You are currently viewing «Ούτε ένα τηλέφωνο δεν μας έχουν πάρει ακόμα οι αρμόδιοι για το Τάμα του Εθνους»

«Ούτε ένα τηλέφωνο δεν μας έχουν πάρει ακόμα οι αρμόδιοι για το Τάμα του Εθνους»

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Λέτσιου – Από την “Oρθόδοξη Αλήθεια” που κυκλοφορεί στα περίπτερα


Ενας ακαταπόνητος εργάτης της Ορθοδοξίας, αφοσιωμένος στις ηθικές επιταγές έναντι της πατρίδας και των ανθρώπων της, είναι ο κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου ηγούνται του Σωματείου Οι Φίλοι του Τάματος του Εθνους.

Μέσω του ιδρύματος αυτού έχουν αναλάβει την εκπλήρωση της ιερής υπόσχεσης των αγωνιστών του 1821 για την ανέγερση ιερού ναού προς τιμή και ευχαριστία για την απελευθέρωση του Εθνους από την υπέρ 400ετή σκλαβιά στους Τούρκους Οθωμανούς.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρεται στους σκοπούς λειτουργίας του ιδρύματος και στα προβλήματα που σχετίζονται με την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού.

Πότε συστήθηκε το εν λόγω ίδρυμα; Πώς πήρατε αυτή την απόφαση και κατά πόσο ήταν αποτέλεσμα συζητήσεων με τον στενό κύκλο των δικών σας ανθρώπων;

Δουλεύω σκληρότατα από 10 χρονών. Μαζί με τα μαθήματα, διάβαζα την «Ιστορία» του Παπαρρηγόπουλου, την Αγία Γραφή κ.λπ. Συνειδητοποίησα την επιτακτική ανάγκη οι απόγονοι του θρυλικού Γέρου του Μοριά και των άλλων ηρώων της παλιγγενεσίας να πραγματοποιήσουμε την ιερά παρακαταθήκη του 1821.

Αποφάσισα να το αναλάβω, εφόσον το αμαρτωλό κράτος κατασπαταλά τρισεκατομμύρια ευρώ εις ευτελή έργα, η Εκκλησία εξανέμισε αμύθητο περιουσία, αλλά γι’ αυτό οι αρμόδιοι αδιαφόρησαν. Συνεχίζω 70 έτη να εργάζομαι από τα χαράματα έως και τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες. Με απερίγραπτες στερήσεις, κατόρθωσα εδώ και στη Γερμανία να σχηματίσω μια ουχί ευκαταφρόνητο περιουσία και τη διαθέτω διά το κοινόν καλόν, προς δόξαν Θεού. Το 1992 επιστράτευσα φίλους, τους προέδρους Ακαδημίας αείμνηστους Γ. Μερίκα -και μετέπειτα υπουργό Υγείας-, Σ. Κυδωνιάτη, τους διάσημους καθηγητές Ιατρικής Γ. Δαΐκο και Π. Τούτουζα κ.ά., προσωπικότητες, και διοργανώσαμε τον Διορθόδοξο Σύνδεσμο «Ο Απόστολος Παύλος». Μέσω αυτού αποστείλαμε άνω των 75.000 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας ανά την υφήλιο και συνεχίζουμε, χωρίς την παραμικρά βοήθεια της Πολιτείας. Ουδεμία άλλη ανθρωπιστική οργάνωση (Εκκλησία της Ελλάδος, ΕΕΣ, εκατοντάδες «λαμόγια» ΜΚΟ) δεν έχουν αποστείλει όλοι μαζί τόσα όσα εμείς αφανώς.

Το 1996, με το Π.Δ. 17.09.1997/ΦΕΚ 853Β/25.09.1997, συνέστησα το φιλανθρωπικό Ιδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών (ΙΠΗΠΑ), αφιερώνοντας όλη την περιουσία μου.

Πιστεύοντας απολύτως στις ανεκτίμητες ηθικές και πνευματικές αξίες της φυλής και στην Ορθοδοξία (απόφαση του Αρείου Πάγου προ 65 έτη: «Η προσπάθεια αναδείξεως φήμης είναι η υψίστη ιδιοτέλεια»), δεν το ονόμασα Αναγνωστοπούλειον, ως είθισται. Για την πραγματοποίηση του μνημείου δοξολογίας, ευχαριστίας, ευγνωμοσύνης και λατρείας στον Ελευθερωτή Σωτήρα Χριστό επιστράτευσα εκατοντάδες φίλους και συστήσαμε το Σωματείο Οι Φίλοι του Τάματος του Εθνους.

