You are currently viewing Ονομαστήρια Mητροπολίτη Σιςανίου και Σιατίστης Παύλου

Ονομαστήρια Mητροπολίτη Σιςανίου και Σιατίστης Παύλου

  • Reading time:1 mins read

Την παραμονή της εορτής, στον εσπερινό, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό ναό της Σιάτιστας, χοροστάτησε ο εορταζων Μητροπολίτης συμπαραστατουμενος των Αγίων Αρχιερεων Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, και με την παρουσία πολλών εκ των κληρικών της Μητροπόλεως.

Τον θείο λόγο εκήρυξε μετά το πέρας της αρτοκλασίας ο γείτονας Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Στο λόγο του μίλησε για δυο από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αποστόλου Παύλου, τα οποία συνέδεσε με την προσωπικότητα του Σεβ. Μητροπολίτη Σιατίστης κ. Παύλου.

«Ο Επίσκοπος σας όπως ο Απόστολος Παύλος του οποίου το όνομα φέρει είναι υπηρέτης του ανθρώπου και μάρτυς της Αναστάσεως του Χριστού, όχι μόνο στην πόλη της Σιάτιστας αλλά και στην πατρίδα του. Δίνεται μεγάλη αξία στον θρόνο που σας δόθηκε από τον Χριστό από την διακονίας, σεμνύνεται την Σιάτιστα, την Δυτική Μακεδονία, την Ορθόδοξη εκκλησία μας».

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού εσπερινού παρατέθηκε γεύμα στους επισκέπτες Αρχιερείς και στους συνοδούς αυτόν.

Την ομώνυμο της εορτής τελέστηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο από τον εορτάζοντα ποιμενάρχη μας και από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος ο όποιος εκηρυξε τον θειο λόγο ζητώντας και διδάσκοντας στο πλήρωμα της εκκλησιάς πως πρέπει να βλέπουμε και να γνωρίζουμε τον Χριστό, Τον «Υιό του θεού του ζώντος».

Στο Θερμό του λόγο ο Άγιος Χαλκίδος αναφέρθηκε στο Ευαγγέλιο της ημέρας και στο σημαντικό ερώτημα του Χριστού.

«Τίνα με Λέγουσιν οἱ ἄνθρωποι εἶναι; » και στην ερώτηση «Ὑμεῖς δὲ τίνα με λέγετε εἶναι;». μακαρίζει ο Χριστός τον Απόστολο Πέτρο για την αυθόρμητη απάντηση του «Σὺ εἶ ὁ Χριστὸς ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος» (Ματθ. ιστ´, 16-17).

Όχι γιατί ανακάλυψε ο ίδιος αυτό που οι άλλοι δεν ανακάλυψαν αλλά γιατί αυτός αποδέχτηκε την αποκάλυψη του Θεού Πατρός περί της ταυτότητος του Υιού. Και ο λόγος ήταν για να αποκτήσει σχέση ζεστή, σχέση καρδιακή, σχέση αγάπης, σχέση πίστεως με την έννοια της εμπιστοσύνης, της πιστότητας και της αφοσιώσεως.

Απαραίτητα στοιχεία στη σχέση μας με τον Χριστό για αν κάποιος δεν δεχτεί τον Χριστό όπως είναι αλλά τον πιστεύει όπως τον φαντάζεται δεν έχει ουσιαστική σχέση με την αλήθεια, το φως, την ζωή, αλλά ζει στο ψέμα, στο σκοτάδι, στον Θάνατο. Τραγική εμπειρία για την ζωή των ανθρώπων.

Τόνισε έπειτα πως αυτήν η ερώτηση απευθύνεται προσωπικά σε όλους μας, με απάντηση τίμια και αληθινή από την στιγμή που το ομολογούμε στο σύμβολο της πίστεως μας.

Μα στην καθημερινότητα μας, στα έργα μας, στην σκέψη μας, στην συμπεριφορά μας, στους λογούς μας, ομολογούμε την αληθινή πιστή – στο πρόσωπο του χριστού – βλέπουμε τον Υιό του Θεού του ζώντος; Εάν έτσι είναι θα πρέπει να είμαστε τέκνα υπακοής χωρίς δικό μας θέλημα – όπως οι Απόστολοι που είχαν χριστοποιήσει όλο το είναι τους. Χαρακτηριστικός ο λόγος του Αποστόλου Παύλου «Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός».

Ο Χριστός είναι εκείνος που οικοδομή την εκκλησία και εμείς συνεργάτες του, έτοιμοι να μπολιαστούμε στο σώμα του Χριστού και να γίνουμε μια ποίμνη με ένα ποιμένα, ένα σώμα με μια κεφαλή.

Στο τέλος του λόγου του ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε και ευχήθηκε τον ποιμενάρχη μας λέγοντας χαρακτηριστικά «Η ζωή σας Άγιε αδελφέ μπορεί να περιγραφή σε μια πρόταση: Πορεία αγάπης, θυσίας, προσφοράς, πίστεως στο Χριστό, αγάπης στον Νυμφίο, αλλά και αγάπης σε κάθε άνθρωπο ο οποίος είναι εικόνα Θεού του Αοράτου».

Ας του ευχηθούμε όλοι μαζί, ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός έτη πολλά, με αδελφικά αισθήματα αγάπης, δύναμη και φώτιση Θεού, αυτήν την διακονία την οποία παρέλαβε για να παραδώσει εκείνη την ημέρα την παρακαταθήκη την ιερά άσπιλο, ώστε να λάβει από τα χέρια του Χριστού τον αμαράντινο της δόξης στέφανο και να συναριθμιθεί μαζί με τους Αγίους Αποστόλους.

Γιατί ο Παύλος δεν ζει για τον εαυτό του, γιατί ο Παύλος είναι λαμπάδα που καίει για να φωτίσει το πρόσωπο του Χριστού, είναι καντήλι το οποίο δεν προσελκύει για τον εαυτό του την προσοχή, την τιμή, την αγάπη και τη λατρεία, αλλά για το πρόσωπο προς τιμή του οποίου καίει και φωτίζει.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας διαβάστηκε το κόλλυβο προς τιμή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος ευχαρίστησε για την παρουσία αλλά και για τα λογία αγάπης τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ Χαλκίδος Π. Νικόδημο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Π. φιλόθεο, τους κληρικούς του Μητροπολιτικού Ναού καθώς και το πιστό πλήρωμα του λαού του Θεού που με την παρουσία του τίμησε τον Σεπτό Ποιμενάρχη τους.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας δέχτηκε ευχές στο επισκοπείο.