You are currently viewing Οι Αγιορείτες Πατέρες, ο Αλέξης Τσίπρας και η απέραντη υποκρισία μας!

Οι Αγιορείτες Πατέρες, ο Αλέξης Τσίπρας και η απέραντη υποκρισία μας!

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Να κάνω εξ αρχής μία ξεκάθαρη δήλωση: σέβομαι απέραντα τους Αγιορείτες Πατέρες και προσωπικά αποδέχομαι τις απόψεις των σε …πολλά– όχι σε όλα– ακόμη και όταν υπερβάλλουν! Το ταξίδι όμως του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος με έχει βάλλει σε έναν ιδιότυπο βασανισμό σκέψεων που θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας!
Οι Αγιορείτες Πατέρες συχνά – πυκνά ξιφουλκούν και εξεγείρονται κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος εκ της ιδιότητός του ως Primus inter pares, της Ορθοδοξίας, πρέπει καθηκόντως να έρχεται σε επαφή και να επικοινωνεί και να συνδιαλέγεται με αρχηγούς άλλων Εκκλησιών και εκπροσώπους άλλων δογμάτων!
Εκείνοι τώρα είδαν και υποδέχθηκαν με δόξα και τιμή έναν επισκέπτη ο οποίος είναι κατά δήλωσή του άθεος! Απλά τυγχάνει να είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή θεσμικός παράγων του δημόσιου βίου! Επομένως η ιδιότητά του επέβαλε αυτή την υποδοχή και την προετοιμασία διότι το ταξίδι αυτό καθ´ εαυτό, αν γινότανε από έναν απλό ιδιώτη- επισκέπτη, δεν θα είχε την ίδια αντιμετώπιση και δεν θα παρουσίαζε την ίδια απήχηση!
Και το συμβάν αυτό, έφερε στη σκέψη μου τα διάφορα, κατά καιρούς, ανακοινωθέντα των Αγιορειτών κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη ή άλλων Ορθοδόξων Ιεραρχών οι οποίοι έρχονται σε επαφή με άλλα δόγματα κσι κυρίως με τους Καθολικούς και τον Πάπα, και αυτό γίνεται για λόγους επικοινωνίας ή δημοσίων σχέσεων και όχι για να καταλύσουν το ομοούσιον της Αγίας Τριάδος ή να επιφέρουν αλλοιώσεις ή αλλαγές στο Ιερό Σώμα και στα δόγματα της Ορθοδοξίας!
Όπως οι Αγιορείτες είδαν και συνυπήρξαν με έναν άνθρωπο, θεσμικό παράγοντα του δημόσιου βίου, που ενώ δηλώνει άθεος σέβεται παράλληλα το έργο των Μοναχών και αντιλαμβάνεται τη ζωή τους στο Αγιο Όρος, και εξ αυτού τον αποδέχονται και τον…ανέχονται, το ίδιο θα πρέπει να νοιώσουν και οι Αγιορείτες Πατέρες και να αντιληφθούν τους λόγους που επιβάλλουν τέτοιου είδους επαφές του Οικουμενικού Πατριάρχη και των άλλων Ιεραρχών. Εκτός και αν κρίνουν τα γεγονότα με διαφορετικά κριτήρια και εν προκειμένω ο σκοπός να κερδίσουν τον Τσίπρα ως εν δυνάμει Πρωθυπουργό, “αγιάζει τα μέσα” και συγχωρεί την αθεΐα.
Ασφαλώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει δικαίωμα να επισκέπτεται το Άγιο Όρος και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν το έργο των Μοναχών που “ως αείποτε προσευχόμενοι για τους μηδέποτε προσευχομένους”, αποτελούν τον τέταρτο τοίχο της οικοδομής επί της οποίας στηρίζεται αυτή η χώρα!
Όμως, θα πρέπει κάποτε σε αυτό τον τόπο της… φαιδράς Πορτοκαλέας, να απαλλαγούμε από τα πλέγματα κ τις υποκρισίες που διέπουν τη ζωή μας και να κοιτάξουμε κατάματα τη ζωή με αλήθειες!Τότε μόνον θα είμαστε χρήσιμοι στην Πατρίδα μας και στα παιδιά μας! Και τότε θα έχουμε συνεισφέρει στην ειρηνική- αρμονική συνύπαρξη μας σε αυτό τον τόπο με την μακραίωνη ιστορία και παράδοση,αλλά με τα κοντά πόδια όπως τον κατάντησαν τα μεγάλα χρέη και τα εξ αυτών προερχόμενα μνημόνια !

tsipra1tsipra2