You are currently viewing Ντροπή στη Χίο κ στους Χιώτες, για την αδιαφορία που επέδειξαν για την Κοίμηση του Χιώτη Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονος.

Ντροπή στη Χίο κ στους Χιώτες, για την αδιαφορία που επέδειξαν για την Κοίμηση του Χιώτη Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονος.

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Ομολογώ οτι δεν περίμενα οτι οι Χιώτες θα έδειχναν αυτή την αδιάφορη και απαράδεκτη συμπεριφορά, για τον θάνατο ενός τόσο διακεκριμένου μέλους της χιακής κοινωνίας, για έναν Ιεράρχη που όσο ήταν ισχυρός και παντοδύναμος, φρόντιζε να έχει τη Χίο στο άμεσο ενδιαφέρον του και όλοι επεδίωκαν να έχουν σχέση μαζί του, γιατί τότε τον θεωρούσαν ισχυρό και χρήσιμο!
Ναί, ο εκλιπών Ιεράρχης Παντελεήμων που υπήρξε γέννημα- θρέμμα Χιώτης ( από την Αγία Μαρίνα Καλοπλύτου),δεν ήταν ένας κληρικός της σειράς, αλλά μία εξέχουσα προσωπικότητα της Εκκλησίας μας, που εξαιτίας κάποιων ατυχών συμβάντων και γεγονότων, κακοφορμίσθηκε η πορεία του και ετέθη εκτός Ιεραρχίας.
Δεν θα τον κρίνουμε εμείς για τα λάθη του και τα ολισθήματά του!
Ας τον κρίνει ο Θεός.
Εμείς εδώ θέλουμε να επισημάνουμε την λανθασμένη συμπεριφορά της Χίου και των Χιωτών,( κλήρου και λαού), στο ατυχές αυτό συμβάν του αδόκητου θανάτου ενός Μητροπολίτη, του Πρώην Αττικής, που βγήκε από τα σπλάχνα της Χίου.

Είδαμε και θαυμάσαμε τον κλήρο και τους Μοναχούς και των δύο Μητροπόλεων Κηφισίας και Ιλίου( της άλλοτε ενιαίας Μητρόπολης Αττικής) που έδωσαν σύσσωμοι το “παρών” και παρευρέθηκαν στην Εξόδιο ακολουθία του και με τα δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν όλοι, τον πρώην πομενάρχη τους! Δεν πήραν εντολή για να πάνε σε ένα τέτοιο γεγονός, αλλά έπραξαν κατά συνείδηση !
Το αυτό ισχύει και για τη Ζάκυνθο και τον κλήρο της! Ήταν εκεί όλοι παρόντες με επικεφαλής την πιο εμβληματική προσωπικότητα της Εκκλησίας του νησιού,τον πρώην Ζακύνθου και νύν Δωδώνης Χρυσόστομο. Μπορεί στο παρελθόν οι δύο αυτοί Ιεράρχες να μην είχαν τις καλύτερες σχέσεις αλλά σε όλα τα δύσκολα ήταν πάντα μαζί.
Και προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ο συγκινητικός τρόπος με τον οποίο ο Δωδώνης Χρυσόστομος αποχαιρέτησε τον Αττικής Παντελεήμονα κατά το δεύτε τελευταίον ασπασμόν: τον ασπάστηκε ένδακρυς στο μέτωπο και τον χάιδεψε στοργικά στο χέρι! Και δε νομίζουμε οτι το είχε ανάγκη αυτό ο Δωδώνης για να τον δούμε!
Από τη Χίο, γενέτειρα του Ιεράρχη δεν παρευρέθηκε κανείς επώνυμος χιώτης,και μάλιστα ουδείς εκ των τοπικών αρχόντων αλλά και εκ των κληρικών της Χίου. Προσωπικά το θεωρούσα επιβεβλημένο ως πράξη! Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος μάθαμε οτι απουσιάζει στις ΗΠΑ για αναψυχή. Θα μπορούσε, ωστόσο, να δώσει εντολή σε κλιμάκιο κληρικών του να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία! Τι φοβήθηκαν άραγε; Ινα μή μιανθώσι, τρομάρα τους! Για τα μάτια του κόσμου! Γιατί στα μάτια του Θεού άλλοι κάνουν χειρότερα και τα βλέπει και τα ξέρει και τα κρίνει!

Λησμονούν δυστυχώς, εύκολα και οι Χιώτες! Όμως .όλες οι μεγάλες στιγμές της ιστορίας της τοπικής μας Εκκλησίας φέρουν, μεταξύ των άλλων και την υπογραφή του Παντελεήμονος Μπεζενίτη. Ακόμη και το Μητροπολιτικό Μέγαρο, δίπλα στη Μητρόπολη, το οποίο απολαμβάνει τώρα ο Μάρκος,παρακολουθούσε τις εργασίες του από φοιτητής ο Παντελεήμων( τότε Αντώνης) μέχρι να ολοκληρωθεί και να εγκατασταθεί ο τότε Μητροπολίτης Χίου Παντελεήμων Φωστίνης, ο και κτήτωρ!!
Έκτοτε είναι περίεργο που στη Μητρόπολη Χίου δεν μπήκε ούτε ένα κεραμίδι πουθενά– με εξαίρεση το ορφανοτροφείο Αρρένων στον Κοφινά που έγινε επί Μακαριστού Χίου Χρυσοστόμου Γιαλούρη και ρημάζει χρόνια τώρα, εντελώς εγκαταλελειμμένο!

Ο πρώην Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης( ο από Ζακύνθου), εργάστηκε σκληρά και για πολλά χρόνια στην ακριτική Χίο και μάλιστα στα χρόνια εκείνα που η Χίος περνούσε μεγάλα ζόρια !
Για τα ατυχή συμβάντα της πορείας του και τα ολισθήματά του, ας τον κρίνει ο Θεός!
Εμείς επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις των ζώντων που δεν έπρεπε να συμβούν!
Ας μην ξεχνάμε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται!