You are currently viewing Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, μας ενημερώνει από τη Μόσχα, για το παρασκήνιο της εκεί επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου

Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, μας ενημερώνει από τη Μόσχα, για το παρασκήνιο της εκεί επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου

  • Reading time:1 mins read

Η Προεδρία της Δημοκρατίας δηλώνει ( ανεπισήμως) οτι δεν ζητήθηκε συνάντηση Προέδρου με τον Πατριάρχη Μόσχας.Προφανώς το γραφείο του δεν την θεώρησε απαραίτητη. Ισως γιατί δεν γνωρίζουν τον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζει ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, στη ζωή της Ρωσίας.
Πηγές του Πατριαρχείου Μόσχας μας επιβεβαίωσαν οτι όντως δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα και καμία σχετική κρούση αλλά και οτι ο Πατριάρχης  έχει προγραμματίσει  να είναι  εκτός Μόσχας έως τις 17 Ιανουαρίου.
Το γεγονός, ωστόσο, οτι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι   ο π ρ ώ τ ο ς Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που πήγε Ρωσία και δεν συναντά τον Πατριάρχη Μόσχας, ήταν  η αιτία που γέννησε τα ερωτήματα, τόσο τα δημοσιογραφικά, όσο και μεταξύ πολλών πολιτών, Ελλήνων και Ρώσων, που παρακολουθούν από κοντά τα ελληνορωσικά πράγματα.

Μάλιστα ο Πατριάρχης Κύριλλος, στις 12 Ιανουαρίου είχε αποστείλει στον ΠτΔ κ. Παυλόπουλο, συγχαρητήριο τηλεγράφημα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους (με το παλαιό εορτολόγιο κατά τη ρωσική παράδοση και …σιγά μην βρείτε την είδηση του τηλεγραφήματος στο… ΑΠΕ).
Να υπενθυμίσουμε επίσης οτι κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι οι σχέσεις Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Μόσχας Κύριλλο αφού δεν συμφωνούν ( ούτε) στη διοργάνωση της Οικουμενικής Συνόδου που έχει προγραμματισθεί εντός του 2016.
Ούτε βεβαίως λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το γεγονός οτι η χρονιά αυτή είναι Έτος Ελλάδος- Ρωσίας και έτος της Χιλιετίας της Ρωσικής Μοναστικής παρουσίας στο Αγιο Όρος ( για την οποία βέβαια εκφράζονται αμφισβητήσεις). Ολα δείχνουν  να έχει προετοιμαστεί αν  και κινείται υποτονικά, μολονότι προσπάθησαν οι Πρόεδροι Β. Πούτιν και Π. Παυλόπουλος να  αναβαθμίσουν  με αυτή την επικοινωνία την όλη κατάσταση.
Η αίσθησή μου είναι οτι αν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί με την Ελλάδα ο Πρόεδρος Β. Πούτιν, εντός  του έτους, θα είναι μόνο για να επισκεφθεί το Αγιο Όρος, στις τελετές των 1000 ετών της Ρωσικής Μονής. Πέραν τούτου δεν θεωρείται τίποτα σίγουρο.
Επίσης καλόν είναι να συγκρατήσουμε και την απάντησή του Β. Πούτιν στη δημόσια πρόσκληση που του απηύθυνε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Είπε απλώς ” ευχαριστώ”. Δεν είπε ούτε ” θα προσπαθήσω”, ούτε ” θα έλθω σίγουρα”. Επομένως οριστική απόφαση δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει με όσα πολύ σοβαρότερα συμβαίνουν στη Ρωσία κσι στην ευρύτερη περιοχή και απαιτούν την εγρήγορση Πούτιν.

Η επίσκεψη του Έλληνα ΠτΔ χαρακτηρίστηκε από το ρωσικό πρωτόκολλο ως “ιδιωτική”,εφόσον αφορμή της ήταν η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Προεδρικής Ακαδημίας Λαϊκής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης και η συμμετοχή του στο Φόρουμ Γκαιντάρ. Παρεμπιπτόντως να υπενθυμίσουμε οτι  το Φόρουμ αυτό,  θεωρείται μεταξύ άλλων η κορυφαία συνάντηση του ” Φιλελεύθερου” ( και μειοψηφικού) πυλώνα της ρωσικής ηγεσίας . Ο άλλος πυλώνας, ο πλειοψηφικός και ηγετικός που κινεί τα νήματα στη Ρωσία είναι ο πυλώνας των λεγομένων “σιλαβικί”, των προερχομένων δηλαδή από τις μυστικές υπηρεσίες και το στρατό της Ρωσίας.
Θα δούμε πολύ σύντομα τί απέφερε στην Ελλάδα  το ταξίδι αυτό του κ. Παυλόπουλου στη Ρωσία ή ήταν μόνο ένα ταξίδι δημοσίων σχέσεων.