You are currently viewing Ναζιανζού Θεοδώρητος: «Ο ορθολογισμός εμποδίζει τους ανθρώπους να κατανοήσουν το γεγονός της Αναστάσεως»

Ναζιανζού Θεοδώρητος: «Ο ορθολογισμός εμποδίζει τους ανθρώπους να κατανοήσουν το γεγονός της Αναστάσεως»

  • Reading time:1 mins read

Στην πανήγυρη του Ι.Ναού Αγίου Αποστόλου Θωμά στους Αμπελόκηπους προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σαφήνεια του Αναστάσιμου μηνύματος, αλλά και στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα «ο ορθολογισμός εμποδίζει τους ανθρώπους να κατανοήσουν το γεγονός της Αναστάσεως».

«Πολλοί αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, όπως η Ανάσταση του Κυρίου μας, να πεθάνει δηλαδή και να αναστηθεί. Το ίδιο αναρωτήθηκαν και οι ίδιοι οι Μαθητές Του. Συγκλονίστηκαν και απόρρησαν, καθώς δεν είχαν καταλάβει ότι όλα αυτά τα γεγονότα τους τα είχε προεικονίσει ο Κύριος, μέσω των παραβολών. Δυστυχώς ο ορθολογισμός, πολλές φορές εμποδίζει τους ανθρώπους να δουν τα γεγονότα στην ολότητά τους.» ανέφερε ο Επίσκοπος Ναζιανζού.

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του τόνισε ότι «ο άνθρωπος με τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει, προσπαθεί να περιορίσει τη Χάρη του Θεού. Οι Ιουδαίοι προσπάθησαν εκείνη την εποχή να πείσουν ότι το Σώμα του Ιησού το έκλεψαν οι Μαθητές Του. Άλλοι πάλι, ότι ο Χριστός δεν πέθανε επάνω στο Σταυρό αλλά λιποθύμησε και με την υγρασία του τάφου συνήλθε και παρουσιάστηκε δήθεν αναστημένος. Οι Μαθητές ως ιεραπόστολοι δεν ήταν δυνατόν να κηρύξουν ένα τόσο μεγάλο ψέμα. Ήταν έξω από κάθε πολιτική και οικονομική επιδίωξη και όφελος. Αλλά με τη ακλόνητη πίστη τους ότι, είδαν τον Κύριο ζώντα, ομολόγησαν -όπως ο Θωμάς την Ανάστασή Του- και κήρυξαν το Ευαγγέλιο στα πέρατα της Οικουμένης και έχυσαν το αίμα τους για αυτό».
Έκλεισε δε το κήρυγμά του λέγοντας πως «η Ανάσταση δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός, αλλά ένα υπέρ-ιστορικό γεγονός, που ξεπερνά τα μέτρα της ιστορίας».