You are currently viewing Οποιος βιάζεται σκοντάφτει ….

Οποιος βιάζεται σκοντάφτει ….

  • Reading time:1 mins read
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Πριν μερικές εβδομάδες μία ανάρτηση σε εκκλησιαστικό site, αν και γραμμένη με αλληγορικό τρόπο, πυροδότησε μία σειρά συζητήσεων κι έκανε τρείς Πρωτοσυγκέλους, ισαρίθμων Ιερών Μητροπόλεων, να χάσουν τον υπνο τους αφού άρχισαν να ψάχνονται που μπήκαν ξαφνικά στην πύρινη γλώσσα του εκκλησιαστικού κουτσομπολιού και να ανησυχούν για τη συνέχεια!
Και μολονότι το δημοσίευμα παρέπεμπε στους τρείς Μάγους με τα δώρα, εν όψει των Χριστουγέννων, οι παραβολές που έκανε και οι συνειρμοί που δημιουργούσε, ήταν πολύ εύκολο να φωτίσουν και να σκιαγραφήσουν τα τρία πρόσωπα των πρωταγωνιστών!
Θα ξεκινήσουμε από τον Βορρά και θα αρχίσουμε να κατηφορίζουμε!
Ο ένας Μάγος, υπηρετεί ως Πρωτοσύγκελος στη Θράκη και ο Μητροπολίτης του έχει βαλθεί εσχάτως να τον προωθήσει γιατί θέλει να βάλει στη θέση του το…. Alter ego του, τον διάκονό του!
Νομίζει ο…καημένος, οτι θα καταφέρει να ξεγελάσει για μία ακόμη φορά ανθρώπους– όπως τότε που ήταν να προαχθεί ο ίδιος– για να τον βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το στόχο του! Πλην όμως όλες οι εποχές δεν είναι ίδιες! Και τώρα πια τον έχουμε πάρει είδηση τι μέρος του λόγου είναι! Συνώνυμος της αχαριστίας, της ίντριγκας και της δοκοπλοκίας! Αλλά όλα αυτά έχουν κοντά πόδια! Μπορεί αντιστρόφως ανάλογα του ύψους και της πονηριάς που τον καθοδηγεί αλλά είναι μαθηματικώς βέβαιο οτι θα αποτελέσουν την αιτία που θα τον ξεμπροστιάσει στα μάτια του λαού και μιάλιστα κατά τρόπο θορυβώδη!
Στην προκειμένη περίπτωση έχει κάνει ένα ακόμη ατόπημα: βιάστηκε να βάλει στο μάτι γειτονική Μητρόπολη, της οποίας ο Μητροπολίτης μπορεί να πέρασε τελευταία μία περιπέτεια με την υγεία του, αλλά αποκαταστάθηκε πλήρως γιατί είναι σκληρό καρύδι! Ανήκει στα γερά εκείνα σκαριά Αρχιερέων, παλιάς κοπής– που έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα και έχουν κάνει την Εκκλησία μας πολύ φτωχότερη — οι οποίοι φεύγουν από τη ζωή συτή όρθιοι και σε βαθύ γήρας!
Δυστυχώς δεν εντρέπεται ο ανεγκέφαλος να φέρεται ετσι προς έναν δοκιμαζόμενο Ιεράρχη, ο οποίος έχει προσφέρει τόσα στην Εκκλησία μας! Αυτό το παράδειγμα δίνει στους επιγόνους του και αυτό το… ήθος διδάσκει;
Τα ξέρει άραγε όλα αυτά ο Γέροντάς του, που τελευταία έπεσε θύμα συκοφαντιών και κουτσομπολιών από επίδοξους διαδόχους του;;
Ας προσέχει, λοιπόν, ο βιαστικός νυμφαγωγός, μήπως και “αδειάσει” αυτός τη θέση του, νωρίτερα από αυτή που έβαλε στο μάτι, για να αποκαταστήσει τον συνεργάτη του! Ο Θεός σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις γίνεται πολύ χορατατζής!
Επομένως των φρονίμων ολίγα! Το άδικο και το πονηρό ουκ ευλογείται!
Ο έτερος Πρωτοσύγκελος υπηρετεί με αφοσίωση σε νευραλγική Μητρόπολη της Θεσσαλίας! Είναι συντοπίτης με τον ποιμενάρχη του, στον οποίο συμπαρίσταται στο έργο του,από την πρώτη στιγμή που η Ιεραρχία τον απέστειλε σε αυτή την Μητρόπολη. Είναι γνωστό τοις πάσι οι περιπέτειες που πέρασε η συγκεκριμένη Μητρόπολη, εξαιτίας της εναλλαγής των Επισκόπων που γίνονταν, λόγω του εκκλησιαστικού προβλήματος που ταλάνιζε την Εκκλησία μας, από το 1974 και εντεύθεν! Ο εν λόγω κληρικός πέρασε όλα τα δύσκολα κοντά στον Μητροπολίτη του! Υβρίσθηκε, λοιδωρήθηκε, συκοφαντήθηκε αλλά έμεινε πιστός στο καθήκον του και η υπομονή που επέδειξε και η επιμονή τον δικαίωσαν!
