You are currently viewing Ο κύβος ερρίφθη; – Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες για τις Μητροπόλεις που τυχόν θα χηρέψουν…

Ο κύβος ερρίφθη; – Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες για τις Μητροπόλεις που τυχόν θα χηρέψουν…

  • Reading time:1 mins read
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
----------------------

Ο μεγάλος δάσκαλος του Εκκλησιαστικού ρεπορτάζ, αείμνηστος Κώστας Σακελλαρίου, που γεννιές ολόκληρες ενημερώθηκαν από την γραφίδα του και το σπινθηροβόλο πνεύμα του, συνήθιζε να λέγει ότι μία είδηση η οποία αναφέρεται σε εκλογές Ιεραρχών και σε ονόματα υποψηφίων, πρέπει να δημοσιοποιείται από το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, ακόμη κι αν πρόκειται για απλή φήμη!

–Αφού οι ίδιοι οι Ιεράρχες μας, συνήθιζε να λέγει ο αείμνηστος Κώστας Σακελλαρίου, ασχολούνται με αυτά και αναφέρονται σε ονόματα πιθανών υποψηφίων για κάποιες Μητροπόλεις– και μάλιστα ενώ οι Μητροπολίτες τους είναι ακόμη εν ζωή– γιατί δεν μπορούν οι δημοσιογράφοι να τα γράφουν; Αυτό που κάνουμε εμείς, έλεγε, είναι προσβολή του Αγίου Πνεύματος, ενώ αυτό που κάνουν οι Αρχιερείς είναι… επιφοίτηση;

Οι παραπάνω σκέψεις ήλθαν στο μυαλό μας,καθώς αναρωτιόμασταν αν θα πρέπει να γράψουμε τις φήμες που ακούγονται για τις Μητροπόλεις εκείνες που ενδεχομένως πολύ σύντομα θα κενωθούν και θα υπάρξουν νέες εκλογές!

Ήδη χθές σεβόμενοι τους θεσμούς και την τάξη των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων, αναφερθήκαμε μόνον στα όσα λέγονται για την υποψηφιότητα της μόνης κενής, επισήμως τουλάχιστον, Μητρόπολης Φωκίδος.
Σήμερα θα κάνουμε το επόμενο βήμα και θα αναφερθούμε στα όσα λέγονται, ακούγονται και διεργάζονται μεταξύ των Ιεραρχών μας για τις Μητροπόλεις που πολύ σύντομα θα κενωθούν :
— είτε γιατί έτσι αποφάνθηκε η αποσταλείσα Επιτροπή Ιατρών και Καθηγητών (περίπτωση του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων Κυρίλλου)
— είτε γιατί οι Μητροπολίτες τους είναι βαρύτατα ασθενείς και ως εκ τούτου θα είναι δύσκολο να επανέλθουν και να ασκήσουν, πλέον, τα καθήκοντά τους(περιπτώσεις Νέας Κρήνης Προκοπίου,Γρεβενών Σεργίου, Κιλκισίου Εμμανουήλ ),
–είτε γιατί κάποιοι Μητροπολίτες, λόγω γήρατος και χρονίων προβλημάτων υγείας, είναι εκτός υπηρεσίας (περιπτώσεις Μητροπολιτών Μεγάρων Βαρθολομαίου, Ιωαννίνων Θεοκλήτου, Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνου).
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις έχουν αρχίσει να ακούγονται κιόλας τα πρώτα ονόματα.

–Συγκεκριμένα για την Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φσναριοφαρσάλων, ισχυρός εν δυνάμει υποψήφιος θεωρείται ο Αρχιμ. Τιμόθεος Ανθης,( πρώην Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου), τον οποίο στηρίζουν πολλοί Ιεράρχες από όλες τις πτέρυγες. Για την ίδια Μητρόπολη ακούσθηκε και η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Ιερωνύμου Νικολοπούλου, Β ´ Γραμματέως της Συνόδου και νομομαθούς κληρικού.

–Για την Μητρόπολη Νέας Κρήνης, όποτε αυτή χηρέψει, τα πράγμστα είναι ακόμη ρευστά! Μία υποψηφιότητα που ακούσθηκε είναι αυτή του Αρχιμ. Κωνσταντίνου Γιακουμάκη,Εισηγητή παρά τω Αρχιγραμματεί, πνευματικό ανάστημα του Γέροντος Νέας Κρήνης.
Στην περίπτωση της εκλογής Νέας Κρήνης θα έχει αποφασιστική γνώμη και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. Μία ισχυρή υποψηφιότητα από την πλευρά του μπορεί να είναι αυτή του Αρχιμ. Δαβίδ Τζιουμάκα. 
Τέλος υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί από τον Αρχιεπίσκοπο η υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μαξίμου Παπαγιάννη. Πρόκειται για άριστο κληρικό, Μακεδόνα γέννημα και θρέμμα. Στην περίπτωση αυτή η εκλογή του Μαξίμου θεωρείται αδιαμφισβήτητη!

Για την Μητρόπολη Γρεβενών, τα πράγματα είναι ακόμη θολά! Και τούτο γιατί θα παίξει σημαίνοντα ρόλο η γνώμη, του υπό ανάρρωση ευρισκομένου Γέροντα Μητροπολίτη Γρεβενών Σεργίου!, ο οποίος συνδέεται με τον Αρχιεπίσκοπο με μακρά φιλία πολλών ετών.

Για την Μητρόπολη Κιλκισίου, εφ´όσον κενωθεί, ακούγονται πολλά. Ήδη άρχισε να κινείται το ισχυρό blog των Μητροπολιτών της Β. Ελλάδος, που επιθυμεί και προβάλλει ισχυρά την υποψηφιότητα κληρικού από την Β. Ελλάδα και μάλιστα του Αρχιμ. Ιουστίνου Μπαρδάκα, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Φλωρίνης.

Στις περιπτώσεις των τριών παραπάνω Μητροπόλεων, υπάρχει όπως ισχυρίζονται αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά τα εκκλησιαστικά μας πράγματα και ο λεγόμενος…” αστάθμητος παράγων”, ο οποίος αν δραστηριοποιηθεί εγκαίρως και συστηματικώς, τότε να μπορεί να αλλάξει, ενδεχομένως, την πορεία και τις θέσεις των υποψηφιοτήτων στις παραπάνω Μητροπόλεις της Μακεδονίας.

Ο Συνοδικός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, για παράδειγμα, δεν θα αφήσει να περάσει έτσι, το κύμα αυτό των εκλογών, που πρόκειται να γίνουν, χωρίς μία δική του εκλογή. Κι αυτό ισχύει για την περίπτωση του Αρχιμ. Δαβίδ Τζιουμάκα, ο οποίος στην πρώτη του προσπάθεια για την Μητρόπολη Κίτρους, δεν τα πήγε άσχημα.

Εξάλλου τόσο επί Αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου, όσο και επί Ιερωνύμου του Β ´, οι εκλογές που επεδίωξε και τα κατάφερε να τις κερδίσει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, έναντι των επισήμων υποψηφίων, ήταν τότε που πήγε κόντρα στο αρχιεπισκοπικό χρίσμα, κι έκανε τη διαφορά!

Και αναφερόμαστε στις εκλογές των Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου Μακαρίου( επί Χριστοδούλου) και Λαγκαδά Ιωάννη( επί Ιερωνύμου). Η περίπτωση της εκλογής του Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου Β ´, έγινε με επίσημο, δυστυχώς, “χρίσμα” του Μακαριστού Χριστοδούλου (όψονται αυτοί που συνέβαλαν σ´αυτό).

Στις περιπτώσεις των Μητροπόλεων Μεγάρων, Ιωαννίνων και Νέας Ιωνίας, όποτε αυτές κενωθούν, η κατάσταση είναι προς το παρόν ρευστή!

–Για τα Μέγαρα οι υποψηφιότητες που ακούγονται μέχρι τώρα,είναι πολλές και συγκεχυμένες! Για παράδειγμα, σαν..” έτοιμος από καιρό”, αισθάνεται ο Μητροπολίτης Ζιχνών Ιερόθεος ο οποίος θα ήθελε να μετατεθεί στην γενέτειρά του.

Σε περίπτωση που προβληθεί ως εναλλακτική λύση, με άμεση εκλογή, μία ισχυρή υποψηφιότητα, τότε το μεταθετό δεν θα περάσει με τίποτα!
Για την ίδια Μητρόπολη ακούγεται και η υποψηφιότητα του Ηγουμένου της Μονής ΜΑΖΙ, στα Μέγαρα, Αρχιμ. Χρυσοστόμου Κουλουριώτη. Είναι παλαιός φίλος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β ´, και συνδέεται, από πολλών ετών, πολύ στενά και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Σε περίπτωση που επιδείξει ενδιαφέρον, για την Μητρόπολη Μεγάρων, ισχυρός εκκλησιαστικός παράγων που ανήκει στην Αρχιεπισκοπική αυλή, τότε η εκλογή θα είναι γιαυτόν περίπατος!

Για την ιστορική Μητρόπολη Ιωαννίνων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα είναι πολύ προσεκτικός στην επιλογή του, δεδομένου ότι μεταξύ των άλλων,γνωρίζει το ενδιαφέρον και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, γιαυτή την μεγάλη Μητρόπολη του Οικουμενικού θρόνου.

Γιαυτό άλλωστε όπως λένε οι πληροφορίες μας, προσπαθεί να πείσει τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο να αποδεχθεί την μετάθεσή του στην συγκεκριμένη Μητρόπολη. Σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτό η εκλογή του Ναυπάκτου σε Ιωαννίνων, θα θεωρείται δεδομένη.

Τα εναλλακτικά σενάρια φέρουν ως υποψήφιο τον Αρχιμ. Αμφιλόχιο Στεργίου της Μονής Μάζι, Μεγάρων, παλαιό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και εκ των πρωτεργατών της εκλογής του Ιερωνύμου ως Αρχιεπισκόπου, το 2008.Παράλληλα είναι στενός συνεργάτης και συχνός συνομιλητής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Επίσης ο Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος και Β ´ Γραμματέας της Συνόδου, ακούγεται εδω και πολλά χρόνια οτι ενδεχομένως θα ήθελε να είναι υποψήφιος για την Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Οι δύο Αρχιμανδρίτες που υπηρετούν στην Μητρόπολη Ιωαννίνων,Φιλόθεος Δέδες(Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Ιωαννίνων) και Σεραφείμ Καχριμάνης(Μέτσοβο), που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία φυσική συνέχεια του Γέροντά τους Θεοκλήτου, σε περίπτωση που αποφασίσουν να εκτεθούν ως υποψήφιοι για την ιστορική αυτή Μητρόπολη, ενδεχομένως να αποκλεισθούν από την Ιεραρχία, για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους, τους οποίους αν χρειασθεί θα τους αναλύσουμε διεξοδικά,με την πρώτη ευκαιρία.

Για την Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, οι υποψηφιότητες των ενδιαφερομένων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία ατελείωτη λίστα αναμονής. Κατ´αρχήν, έχουν εκδηλώσει αρκετοί Ιεράρχες την επιθυμία μετάθεσης στην Μητρόπολη αυτή του λεκανοπεδίου.

Οι Μητροπολίτες Γουμενίσσης Δημήτριος, Σάμου Ευσέβιος, Καστορίας Σεραφείμ και Σιδηροκάστρου Μακάριος, θα μπορούσαν κάλλιστα να ζητήσουν την μετάθεσή τους στην εν λόγω Μητρόπολη και η Ιεραρχία να τους ικανοποιήσει, εκλέγοντας στη Μητρόπολη που θα χηρέψει από την όποια μετάθεση, έναν νέο και ξεκούραστο κληρικό που θα εργασθεί με ζήλο και όρεξη στην επαρχία.

Επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ακούγεται έντονα τελευταία για προαγωγή με πολλές πιθανότητες να τεθεί υποψήφιος στην Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, όποτε αυτή χηρέψει.
Κοντά στις Μητροπόλεις αυτές που προαναφέραμε θα προστεθούν σύντομα μερικές ακόμη( όπως Περιστερίου, Κεφαλληνίας, Ηλείας κ.ά),των οποίων οι Μητροπολίτες είναι εμπερίστατοι λόγω προβλημάτων υγείας και γήρατος και πιθανώς να δημιουργηθεί σύντομα θέμα.