You are currently viewing Ξεκινά τις εργασίες της η νέα ΔΙΣ- Ενα ιδιότυπο “who is who”, των νέων μελών της ΔΙΣ, γραμμένο στην κόψη του ξυραφιού.

Ξεκινά τις εργασίες της η νέα ΔΙΣ- Ενα ιδιότυπο “who is who”, των νέων μελών της ΔΙΣ, γραμμένο στην κόψη του ξυραφιού.

  • Reading time:3 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Αρχίζει τις εργασίες της στις 9 Σεπτεμβρίου, η νέα Συνοδική περίοδος, η 159η κατά σειρά(2015-2016), και κατά τις διατάξεις του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη(Ν.590/1977), συγκροτείται ως εξής:

•• Πρόεδρος, ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β ´

Μέλη οι Σεβ. Μητροπολίτες:

–Ηλείας Γερμανός, Αντιπρόεδρος –Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος
–Αρτης Ιγνάτιος
–Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος
–Νικαίας Αλέξιος.
–Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος
–Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος
–Καστορίας Σεραφείμ
–Φλωρίνης,Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος
–Κασσανδρείας Νικόδημος
–Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος
–Σιδηροκάστρου Μακάριος.

Με δύο λόγια η παρούσα Συνοδική περίοδος περιλαμβάνει Αρχιερείς από την πρεσβυτέρα Ιεραρχία και Μητροπολίτες που εξελέγησαν επί Χριστοδούλου!

Συγκεκριμένα στη Σύνοδο αυτή συμμετέχει– πλήν του Σπάρτης Ευσταθίου που εκλήθη, λόγω θανάτου του Κεφαλληνίας Σπυρίδωνος, να συμμετάσχει στην προηγούμενη ΔΙΣ) η …σειρά του Αρχιεπισκόπου στα πρεσβεία εκλογής και χειροτονίας, (Ηλείας,Μαντινείας), οι τελευταίες εκλογές( όχι όμως και χειροτονίες, διότι είχε ήδη ασθενήσει και δεν λειτουργούσε πλέον), του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ(Ναυπάκτου, Σάμου και Καστορίας) και τέσσερις από τις πρώτες εκλογές του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου(Φλωρίνης,
Κασσανδρείας, Σερρών και Σιδηροκάστρου).

Εχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα να αναλύσουμε με τον δικό μας τρόπο τα πορτραίτα των νέων Συνοδικών μελών, ξεκινώντας από τον πρώτο τη τάξει Συνοδικό Μητροπολίτη και Αντιπρόεδρο της ΔΙΣ.

••Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.

mitropolitis_ileias

Γεννήθηκε το 1932,στον Καρδαμά Ηλείας.Οντας πνευματικό ανάστημα του Γέροντος Ηλείας Γερμανού Γκούμα, διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Ηλείας κατά τα έτη της Αρχιερατείας του Ηλείας Αθανασίου, καθώς και Γραμματέας της Συνόδου, μέχρι το 1981, οπότε και εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας– μετά τον αιφνίδιο θάνατο του προκατόχου του Αθανασίου. Παρά τα 83 του χρόνια, είναι αεικίνητος και κρατά στα στιβαρά χέρια του, σταθερά και αταλάντευτα, το πηδάλιο της Μητρόπολης,μη εκχωρώντας στους υφισταμένους του δικές του αρμοδιότητες και καθήκοντα. Θεωρείται αυστηρών αρχών και ως χαρακτήρας είναι λάτρης της τάξεως και της ηθικής, γιαυτό και δεν χειροτονεί συχνά αγάμους κληρικούς.
Στην προσπάθειά του να είναι δίκαιος τόσον ο ίδιος, αλλά και να αποδίδεται δικαιοσύνη προς πάσα κατεύθυνση, πολύ συχνά μετατρέπεται σε υπερασπιστή του κατά τη γνώμη του δικαίου, γιαυτό και δεν φείδεται κόπων και εξόδων, αρκεί να γίνει αυτό που θεωρεί ο ίδιος σωστό,ηθικό και νόμιμο. Αλλά και όταν δικαιώνεται επιχαίρει ως μικρό παιδί για το επίτευγμά του. Είναι αλήθεια οτι ως Τοποτηρητής της Μητρόπολης Κεφαλληνίας–την πρώτη φορά– δοκιμάστηκε στις σχέσεις του, εξαιτίας κάποιων υπηρεσιακών θεμάτων, με τον τότε Πρωτοσύγκελλο και έχοντα αιφνίδιο τέλος, άτυχο Γέροντα Κεφαλληνίας Γεράσιμο Φωκά.αλλά όπως εκ των υστέρων ομολογούσε ο καλός και δίκαιος Γεράσιμος “έμαθα πολλά από τον Γέροντα Ηλείας, πράγματα που δεν είχα αντιμετωπίσει ποτέ, με αυτόν τον γνήσιο εκκλησιολογικά τρόπο.Ο Αγιος μου τον έστειλε για να μου ανοίξει τα μάτια..”.
Ο Μητροπολίτης Ηλείας, ήταν πάντα κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, από τότε που ήταν Θηβών, παρ´ότι δεν έκρυψε ποτέ και την συμπάθειά του προς τον συμπατριώτη του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, τις επιλογές του οποίου συχνά επιδοκιμάζει και ακολουθεί! Τελευταία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα προώθησης και προαγωγής σε Επίσκοπο, του Ιεροκήρυκά του Αρχιμ. Δαμασκηνού Πετράκου, παρά το γεγονός οτι η Μητρόπολη διαθέτει ήδη έναν βοηθό Επίσκοπο, τον Ωλένης Αθανάσιο. Ολα δείχνουν οτι ο κύβος ερρίφθη, οι συνεννοήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο έχουν ευοδωθεί και στην προσεχή Ιεραρχία του Οκτωβρίου θα επικυρωθεί και τυπικά η εκλογή του νέου Επισκόπου Δαμασκηνού , έστω και με τη μορφή του Τιτουλάριου.Αυτό σημαίνει οτι με την εξέλιξη αυτή στην παρούσα Σύνοδο, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, θα ταυτίζεται και θα εναρμονίζεται απολύτως με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και δεν θα τον δυσκολεύει στο έργο του και στις επιλογές του.

•• Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος.

kinourias

Γεννήθηκε το 1936 και είναι γέννημα- θρέμμα Αρκάς. Διετέλεσε Ιεροκήρυξ της Μητρόπολης που ποιμαίνει επί Αρχιερατείας του προκατόχου του Θεοκλήτου καθώς και Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων. Τον Μάιο του 1984, εξελέγη πρώτος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ενώ το 1995 κατεστάθη, δια του μεταθετού, στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Είναι συνδεδεμένος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με άρρηκτους δεσμούς φιλίας από πολλά χρόνια.Ολοι θυμούνται τους τύπο νέους τότε Αρχιμανδρίτες να φεύγουν μαζί από την Σύνοδο και συχνά να πηγαίνουν προς Νέα Μάκρη ή Πόρτο Ράφτη για ψαράκι.
Τον ακολουθεί πιστά σε όλες του τις επιλογές, από τότε που ήταν Μητροπολίτης Θηβών και όπως αναμένεται στην παρούσα Σύνοδο δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και διαφοροποιήσεις που θα φέρουν τους δυο Ιεράρχες σε δύσκολη θέση. Θεωρείται έμπειρος Ιεράρχης και ακολουθεί μία τακτική ήρεμης διακυβέρνησης της τοπικής Εκκλησίας,χωρίς περιττές εξάρσεις ,προκλήσεις και θορύβους. Δεν ενοχλεί, για να μην ενοχλείται…

•• Μητροπολίτης Αρτης Ιγνάτιος Δ´.

artis

Γεννήθηκε το 1945, στην Καστανιά Άρτας. Διετέλεσε Ιεροκήρυξ της Μητρόπολης Αρτης, κατά τα έτη του προκατόχου και Γέροντά του Ιγνατίου Γ ´ και μέχρι την κοίμησή του, το 1988, όπου και τον διαδέχθηκε.Θεωρείται ήπιων τόνων Ιεράρχης. Εκφράζει πάντα την άποψή του κατά τρόπο πολιτισμένο και ιεροπρεπή. Δεν είναι συνδεδεμένος με ομάδες στην Ιεραρχία, ούτε ακολουθεί συγκεκριμένα άρματα! Ακολουθεί έναν δικό του, εντελώς μοναχικό δρόμο. Με τον μόνο Ιεράρχη που είχε μία ιδιαίτερη σχέση ήταν με τον Μακαριστό Αργολίδος Ιάκωβο Παχή, με τον οποίο συνεδέετο από τα χρόνια της κοινής πορείας και υπηρεσίας, στην Μητρόπολη Αρτης, ως βραχίονες του Γέροντος Αρτης Ιγνατίου Γ ´. Ηταν όμως, δύο διαφορετικοί άνθρωποι γιαυτό και ψήφιζαν με εντελώς δισφορετικά κριτήρια και ανθρώπινη φιλοσοφία. Είναι ευγενής άνθρωπος και δεν αναμένονται γενικά εκπλήξεις από πλευράς του, στην παρούσα Συνοδική περίοδο.

•• Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος.

larisis

Γεννήθηκε στην Σαλαμίνα το 1946. Διετέλεσε Γραμματέας Α ´ της Συνόδου, απ´όπου με την βοήθεια κσι επιρροή στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ του αειμνήστου Μητροπολίτη Νικαίας Ιακώβου, εξελέγη Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου,τον Μάιο του 1994. Διαδέχθηκε τον από Λαρίσης και Τυρνάβου Μητροπολίτη Γουμενίσσης Δημήτριο, ο οποίος δεν άντεξε τις ταραχές και τον πόλεμο των ζηλωτών- οπαδών του Ιερωνυμικού Μητροπολίτη Θεολόγου Πασχαλίδη και γιαυτό μετετέθη στη Μακεδονία. Ο Ιγνάτιος κατάφερε με τον ήσυχο, σχεδόν αθόρυβο χαρακτήρα του να επιβιώσει και να γίνει αποδεκτός. Τα αρχικά γιουχαίσματα και τις αποδοκιμασίες του λαού, σε κάθε του εμφάνιση, διαδέχθηκαν η αδιαφορία και η σιωπηλή αποδοχή. Ο Ιγνάτιος παρά τον φαινομενικά φιλήσυχο χαρακτήρα του εχει περίεργες εμμονές και όπως οι φήμες λένε επηρεάζεται από πολύ κακούς συμβούλους, οι οποίοι τον έχουν εγκλωβίσει μέσα στις προσωπικές τους θελήσεις και επιδιώξεις. Όσοι τον γνωρίζουν από πολλά χρόνια θεωρούν οτι από τον χαρακτήρα του ευγενούς κατά τα άλλα Ιεράρχη Ιγνατίου απουσιάζει το της Γραφής “έστω δε ο λόγος ημών ναί,ναί ή ού,ού”. Δεν έχει λένε σταθερή άποψη,αλλά ευμετάβλητη εξαιτίας των φοβικών συνδρόμων που τον συνοδεύουν και των επιρροών. Θα τον συνοδεύει για πάντα η αρνητική γνώμη της απόσυρσης–αν και ο ίδιος ως νομικός θα έπρεπε να ξέρει οτι αυτό δεν επιτρέπεται– της αθωωτικής υπογραφής του,για τη γνωστή υπόθεση που αφορούσε στον αείμνηστο Αττικής Παντελεήμονα. Η απόσυρση αυτή–αθελά του θέλουμε να πιστεύουμε–έβλαψε και τον άτυχο Ιεράρχη και την Εκκλησία. Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, μολονότι ανήκει στην ομάδα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου,από την εποχή του Μακαριστού Χριστοδούλου, εντούτοις η σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν υπήρξε ποτέ θερμή. Τελευταία έχει βαλθεί να προωθήσει σε Μητροπολίτη, τον συμπατριώτη του από την Σαλαμίνα, Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Αχίλλιο Τσούτσουρα, χωρίς,όμως, ιδιαίτερη επιτυχία.

•• Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος.

alexiosnikaias

Κεφαλληνιακής καταγωγής, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944. Υπήρξε χειροτονία του αειμνήστου πρώτου Μητροπολίτη Πειραιώς Χρυσοστόμου Ταβλαδωράκη, του από Αργολίδος. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μητροπολίτης Νικαίας εξελέγη το 1995, ενώ το 1986 λίγο έλλειψε να εκλεγεί Μητροπολίτης Καστορίας, αλλά τελευταία στιγμή ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ προώθησε τον Μακαριστό Αγιο Γρηγόριο Παπουτσόπουλο, για να μας χαρίσει ευλογημένες και άγιες στιγμές. Ο Νικαίας Αλέξιος διαδέχθηκε στη Μητρόπολη αυτή τον αιφνιδίως ασθενήσαντα και κοιμηθέντα Ιάκωβο. Κατάφερε το ακατόρθωτο: μέσα σε μία καθαρά αστική Μητρόπολη,στην οποία πλειοψηφεί το προσφυγικό στοιχείο,να ιδρύσει και να κατασκευάσει εκ θεμελίων μία περίοπτη Ιερά Μονή, αληθινό κόσμημα για την Μητρόπολη Νικαίας. Υπήρξε μία έντονη φημολογία στο παρελθόν για τον Αλέξιο για ροπή προς την φιλοχρηματία, η οποία είχε τις ρίζες της μέσα στον ίδιο τον κλήρο της επαρχίας του. Εκλήθη τότε αρμοδίως και έδωσε εξηγήσεις στον Αρχιεπίσκοπο και στη Σύνοδο και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. Τελευταία είχε εμπλακεί το όνομα του Μητροπολίτη Νικαίας, αλλά και άλλων συγγενών του, σε υπόθεση αδικαιολόγητου πλουτισμού. Αλλά όπως αιφνίδια εμφανίσθηκε αυτή η υπόθεση και απασχόλησε την κοινή γνώμη, το ίδιο αιφνίδια και εξαφανίσθηκε. Ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος,ανήκει στον σκληρό πυρήνα υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, από την εποχή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Γιαυτό κσι απολαμβάνει της υποστήριξής του σε κάθε δυσκολία. Το βέβαιο είναι οτι στην παρούσα Συνοδική περίοδο θα εναρμονιστεί απολύτως με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και θα τον ακολουθεί σε όλες τις επιλογές του. Οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξιο να θέλει να εκμεταλλευτεί κάποια ευκαιρία που ενδεχομένως θα παρουσιασθεί σε αυτή τη Σύνοδο,για να προωθήσει σε κάποιο κενό που ενδεχομένως θα παρουσιασθεί τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ.Χρυσόστομο Παναγόπουλο.

•• Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

naupaktou

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1945. Είναι γόνος Ιερατικής οικογενείας και ανηψιός του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Βλάχου, του από Ιωαννίνων. Άριστος θεολόγος και….επιλεκτικά( όπως αποδείχθηκε) φιλομόναχος , υπήρξε πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου σπουδαίου Μητροπολίτη Εδέσσης και Πέλλης Καλλινίκου. Μετά την κοίμησή του περίμενε οτι θα τον διαδεχθεί αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ επειδή ήθελε να απογαλακτίσει την εν λόγω Μητρόπολη από το οργανωσιακό πνεύμα που είχε εμποτισθεί, προώθησε το αντίπαλο δέος του Γέροντα Καλλινίκου ως διάδοχό του, τον τότε Γραμματέα της Συνόδου και Ιεροκήρυκα της Μητρόπολης Εδέσσης Χρυσόστομο Κακουλίδη. Τότε ο Ιερόθεος μετετέθη ως Ιεροκήρυξ στην Μητροπολη Θηβών και Λεβαδείας. Από τότε συνεδέθη στενά με τον νύν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Οταν μετά από μερικά χρόνια, τον Μάιο του 1995, εκοιμήθη, συνεπεία αυτοκινιστικού ατυχήματος, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ναυπάκτου Νικόδημος,τον διαδέχθηκε δύο μήνες αργότερα στην ιστορική αυτή Μητρόπολη. Είναι μία από τις τέσσερις τελευταίες εκλογές( Ναυπάκτου, Σάμου, Ελασσώνος και ένα χρόνο αργότερα Καστορίας) του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Τον χειροτόνησε όμως λόγω ασθενείας του Σεραφείμ ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος.
Ο Ιερόθεος θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε μεγάλο Ιεράρχη και να βασίζεται η Εκκλησία πάνω του σε όλα τα δύσκολα. Δυστυχώς οι εμμονές του, οι κακές επιρροές του και ο περίεργος χαρακτήρας του, τον οδήγησαν σε αψυχολόγητες επιλογές, σε λαθεμένες αποφάσεις και εξ αυτών σε αναπόφευκτες έριδες συγκρούσεις. Ο άλλοτε φιλομόναχος Ιεράρχης, έγινε διώκτης του μοναχισμού. Επί των ημερών του καταργήθηκε με προεδρικό διάταγμα Μονή της Μητρόπολής του– κάτι που δεν έγινε ούτε επί Τουρκοκρατίας ή Γερμανικής κατοχής- για να μην υποχωρήσει η ανθρώπινη φιλαυτία και ο εγωισμός.
Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έχει καλές σχέσεις αφού ανήκει εξ αρχής στον σκληρό πυρήνα φίλων του και υποστηρικτών του γιαυτό και τον ψήφισε και στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 1998,αλλά και σε εκείνες του 2008. Οι πληροφορίες τον φέρουν τελευταία ως αποφασισμένο να θέλει να προωθήσει σε Επίσκοπο τον Ιεροκήρυκά του Αρχιμ. Καλλίνικο Γεωργάτο, κληρικό με ανάλογο του Μητροπολίτη χαρακτήρα και με τις ίδιες παραξενιές. Ο χρόνος θα δείξει!

••Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος.

