You are currently viewing Ο Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Καλαβρύτων

Ο Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Καλαβρύτων

  • Reading time:0 mins read

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου τελέσθηκε ο Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου.

Τους ύμνους απέδωσε χορωδία Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Βασιλείου Μπίκου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου με θέμα: «Εκκλησία, ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην Κυριακή της Ορθοδοξίας, της Εκκλησίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, που είναι Μία Αγία, Καθολική και Αποστολική.

Ο λόγος της είναι θεϊκός και ανθρώπινος και ιδρύθηκε από τον ίδιο το Χριστό και διαμέσου των μαθητών Του διέδωσε το Ευαγγέλιο στους ανθρώπους.

Στην σημερινή εποχή, όπου όλα θυσιάζονται στο βωμό της παγκοσμιοποίησης, όπου επικρατεί η ανηθικότητα και καταργείται ακόμα και η αργία της Κυριακής, η Εκκλησία προβάλλει την αιώνια προοπτική του ανθρώπου, ο οποίος αξίζει την σωτηρία.

Η ορθόδοξη θεολογία τονίζει την ανάσταση του ανθρώπινου σώματος και την μετάβαση στην αιώνια ζωή. Δεν ντρέπεται για τις ανθρώπινες αμαρτίες, γιατί η μετάνοια και η εξομολόγηση τις ξεπλένουν.

Η Εκκλησία δύο χιλιάδες χρόνια τώρα πολεμάται και διώκεται, όμως συγχωρεί τους πολεμίους της και συνεχίζει, παραμένει ακέραιη, ατρόμητη και γνήσια, αναπαύει και αναζωογονεί τον άνθρωπο που βρίσκεται στους κόλπους της.

Τέλος,ο Ορθόδοξος Χριστιανός δεν γεννιέται, γίνεται μέσα από το βάπτισμα και το αναβάπτισμα της μετανοίας και της εξομολογήσεως.

Η καρδιά του και όλη η ύπαρξή του θλίβεται από την αμαρτία, αλλά με την μετάνοια δροσίζεται και συνεχίζει την πορεία του προς την αιώνια ζωή.