You are currently viewing Οικουμενικό Πατριαρχείο: Αντικανονική η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Αντικανονική η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας

  • Reading time:1 mins read

Επίσημη θέση στο ζήτημα που έχει προκύψει με την αυτοκέφαλη Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας πήρε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε ανακοινωθέν τριών σημειών η Πρωτόθρονη Εκκλησία θεωρεί αντικανονικό τον τρόπο εκλογής νέου προκαθημένου της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, διαπιστώνοντας ανωμαλίες κανονικής φύσεως στην εκλογή και επομένως οποιαδήποτε κανονική πράξη τυγχάνει αντικανονική και δεν αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Παράλληλα, η Μητέρα Εκκλησία δηλώνει έτοιμη να συμβάλει στην κανονική εξομάλυνση της κατάστασης που έχει προκύψει καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης.

Στις αρχές Μαρτίου είχαν διεξαχθεί συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανάμεσα στον Μητροπολίτη Ολμούτς και Μπρνο Συμεών – που διετέλεσε τοποτηρητής της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας – και τους Επισκόπους Γεώργιο και Ιωακείμ, εκπροσώπους του φερομένου ως νέου επικεφαλής της ίδιας εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Ρατισλάβ, χωρίς όμως κατάληξη.
Ανακοινωθέν

Εν σχέσει προς την εν τη Αυτοκεφάλω Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας κρατούσαν σήμερον κατάστασιν, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου δηλούνται τα ακόλουθα:

1.- Η γενομένη ως εγένετο εκλογή του νέου Προκαθημένου της εν λόγω Εκκλησίας μετά την εκ του θρόνου αυτού παραίτησιν του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοφόρου δεν έτυχεν εισέτι αναγνωρίσεως υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών ένεκα διαπιστωθεισών κανονικής φύσεως ανωμαλιών περί την εκλογήν ταύτην.
2.- Ως εκ τούτου, οιαδήποτε κανονική πράξις εν τη εν λόγω Εκκλησία υπό της εκ της ως άνω εκλογής προκυψάσης συνθέσεως της Ιεραρχίας αυτής τυγχάνει αντικανονική και δεν αναγνωρίζεται υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

3.- Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως η Μήτηρ Εκκλησία της περί ης ο λόγος Εκκλησίας, παραμένει έτοιμον να συμβάλη εις την κανονικήν εξομάλυνσιν της, ως μη ώφελε, προκυψάσης καταστάσεως εν αυτή και καλεί πάσας τας εμπλεκομένας μερίδας όπως συνεχίσουν τας μετ᾿ αυτού συνομιλίας προς εξεύρεσιν της ενδεδειγμένης λύσεως, αποφεύγουσαι πάσαν ενέργειαν δυναμένην να περιπλέξη έτι μάλλον την υφισταμένην δυσάρεστον κατάστασιν εν τη Εκκλησία ταύτη.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 1η Απριλίου 2014

Εκ της Αρχιγραμματείας

της Αγίας και Ιεράς Συνόδου

ΠΗΓΗ: amen.gr