samou

Γεννήθηκε στο Καρλόβασι Σάμου το 1949. Πνευματικό ανάστημα του Γέροντα Πειραιώς Καλλινίκου, ήταν ο τέταρτος της πάλαι ποτέ “τρόικας”, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα εκκλησιαστικά μας πράγματα, κατά τα έτη 1974-1998, αλλά και ιδρυτικό μέλος της Αδελφότητας της Χρυσοπηγής. Πριν εκλεγεί Σάμου, με τη βοήθεια του Γέροντα Πειραιώς Καλλινίκου και άλλων Ιεραρχών, επεχείρησε άλλες δύο φορές να εκλεγεί Μητροπολίτης, τη μία φορά το Μάιο του 1994 ως Βεροίας και την άλλη,τον Ιανουάριο του 1995, ως Νικαίας,αλλά το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα, είχε δοθεί σε αυτούς που εξελέγησαν( Παντελεήμονα και Αλέξιο αντιστοίχως).Μετά από μερικούς μήνες,τον Ιούλιο του 1995, που εχήρευσε η γενέτειρά του Μητρόπολη Σάμου, μολονότι και πάλι το χρίσμα είχε δοθεί στον εκλεκτό της Αρχιεπισκοπικής αυλής, αείμνηστο Αρχιμ. Φιλήμονα Πατεράκη, ο Ευσέβιος κατάφερε να υπερκεράσει το μπλοκάρισμα της Αγίας Φιλοθέης και να εκλεγεί πανηγυρικά. Έκτοτε επιτελεί κατά τρόπο υποδειγματικό και αθόρυβο ένα σπουδαίο και σημαντικό πνευματικό έργο. Προσφάτως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκτιμώντας τον τρόπο που πορεύεται και πολιτεύεται ως Αρχιερεύς, του ανέθεσε τα καθήκοντα του Προέδρου της ΕΚΥΟ. Αντικειμενικοί παρατηρητές των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων θεωρούν οτι ο Σάμου Ευσέβιος, μολονότι δεν θέλει να τον θεωρούν δεδομένο διακρίνεται για τον ήπιο και ευγενικό χαρακτήρα του,που του επιτρέπει να συνεργάζεται αρμονικά και να συνεννοείται. Ως Μητροπολίτης των νέων Χωρών διατηρεί άριστες σχέσεις με το φανάρι. Ακόμη και τα χρόνια που οι σχέσεις Φαναρίου- Αθηνών ήταν τεταμένες ακολούθησε μία πολύ σωστή και διακριτική στάση. Οι φήμες θέλουν το Ευσέβιο να σηκώνει στους Αρχιερατικούς ώμους του ένα παράπονο, μαζί με ένα αναπάντητο “γιατί” , προς τον Γέροντά του Καλλίνικο,ο οποίος όταν παραιτήθηκε από Μητροπολίτης Πειραιώς, άκουσε εξωγενείς φωνές και όχι τη φωνή της καρδιάς του και γιαυτό δεν προώθησε τον Ευσέβιο για να τον διαδεχθεί στον Πειραιά. Ο Ευσέβιος εξελέγη Σάμου τον Ιούλιο του 1995, μαζί με τους Ναυπάκτου Ιερόθεο και Ελασσώνος Βασίλειο.

•• Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ.