Φυσικό είναι, λοιπόν, να θέλει και να επιδιώκει ο Μητροπολίτης να τον τιμήσει γιαυτή την προσήλωσή του στο καθήκον και μάλιστα δια της προαγωγής! Άλλωστε ευρίσκεται πλέον σήμερα σε ηλικία ώριμη για να επιδιώκει κάτι τέτοιο !
Και όστις Επισκοπής ορέγεται, ωραίου έργου επιθυμεί! Ετσι αφού εδοκίμασαν τις δυνάμεις τους, με μία πρώτη υποψηφιότητα,η οποία όμως δεν διέθετε το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα,είναι φυσικό να επιδιώξουν για κάτι άλλο μόλις παρουσιασθεί η ευκαιρία!
Αυτά ωστόσο που εγράφησαν οτι διαθέτει και οδηγεί πολυτελή αυτοκίνητα και τα συναφή,είναι το λιγότερο ανακριβή, δεδομένου οτι και οι πέτρες γνωρίζουν οτι οδηγεί, ευκαίρως- ακαίρως, το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη, το οποίο κάποτε μπορεί να ήταν πολυτελές αλλά τώρα είναι πλέον για απόσυρση! Εντύπωση προκαλεί ωστόσο οτι ο εν λόγω κληρικός βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής αφού δεν ενοχλεί με τον προσωπικό του βίο και δεν προκαλεί! Το οτι ειναι πάντα μαζί με τον Μητροπολίτη του όπου και αν πηγαίνει δε νομίζουμε οτι αυτό αποτελεί έγκλημα! Άλλωστε ο πρώτος είναι ή ο τελευταίος που το κάνει αυτό;
Ο τρίτος των Μάγων, που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα των ημερών, είναι ο νεόκοπος Πρωτοσύγκελος νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη, πλησίον του λεκανοπεδίου! Αυτός δεν προκάλεσε γιατί πριν ακόμη βγεί από το αβγό, άρχισε να εποφθαλμιά επισκοπικό θώκο, αλλά γιατί με την συμπεριφορά του προς τους κληρικούς της Μητροπόλεως και μάλιστα προς τον μέχρι πρότινος προκάτοχό του– ο οποίος όμως είναι Επίσκοπος– επέδειξε αλαζονεία!
Είναι φυσικό ο νέος Μητροπολίτης, ο οποίος διακρίνεται μέχρι τώρα για τον καλό και ήπιο χαρακτήρα του– και ελπίζουμε να μην τον αλλάξει τώρα που έλαβε κι αυτός της Αρχιερατική χάρη και ενεδύθη την… καρδιοτονωτική επισκοπική αμφίεση– να θέλησε να …σκίσει τη γάτα,πριν αρχίσει να τον γρατζουνάει και να του ξεφτίζει τον άραφο χιτώνα!
Αλλά το να οπλίζει με τη δική του δύναμη που απορρέει από το Επισκοπικό του αξίωμα,τα χέρια των υφισταμένων του, για να λειτουργούν και να συμπεριφέρονται αντ´αυτού, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο και ενδεχομένως επιζήμιο!
Αυτά τα πρόσωπα κατά ένα περίεργο τρόπο, εξαιτίας του δημοσιεύματος που τα έβγαλε στη σέντρα, συζητούνται την περίοδο αυτή στα εκκλησιαστικά γραφεία και στους διαδρόμους!
Εντύπωση προκάλεσε η ενασχόληση της στήλης αυτής μαζί τους! Επίσης εντύπωση προκάλεσε σε αυτούς που μπορούν και διαβάζουν πίσω από τις γραμμές και τις λέξεις, το γεγονός οτι ενώ για τους δύο Μάγους– τον ένα που υπηρετεί στη Θεσσαλία και τον άλλο που υπηρετεί στο υπόλοιπο Αττικής–είχαν να πούν κάτι κακό και επιλήψιμο για την συμπεριφορά τους, για τον τρίτο Μάγο– που υπηρετεί στη Θράκη– δεν είχαν να πούν κακή κουβέντα! Μόνο οτι έχει βάλει στο μάτι γειτονική Μητρόπολη! Και αυτό συζητήθηκε!
Μάλιστα αυτό, αποκάλυψε ως ένα βαθμό και τις προσωπικές διαθέσεις του συντάκτη του κειμένου και μας παρέπεμψε στην.. ταυτότητά του!
Τελικά ναί.. Ολα γίνονται αντιληπτά,αρκεί να ξέρουμε να διαβάζουμε σωστά!
Και να μπορούσε η φλόγα να μας διδάξει όσο ανάβει να σκεφτόμαστε σωστά!