Με την ανέγερση του ιερού ναού προς τιμή όσων έπραξαν οι αγωνιστές του 1821 πιστεύετε ότι κλείνει το χρέος μας προς εκείνους ή υπάρχουν και άλλες παρακαταθήκες του 1821 που έχουν μείνει ιστορικά αδικαίωτες;

Ολα τα τάματά τους έγιναν. Μόνον το Τάμα του Εθνους δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα, όπως ορίζουν το Η΄ Ψήφισμα (1829) και τα ΦΕΚ 1834/1838.

Παρήλθαν 188 έτη. Διάφορες προσπάθειες απέτυχαν (Οθων, Α. Ζαΐμης, Ελ. Βενιζέλος κ.ά). Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπερθεμάτιζε την πραγματοποίηση του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος του Τάματος του Εθνους, όμως οι σκοτεινές δυνάμεις φρόντισαν και τον έστειλαν πολύ νωρίς στη θριαμβεύουσα Εκκλησία. Δυσφημούμαστε ότι δήθεν μας δωρίζονταν εκκλησιαστικά οικόπεδα και δεν τα δεχόμασταν.

Παρά τις υπενθυμίσεις, δεν λάβαμε συγκεκριμένα τοπογραφικά. Δεν απορρίπτομε τίποτε. Το μνημείο φρονούμε ότι επιβάλλεται να είναι σε θέση περίοπτο. Εχουμε «οργώσει» την Αττική. Μόνη ενδεδειγμένη είναι το Αττικό Αλσος. Δεν ζητούμε και τα 590 στρέμματα, μόνον 50.

Οπως δωρήθηκε το πανάκριβο «φιλέτο» του παλαιού Ιπποδρομίου στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με το δικαίωμα να απαθανατιστεί το όνομά του στο πάρκο, αναρτηθούν τα αγάλματά του σε κάθε χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, το προσωπικό να αμείβεται και τα κτίρια να συντηρούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αντιθέτως, εμείς το πάρκο δεν θα το ονομάζουμε Αναγνωστοπούλειο αλλά Επίγειο Παράδεισο. Ούτε απαιτούμε αγάλματα ούτε καν το όνομά μου να αναφερθεί. Να απέλθω από τον μάταιο τούτον κόσμο σαν άγνωστος στρατιώτης.

Ούτε ζητούμε μίαν δεκάρα από προϋπολογισμούς των καθ’ ύλην υπόχρεων, Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως από το 2008 τονίζουμε συνεχώς και στην ΔΙΣ. Απαιτούμε όμως η Εκκλησία να πρωτοστατεί ευλογούσα, η Πολιτεία να νομοθετεί διά αλλαγή χρήσεως γης, πολεοδομείν, υψούν κ.λπ.

Εχει γίνει κάποιος υπολογισμός του πόσο θα στοιχίσει η ανέγερση αυτού του ναού;

Οπως και νομοθετικά δεσμευόμαστε, όλα τα έξοδα αναλαμβάνουν το ΙΠΗΠΑ και το Σωματείο Οι Φίλοι του Τάματος του Εθνους, το προσωπικό και τη συντήρηση κτισμάτων. Απεναντίας, ποσοστό 20% των καθαρών εσόδων θα διατίθεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό για εξοπλισμό σχολείων, συσσίτια μαθητών, αναστήλωση ναών και μονών.

Απόλυτη διαφάνεια και ανιδιοτέλεια, αυστηρώς χρηστή διοίκηση και εξελεγκτική επιτροπή θα δημιουργούν περισσεύματα, με τα οποία θα χτίζονται ορφανοτροφεία, γηροκομεία κ.λπ., που δεν θα λαμβάνουν τα ονόματα των δωρητών αλλά Βασιλιάδες. Ουδείς από τους διοικούντες θα αμείβεται και δεν θα υπάρχουν «ημέτεροι» και «λαμόγια», για να πασχίζουν να ιδιοποιούνται το ιερόν χρήμα. Εχουμε δώσει εξετάσεις και αποδεδειγμένα λάβαμε άριστα.

Οταν οι ευλαβείς χριστιανοί διαπιστώσουν ότι πραγματοποιείται τεράστιο έργο χωρίς μίζες, «λαδώματα», «τρωκτικά», θα σπεύσουν να δώσουν, όπως τόνιζε και ο αείμνηστος θρυλικός γέρων Αυγουστίνος Καντιώτης προ 53 ετών.

Ηδη έχουμε δωρεάν προσφορές: χωματουργικά, μάρμαρα, αγκωνάρια πολλών δήμων, οικοδομικά, αγιογραφίες, στρατιά εθελοντών και ακίνητα ευλαβών συνανθρώπων. Δεν κάνουμε χρήση πριν από τη νομοθετική ρύθμιση.

Ο δωρητής αφιέρωσε στο ΙΠΗΠΑ οικόπεδα στην Αττική άνω των 100 στρεμμάτων (ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων επωλήθη αντί 3.276.000 ευρώ, κατατεθειμένα επ’ ονόματι του ιδρύματος), χρεόγραφα περίπου 5.000.000 ευρώ, στο Ψυχικό διώροφο, στην Αροανία Καλαβρύτων οικόπεδα περίπου 25 στρεμμάτων, τρία κτίρια μεγάλης αξίας και περίλαμπρο ναό μετά των πολιτιστικών χώρων.

Ο δωρητής έχει μεγάλο ελάττωμα να μην υποκύπτει, να μη «λαδώνει», να μην έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν παρά μόνον στον Θεό και στους έμπρακτους ιδεολόγους, που δεν είναι από τη Πάρο -να πάρουν- αλλά από την Τήνο -να δίνουν-, που με έξωθεν καλή μαρτυρία δύνανται να διαχειρίζονται τον οβολό της χήρας, και όχι οι «ημέτεροι» των πολιτικών και εκκλησιαστικών ταγών.

Οταν υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις και παραχώρηση κατάλληλου εδάφους, θα γίνει περιβαλλοντολογική μελέτη και θα συγκροτηθεί εν δυνάμει προϋπολογισμός, που θα έχει έσοδα σε χρήματα και είδος (υλικά – εργασία).

Βεβαίως, αντιλαμβανόμεθα ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν είναι πάρα πολλά, αλλά ο σχεδιασμός μας είναι επαρκής. Οι ορθόδοξοι Ελληνες και φιλέλληνες έχουν αστείρευτες δυνάμεις και ο οβολός εκάστου -εθελοντική συμμετοχή- επαρκεί.

Η Ελληνική Πολιτεία έχει δώσει δείγματα ανταπόκρισης σε αυτό το αίτημα; Εχετε έρθει σε επαφή με κάποιους πολιτικούς ή συγκεκριμένα υπουργεία για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων;

Ουδόλως μένουμε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των αρμοδίων, παντός επιπέδου.

Καθημερινά αναμένουμε 20 ώρες το 24ωρο στο ακουστικό μας. Πρώην περιφερειάρχης Αττικής δώρισε μέρος του Αλσους Ν. Φιλαδέλφειας στην ΑΕΚ και 20 εκατομμυριάκια ευρώ διά να γεμίζουν από παθιασμένους.

Εμάς μας εμπαίζουν ότι σε εποχή δυστυχίας δεν είναι φρόνιμο να διατεθούν χρήματα διά ένα τέτοιον έργον.

Διά Λυρική Σκηνή, γήπεδα, μωαμεθανικά τεμένη=βιομηχανίες καμικάζι και τζιχάντ έχουν εκτάσεις, χρήματα κ.λπ. και όχι μόνον οι ιθύνοντες, αλλά, δυστυχώς, και μερικοί κληρικοί υπερθεματίζουν.

Επί τριετία ζητούμε επιμόνως συνάντηση με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Εχουμε αποστείλει σχέδια νομοθετικής ρυθμίσεως, εισηγητικής εκθέσεως και οργανισμού, όμως μόνον από τέσσερις βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΑΝ.ΕΛ., Χρυσή Αυγή) υπήρξε ενδιαφέρον.

Και αυτοί τονίζουν ότι, αν η Εκκλησία το απαιτήσει, θα δραστηριοποιηθούν για άμεση νομοθετική ρύθμιση. Το Τάμα του Εθνους δεν κομματιάζει. Αριστεροί και δεξιοί χωράν. Οταν οι Ελληνες ήταν ενωμένοι, είχαμε επιτυχίες, στη διχόνοια είχαμε συμφορές.

Βέβαια, από κάποιους θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης έχει προτεραιότητα το ανθρωπιστικό έργο, η ανακούφιση των φτωχών, που ολοένα αυξάνονται στην Ελλάδα, και όχι ένα πολυδάπανο έργο. Τι τους απαντάτε;

Με το Τάμα, τώρα, στην ύφεση, θα γίνονται επενδύσεις, θα προκύψουν εργασίες, χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, κίνηση στην αγορά, λογικοί φόροι στα δημόσια ταμεία. Τα άλλα επιχειρήματα, συσσίτια κ.λπ. και ότι δεν χρειάζεται το μνημείο δοξολογίας, είναι σατανικά φληναφήματα.

Ο Θεάνθρωπος, όταν ο κλέπτης του ταμείου Ιούδας έλεγε ότι το πανάκριβο μύρο θα μπορούσε να πουληθεί και να δοθούν χρήματα στους πτωχούς, μας ξεκαθάρισε: «Τους πτωχούς γαρ πάντοτε έχετε μεθ’ εαυτών, εμέ δε ου πάντοτε έχετε».

Τα συσσίτια πρέπει να είναι διά αρρώστους, ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και μη ευρίσκοντας εργασία. Αλλά και αυτό δεν το παραβλέπουμε. Η προσφορά μας στις ανθρωπιστικές βοήθειες είναι τεράστια, όπως προαναφέραμε, και συνεχίζουμε.

Υπέρ οι Ιεράρχες, αλλά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα

Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επίτευξη αυτού του έργου; Πώς μπορεί να προχωρήσει μαζί του η συνεργασία;

Ευλαβείς κληρικοί και λαϊκοί (ΙΣΚΕ, ΠΕΘ, Μητροπολίτες, ο Πατριάρχης Μόσχας, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.ά.) υπερθεματίζουν διά την άμεση πραγματοποίηση του Τάματος.

Μόνο η διοικούσα Εκκλησία λέγει μεν το «ναι», όμως δεν θέλει να δώσει στους πολιτικούς να εννοήσουν να πραγματοποιηθεί κολοσσιαία επένδυση, από την οποία θα έχει εις βάθος χρόνου αμύθητα οφέλη η πατρίδα μας.

Πρέπει να δώσουμε στους Αγίους πατέρας να εννοήσουν ότι η στρατευμένη Ορθόδοξος Εκκλησία δεν αποτελείται μόνον από κληρικούς, αλλά και από ευλαβείς λαϊκούς, που ουδέν υστέρημα έχουν, πέραν των μυστηρίων της Εκκλησίας, να προΐστανται στα καλά έργα.

Αντιθέτως, οι Αγιοι πατέρες διοικούντες την Εκκλησία με τους «παρατρεχάμενους», «περιεργαζόμενους» και «κολλητούς» «ημετέρους» (μόνη ικανότητα μερικών είναι να εξασφαλίζουν και τα τετρασέγγονα) απεδείχθησαν άκρως ακατάλληλοι να διαχειρίζονται το ιερό χρήμα.

Στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα προεδρεύει ο εκάστοτε μακαριότατος, θα συμμετέχουν η ΔΙΣ, οι Μητροπολίτες Αττικής και από μία προσωπικότητα από όλους τους τομείς, εκλεγμένοι διά κλήρου.

Η διοικούσα επιτροπή θα αποτελείται από τον εκάστοτε μακαριότατο και από πέντε μέλη του ΙΠΗΠΑ και του Σωματείου Οι Φίλοι του Τάματος του Εθνους.

Η ΔΙΣ εξέδωσε πολύ ορθώς μίαν απόφαση (08/06/2012) που ορίζει: «Την 25/03/2021 να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια». Αρίστη διατύπωση, όμως πού, πώς, απολύτως τίποτε…

Στη συνέχεια, μετά βασάνων υπέγραψε εξουσιοδότηση σε εννιαμελή επιτροπή μας για να διαπραγματευθούμε με την Πολιτεία, που όμως κωφεύει.

Το παράπονό μας είναι ότι η διοίκηση της Εκκλησίας συναντάται με την Πολιτεία, αλλά ούτε καν θέτει το Τάμα, ενώ εμείς ζητούμε να τεθεί σε προτεραιότητα. Αυτή είναι η διαφορά μας.