sevasmiotatos-serafeim-5

Ο Καστορίας Σεραφείμ γεννήθηκε το 1959, στο Αγναντερό Καρδίτσας. Η Θεσσαλική καταγωγή του σημάδεψε όλη την περαιτέρω πορεία του εξαιτίας του στενού συνδέσμου που ανέπτυξε με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Υπηρέτησε κατά τρόπο υποδειγματικό στον Αγιο Νικόλαο Πατησίων, όπου δημιούργησε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Ως διευθυντής νεότητας της Αρχιεπισκοπής με επίπονη και υποδειγματική εργασία ανέπτυξε εκ του μηδενός ένα πολύ δυναμικό και αξιοζήλευτο κίνημα νεολαίας, με την συμμετοχή σε αυτό εκατοντάδων και ίσως και χιλιάδων νέων, από όλο το λεκανοπέδιο. Αρχικά θα εκλέγονταν Βοηθός Επίσκοπος του αειμνήστου Πατρών Νικοδήμου Βαλληνδρά–μαζί με άλλους Αρχιμανδρίτες σε άλλες Μητροπόλεις με Γέροντες Μητροπολίτες– με την προοπτική να τον διαδεχθεί κάποτε στην Πάτρα, αλλά την τελευταία στιγμή ανετράπη αυτός ο σχεδιασμός για λόγους ανθρωπίνων μικροτήτων που πολύ συχνά ευδοκιμούν, ως μη όφειλαν, στο χώρο της Εκκλησίας μας!
Μητροπολίτης Καστορίας εξελέγη τον Οκτώβριο του 1996 και αποτελεί την τελευταία κυριολεκτικά, εκλογή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Ηταν πολύ κοντά και στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος τον ξεχώριζε για την καλοσύνη του αλλά και την αγάπη που είχε στα εθνικά μας θέματα. Γιαυτό προσπάθησε δύο φορές να τον αφυπνίσει για να αποδεχθεί μετάθεση σε μία πιο κεντρική Μητρόπολη και να άφηνε την ακριτική Καστοριά σε ένα από τα άξια πνευματικά του παιδιά ,όπως για παράδειγμα στον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Αθανάσιο Γιαννουσά, τον οποίο διακαώς επιθυμεί να καμαρώσει Μητροπολίτη της Εκκλησίας μας. Ο Σεραφείμ, όμως, τελευταία στιγμή έκανε πάντα πίσω! Δεν ήθελε να κατηγορηθεί οτι εγκαταλείπει την Μακεδονία μας για μία άλλη πλουσιότερη Μητρόπολη! Ήθελε η όποια εκλογή και μετάθεσή του να γίνει χωρίς να το ξέρει. Αλλά αυτά στην Εκκλησία της Ελλάδος δεν γίνονται. Το λεγόμενο εκκλησιαστικό “φιλάδελφον”, ισχύει μόνο όση ώρα συνομιλούν δια ζώσης ή έστω τηλεφωνικά δύο Αρχιερείς, μετά κατά ένα περίεργο τρόπο αποδρά από τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς τους! Προφανώς το στέλνουν μονίμως σε διακοπές. Οι σχέσεις του Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν ήταν ποτέ πολύ καλές. Είναι ανεκτικές στα όρια του αμοιβαίως αποδεκτού σεβασμού εκατέρωθεν. Και μπορεί ο Σεραφείμ ως άνθρωπος να δείχνει ήρεμος και φιλειρηνικός, όταν χρειαστεί όμως, γίνεται πολύ μαχητικός και ανήσυχος. Συνδέεται με την ομάδα των σοβαρών- συντηρητικών Ιεραρχών και έχει περί πολλού τον Γέροντα Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο, τα χνάρια του οποίου ακολουθεί σε όλα τα μεγάλα θέματα. Δεν αναμένονται εκπλήξεις στην παρούσα Σύνοδο,αλλά δεν θα πρέπει να θεωρείται και δεδομένος. Επειδή ανήκει στις Μητροπόλεις των νέων χωρών φρόντιζε να εχει πάντα πολύ καλές σχέσεις με τους Πατριαρχικούς και ιδιαιτέρως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο του οποίου η επίσκεψη στην Καστοριά υπήρξε μεγαλειώδης και ιστορική . Ο Σεραφείμ ήταν στενά συνδεδεμένος με τον Μακαριστό, σπουδαίο Μητροπολίτη Σερρών Μάξιμο, τον οποίο αποκαλούσε Γέροντα και ο οποίος στην φιλόξενη αγκαλιά του Καστορίας Σεραφείμ άφησε την τελευταία του πνοή,το πρωινό της 5ης Μαρτίου 2003,μέσα στο αυτοκίνητο,οδεύοντας και οι δύο προς την Μητρόπολη Φλωρίνης για επίσκεψη..

•• Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος.

florina

Γεννήθηκε το 1932 στα Γρεβενά. Είναι πνευματικό ανάστημα του Μακαριστου Φλωρίνης Αυγουστίνου, παρά τους πόδας του οποίου εθήτευσε από το 1967 και εντεύθεν, όπου υπηρετεί ανελλειπώς στην Μητρόπολη Φλωρίνης μέχρι της εκλογής του σε Μητροπολίτη, μετά την παραίτηση, λόγω γήρατος, του Αγίου Πατρός Αυγουστίνου Καντιώτη. Αποτελεί μία από τις πρώτες εκλογές του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου– την πέμπτη κατά σειρά. Διακρίνεται για τον ήπιο και μειλίχιο χαρακτήρα του, για την καλή του καρδιά και για τα φιλάνθρωπα αισθήματά του. Μολονότι τον πρόλαβαν τα χρόνια του,(είναι ήδη 83 ετών), ανταποκρίνεται με ζήλο και αυταπάρνηση στα Αρχιερατικά του καθήκοντα– λειτουργικά και διοικητικά. Μπορεί να μην είναι θορυβώδης και επαναστατικός, όπως ο Αυγουστίνος, αλλά με τον ήρεμο και πνευματικό λόγο του εξακολουθεί να κρατά την ακριτική Φλώρινα ως μία ζωντανή και πνευματική κυψέλη. Η προαγωγή του Πρωτοσυγκέλλου του Ιουστίνου, σε Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, του έδωσε μεγάλη και ανείπωτη χαρά. Στην παρούσα Σύνοδο θα είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις επιλογές και αποφάσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Με το Οικουμενικό Πατριαρχείο κρατά άριστες σχέσεις, αλλά σε περίπτωση που υπάρξει διχογνωμία με την Εκκλησία της Ελλάδος, θα δοκιμαστεί ως άνθρωπος για να πάρει την τελική του απόφαση.

•• Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος.

kassandreias

Γεννήθηκε στην Σίφνο το 1942. Πνευματικό ανάστημα και δεξιός βραχίονας του αειμνήστου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκοπίου. Την εκκλησιαστική του πορεία ξεκίνησε στην Μητρόπολη Πειραιώς επί Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Ταβλαδωράκη, στην οποία υπηρέτησε ως Γραμματεύς και από το 1974 ακολούθησε τον Γέροντά του Προκόπιο στην Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της αρτισύστατης τότε Μητρόπολης Νέας Κρήνης και συνέβαλε τα μέγιστα στην οργάνωσή της. Ο Νικόδημος εξελέγη τον Ιανουάριο του 2001 και η εκλογή του αποτέλεσε δέσμευση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, προς τον Γέροντά του Προκόπιο ο οποίος μολονότι έπνεε τα μένεα κατά του Γέροντος Πειραιώς Καλλινίκου εψήφισε τον Χριστόδουλο για Αρχιεπίσκοπο το 1998,γιατί τον αγαπούσε και τον ξεχώριζε. Ο Νικόδημος είναι ευγενής και συνεργάσιμος άνθρωπος και δεν αναμένεται να στενοχωρέσει κάπου τον Αρχιεπίσκοπο κατά την άσκηση των Συνοδικών του καθηκόντων. Διατηρεί άριστες σχέσεις με το Φανάρι καθώς και με τις Μονές του Αγίου Όρους δεδομένου οτι στην Μητρόπολή του φιλοξενεί το ισχυρό Αγορείτικο Μετόχι της Σίμωνος Πέτρας, την Γυναικεία Μονή της Ορμύλιας.

•• Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος.

nigritas

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1967. Είναι ένα από τα λεγόμενα “τρία Θ” ( και συγκεκριμένα το δεύτερο)του Αρχιιεπισκόπου Χριστοδούλου, από τότε που ήταν Δημητριάδος– Θεόκλητος, Θεολόγος, Θωμάς. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου εκ της νεότητός του. Και μολονότι η επικοινωνία των δύο ανδρών είχε πολλές διακυμάνσεις στις σχέσεις τους, ο γενναιόδωρος και άκακος Χριστόδουλος τίμησε πλουσιοπάροχα τον πνευματικό του υιό, δείχνοντάς του χωρίς φειδώ την Αρχιερατική ευνοιά του.
Το γεγονός μάλιστα οτι τον προήγαγε σε Αρχιγραμματέα και Επίσκοπο σε νεαρά ηλικία, μόλις το 2001, φανερώνει πολλά.
Ο Θεολόγος είναι ένας ταλαντούχος Ιεράρχης και σε πολλά έχει ακολουθήσει ή τουλάχιστον προσπαθεί να μιμηθεί τον Γέροντά του Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.Τον Μάιο του 2003, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, εξελέγη Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης διαδεχόμενος τον σπουδαίο Μάξιμο Ξύδα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του και να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του “Μακεδονάρχη”, οπως ακριβώς έκανε ο Μάξιμος, με τα ηγετικά προσόντα που διέθετε.
Ωστόσο ο Χριστόδουλος, πρέπει να πούμε οτι είχε άλλα όνειρα για τον Θεολόγο και ενδεχομένως μεγαλύτερα από το μπόι του. Φιλοδοξούσε να τον δει Μητροπολίτη Πατρών ή Θεσσαλονίκης. Μόλις χήρευσε η Σερρών, επιστράτευσε ο Θεολόγος δύο φίλους καρδιάς, την εποχή εκείνη,( γιατί μετά όλα άλλαξαν), για να πείσουν τον Αρχιεπίσκοπο να άρει τις αντιρρήσεις του. Και τα κατάφεραν. Δύο σημειώματα μέσα σε ισάριθμα πορτοφόλια με την φράση καρδιάς ” Ευγνώμων δια βίου στην αγάπη σου”, θα υπάρχουν πάντα για να πληρούν το δεύτερο σκέλος– εκείνο της ισοβιότητας μέσα στο πορτοφόλι– γιατί το πρώτο σκέλος,της ευγνωμοσύνης, έχει προ πολλού απωλέσει την αξία και σημασία του.
Ο Θεολόγος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αρχιεπιπσκοπο Ιερώνυμο και συνεννοείται πολύ καλά μαζί του. Επίσης οι σχέσεις του με το Φανάρι,μολονότι αποπειράθηκαν κάποιοι καλοθελητές για να τις διαταράξουν, φρόντισε με ωραίο και διακριτικό τρόπο και με την συμβολή φίλων που διατηρούν άριστες σχέσεις με το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, να τις αποκαταστήσει. Και τα κατάφερε κατά τρόπο θαυμαστό και υποδειγματικό. Η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Σέρρες τον παρελθόντα Απρίλιο, υπήρξε ιστορική εν τη υπερβολή της.

•• Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος.

mitropolitis_sidirokastrou-1024x900

Γεννήθηκε στη Λευκωσία- Κύπρου το 1952. Με λαμπρές σπουδές στην Κύπρο, στην Αθήνα και στο Λονδίνο επροσχώρησε στον ιερό κλήρο. Είναι πνευματικό ανάστημα και χειροτονία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, στο πλευρό του οποίου εθήτευσε από τα πρώτα του βήματα. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2001,μολονότι το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα είχε δοθεί επισήμως τότε στον Αγιορείτη Ηγούμενο Αρχιμ. Ιωακείμ Καραχρήστο, επιλογή και παράκληση του αειμνήστου Σερρών Μαξίμου. Ο Μητροπολίτης όμως Θεσσαλονίκης Ανθιμος– τότε ήταν ακόμη Αλεξανδρουπόλεως– επιθυμούσε την προαγωγή του εκλεκτού του και ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να του επιτρέψει να τον κατεβάσει ως υποψήφιο και όποιος εκ των δύο υποψηφίων συγκεντρώσει την γνώμη των πλειόνων της Ιεραρχίας, θα είναι ο νέος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου. Ο καλοκάγαθος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος το αποδέχθηκε.
Βλέπετε την εποχή εκείνη, είχαν πυροδοτήσει το κλίμα με τις αντεγκλήσεις και τις επιθέσεις τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και προς τινάς υποψήφιους , ο Γέροντας Πειραιώς Καλλίνικος, ο οποίος ωρύετο για τον υποψήφιο Σύρου Δωρόθεο και επρότασσε με τον νύν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον νύν Κιλκισίου για Σύρου( βρε τί έχασε η Σύρος !!!!),ο Φιλίππων Προκόπιος( ο οποίος δεν ήθελε επ´ουδενί την προαγωγή του Αρχιμ. Ιωακείμ Καραχρήστου για Σιδηρόκαστρο) και από κοντά ο τότε Ζακύνθου Χρυσόστομος, που δεν έχανε ευκαιρία για να ροκανίζει τον θρόνο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.Την περίπτωση Σύρου έσωσε επικοινωνιακά ο υποφαινόμενος,μεταφέροντας όλη την οργή και το μίσος του Γέροντα Πειραιώς Καλλινίκου από τον υποψήφιο προς προαγωγή Ιεράρχη, εναντίον μου! Ακόμη μέχρι σήμερα θυμούνται όλοι τα …περί παντελονά ξεσπάσματα του Γέροντα Πειραιώς και τους χαρακτηρισμούς “Ηρωδιάδα” και “Σαλώμη”, που εκτόξευσε ο υπογράφων!! Ηταν τότε που μετεβλήθην σε …Ιφιγένεια, χωρίς να το ξέρω και να το θέλω. Το πλήρωσα και εξακολουθώ να το πληρώνω μέχρι σήμερα. Η αχαριστία δυστυχώς έχει μακριά πόδια και η ευγνωμοσύνη κοντά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην προσπάθειά του να διατηρήσει την εποχή εκείνη ενωμένη την Ιεραρχία και για να μην χάσει τις δύο απο τις τρεις εκλογές που είχε τον Οκτώβριο του 2001(Σύρου, Σιδηροκάστρου, Χαλκίδος) ήταν διαλλακτικός με τους Αρχιερείς που ηγούντο ομάδων. Έτσι εξελέγη ο Μακάριος στο ιστορικό Σιδηρόκαστρο, σε διαδοχή του Γέροντα Ιωάννη. Ο Μακάριος ακολουθεί κατά γράμμα τις κατευθύνσεις του Γέροντά του Θεσσαλονίκης του οποίου θεωρείται το πιο ευγνώμων πνευματικό ανάστημα. Ολοι οι άλλοι αφ´ής στιγμής προήχθησαν σήκωσαν το δικό τους μπαιράκι!
Ενα αρνητικό, που θα ακολουθεί δια βίου τον Μακάριο, είναι ο ανεξήγητος ξεριζωμός και η διάλυση την Γυναικείας Μονής Σιδηροκάστρου, που αποτελούσε κόσμημα και πνεύμονα ζωής για το ακριτικό Σιδηρόκαστρο. Αλλά ο Θεός έχει πάντα το σχέδιό Του για όλα. Ο Σιδηροκάστρου Μακάριος ευγενής και μετριοπαθής καθώς ειναι, διατηρεί αόριστες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο πολύ συχνά επισκέπτεται ενώ δεν θεωρείται οτι ανήκει στους θορυβοποιούς Ιεράρχες, ώστε να κάνει κάτι ως Συνοδικός, που θα στενοχωρέσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο,στην παρούσα Συνοδική περίοδο.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα πορτραίτα των μελών της νέας Συνόδου. Προσπάθησα να αποδώσω την προσωπικότητα ενός εκάστου, γράφοντας αλήθειες και υπενθυμίζοντας κάποια ιστορικά στοιχεία έστω και με λεπτομέρειες. Αλλά στα μεγάλα γεγονότα οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.