You are currently viewing Με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Σύρου η υποδοχή σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

Με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Σύρου η υποδοχή σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

  • Reading time:1 mins read

Με αίσθημα χαράς και υπερηφάνειας, τις ευλογίες της Εκκλησίας και τις ευχές των παρισταμένων πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των νέων σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, την Παρασκευή στις κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής.

Η υποδοχή των σπουδαστών της ΑΕΝ πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’, του Σεβασμιωτάτου Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Πέτρου, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού και εκπροσώπων τοπικών φορέων και σωματείων ενώ τους σπουδαστές καλωσόρισαν ο Διοικητής της Ακαδημίας Νικόλαος Πολέμης, ο Πρόεδρος Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Γεώργιος Βλάχος, ο πρόεδρος Συνταξιούχων Ναυτικού Σύρου Γιώργος Μηλιός και ο αναπληρωτής διευθυντής της Σχολής Γιώργος Δούναβης, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Έπαρχος Μυκόνου, Στέλιος Μπρίγγος και η πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Ερμούπολης, Ανθή Χαλκιά.

«Η τοπική εκκλησία θα είναι κοντά σας»

Στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε τους σπουδαστές με τα παρακάτω λόγια : «Σας καλωσορίζουμε σήμερα στην Ερμούπολη και σε αυτή τη σχολή η οποία το 2014 με την γενναιόδωρη χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών απεκατεστάθη στο πρωτόκτιστο κάλλος και όλοι καμαρώνουν για αυτό και τους ευχαριστούμε. Ο Άγιος Νικόλαος ο προστάτης και έφορος των Ναυτιλλομένων θα είναι ο συμπλωτήρ και συγκυβερνήτης σας. Εσείς θα ταξιδέψετε στα ελληνικά και ξένα παγκόσμια πελάγη για να διαμηνύεται παντού το πνεύμα ενός Ελληνικόχριστιανικού πολιτισμού που έχει τις ρίζες του βαθιά στην ιστορία. Να ξέρετε ότι η τοπική μας εκκλησία είναι κοντά στο σχολείο αυτό και κοντά σας για όποιες ανάγκες ανθρώπινες καθημερινές ή και πνευματικές στις οποίες θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε με τον πάντοτε ενισχυτικό ρόλο της εκκλησίας».

«Να είστε καλοί καπετάνιοι για την ίδια σας τη ζωή»

Με την σειρά του ο Σεβασμιώτατος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου καλωσόρισε τους πρωτοετείς της ΑΕΝ με τα εξής λόγια: «Νομίζω ότι επιλέγεται ένα συναρπαστικό επάγγελμα και θέλετε στη ζωή σας όχι μόνο να βρείτε ένα επάγγελμα προσοδοφόρο αλλά μέσα από αυτό το επάγγελμα θα τελέσετε και ένα λειτούργημα. Εμείς εδώ οι Συριανοί αγαπάμε πολύ τους ναυτικούς, έχουμε και πολλούς ναυτικούς , η Σύρος φημίζεται γι αυτό. Είναι χαρά μας να έχουμε ανάμεσα μας αυτή την σχολή εμπορικού ναυτικού. Εσείς μαθαίνετε να είστε καπετάνιοι στα πλοία, τώρα όμως αυτά τα 4 χρόνια που έχετε μπροστά σας τα χρόνια των σπουδών νομίζω ότι πρέπει να δείξετε ότι είσαστε καλοί καπετάνιοι για την ίδια σας τη ζωή. Γι αυτό θα σας έλεγα ότι θα πρέπει να επιδοθεί τε στα μαθήματα , να μελετήσετε, να μάθετε όσο πιο πολύ γίνεται, γιατί θα σας φανούν χρήσιμα ώστε να είστε άξιοι συνεχιστές των πολλών Ελλήνων ναυτικών οι οποίοι έχουν προοδεύσει και έχουν δείξει σε όλο τον κόσμο ότι ο Έλληνας ναυτικός είναι εκείνος που είναι καλά προετοιμασμένος»

Ευχές των εκπροσώπων των τοπικών φορέων και αρχών

«Η θάλασσα να είναι γαλήνια, οι συνεργασίες αρμονικές, τα ταξίδια ασφαλή, ο Άγιος Νικόλαος στο πλευρό σας και οι εμπειρίες σας πλούσιες σε επιτυχίες και γνώση»ήταν η λιτή δήλωση του πλοιάρχου της ΑΕΝ Νικόλαου Πολέμη προς τους σπουδαστές του , κατά την ανάγνωση ημερήσιας διαταγής.

Για μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα μίλησε ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: Ξεκινά η νέα σπουδαστική χρονιά για την οποία σας εύχομαι καλή πρόοδο, ενώ παράλληλα εγκαινιάζεται αυτό το ιστορικό κτίριο μετά από μια σημαντική επισκευή η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από μια ευγενική και μεγάλη χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών , μια πρωτοβουλία για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια. Η ΑΕΝ είναι συνυφασμένη με την ιστορία αυτού του τόπου και όπως ενδεχομένως γνωρίζεται η ναυτική παράδοση είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Σύρου.

Ο Πρόεδρος Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Γιώργος Βλάχος έδωσε τις δικές του ευχές τονίζοντας παράλληλα ότι οι μαθητές της σχολής ξεκινάνε «ένα επάγγελμα εξαιρετικά δύσκολο, τρομερά απαιτητικό και ιδιότροπο αλλά και από την άλλη τρομερά όμορφο και ιδιαίτερο» ενώ τους συμβούλευσε να μην το δουν μόνο βιοποριστικά αλλά με αγάπη όπως του αξίζει. Ενώ για να επιβιώσουν το μόνο που χρειάζεται είναι «να γίνουν καλοί, πολύ καλοί».

«Προχωρήστε μπροστά, η ναυτιλία σας έχει ανάγκη» ήταν το μήνυμα του προέδρου συνταξιούχων ναυτικών Σύρου Γιώργου Μηλιού προς τους σπουδαστές της ΑΕΝ , ενώ τις δυσκολίες του επαγγέλματος που απαιτούν καλούς επαγγελματίες θύμισε ο αναπληρωτής διευθυντής της Σχολής Γιώργος Δούναβης.