολυπληθής φιλόμουση ομήγυρη τη συγκλονιστική επετειακή του ομιλία «Ο κυρ Ασπράγγελος και η Νέα Μέθοδος». Μου έλεγαν μετά το τέλος της εκδήλωσης κάποιοι φίλοι «μας μάγεψε αυτός ο Στάθης», «μ’ αυτόν θες δε θες αγαπάς τη Βυζαντινή Μουσική» και άλλα τέτοια.

Εμένα πάντως και τους μαθητές μου-μέλη του Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι της Δράμας», σίγουρα μας έκανε «ο κυρ Ασπράγγελος» και «Οι ερωταποκρίσεις» (το τελευταίο πόνημα του Στάθη-ένα από τα 800 περίπου!), να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την ιερή-εθνική μουσική μας κληρονομιά.

Και ήταν συγκλονιστική η στιγμή που ερμηνεύσαμε ενώπιόν του μια δική του σύνθεση.

Έναν καλοφωνικό ειρμό μαζί με κράτημα τε ρι ρεμ ολόδικά του. “Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός» σε ήχο πάντερπνο πλάγιο του πρώτου πεντάφωνο.

Και η κρίση του Διδασκάλου ήταν ότι τον ερμηνεύσαμε «ΑΡΙΣΤΑ»!

Όπως και τα προηγούμενα μέλη του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου και του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος που ετοίμασε και παρουσίασε ο Βυζαντινός μας Χορός «Οι Δομέστικοι της Δράμας», που γεννήθηκε το 1996, πριν από 20 περίπου χρόνια…

Ένα αληθινό μάθημα ήταν το πέρασμα του Γρηγορίου Στάθη από την πατρίδα μου τη Δράμα από την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου το πρωί που ήρθε, μέχρι το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου το πρωί που έφυγε. Κι ακόμα το συζητάμε αυτό το πέρασμα…Κι ακόμα τον ψάχνουμε και τον ζητάμε να ρθει ξανά κοντά μας για να μας κάνει ξανά και ξανά μάθημα με τον δικό του μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο!

*Ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ είναι Άρχων Πρωτοψάλτης, Καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας

drama-2

drama-3