You are currently viewing Λαγκαδά Ιωάννης: “Πόσοι από εμάς δεν βλέπουμε τον Χριστό που είναι δίπλα μας;”

Λαγκαδά Ιωάννης: “Πόσοι από εμάς δεν βλέπουμε τον Χριστό που είναι δίπλα μας;”

  • Reading time:8 mins read

Από την Ι.Μητρόπολη Λαγκαδά

Εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Βασιλουδίου, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, την 24η Ιανουαρίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία τιμάται από την Αγία μας Εκκλησία η μνήμη της Οσίας Ξένης.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλά παιδιά ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, έκανε εκτενή ανάλυση των νοημάτων και των λεπτομερειών της σημερινής αναγνωσθείσας Ευαγγελικής Περικοπής, τονίζοντας ότι παρόλο που ο άνθρωπος στην ζωή του, συνεχώς κάτι αναζητεί, κάτι θέλει και κάτι επιθυμεί καταλήγει στον Θεό χωρίς όμως να ξέρει πώς να το ζητήσει και ποιος είναι ο είναι ο πραγματικός λόγος που το ζητάει.

Θα πρέπει να ζητάμε με θερμή Πίστη από τον Κύριο το υπέρτατο των δωρεών Του που είναι η Χάρις και η Ευλογία Του και τότε Εκείνος όχι μόνο θα μας τα χαρίζει αλλά αυτά ταυτόχρονα θα είναι και συνδεδεμένα και με την Σωτηρία μας.

Ο Θεός ικανοποιεί όλα εκείνα τα αιτήματα μας που συνηγορούν, συμβάλουν και συμπλέουν με το γεγονός της Σωτηρίας μας. Το μεγάλο θέμα είναι, ότι δυστυχώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει στην ζωή μας, τι είναι η Σωτηρία και ότι παρόλο που έχουμε τον Χριστό ανάμεσα μας όχι μόνο δεν το πλησιάζουμε αλλά παρεμποδίζουμε και όποιον θέλει να Τον πλησιάσει, γιατί  μάθαμε να ζούμε και να σκεφτόμαστε  πειρασμικά.

Πόσα παιδιά και άνθρωποι σήμερα βρίσκονται και ζουν μακριά από τον Θεό, αλλά και πόσοι από εμάς δεν βλέπουμε τον Ιησού που είναι δίπλα μας; Δεν βλέπουμε αλλά και δεν ζούμε την αλήθεια και προτιμάμε να ζούμε στο ψέμα και στα υποκατάστατα της αληθινής χαράς που είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Γι’ αυτό και η κοινωνία μας δυστυχώς πάει συνεχώς προς το χειρότερο. Έμαθε να μην ζητάει τον Χριστό και την αλήθεια, αλλά να ψάχνει με λάθος τρόπο και σε λάθος τόπους αυτά που αναζητεί.

Ποιος άνθρωπος δεν θέλει την χαρά, την ευτυχία και το φως του, όπως το αναζητούσε αληθινά και ο τυφλός που ακούσαμε σήμερα στο Ευαγγέλιο και ενώ ζούμε σε αυτήν την κακοδαιμονία, η οποία είναι το αποτέλεσμα της πτώσεως και της απομακρύνσεως μας από τον Θεό, δεν θέλουμε να γνωρίσουμε, να επανέλθουμε και να συναντήσουμε τον Ιησού Χριστό.

Όμως θα πρέπει να κατανοήσουμε πως ποτέ δεν είναι αργά. Κάθε μέρα είναι και μία καινούργια ευκαιρία για την πραγματική μετάνοια, η οποία και θα ανάψει την φλόγα του πόθου, ώστε να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε την αλήθεια και τις ομορφιές αυτού του επίγειου κόσμου που είναι και τύπος των μελλόντων αγαθών της Βασιλείας των Ουρανών.

Ας λέμε συνεχώς μέσα από την ψυχή και την καρδιά μας καθημερινά την νοερά προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με», και με θερμή πιστή να ζητούμε από τον Χριστό να έρθει στην ζωή μας. Ακόμα και όταν όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μας αποπαίρνουν, ο Κύριος δεν ακούει τις φωνές του όχλου, αλλά ακούει την φωνή που βγαίνει μέσα από την καρδιά, μέσα από την πίστη, μέσα από την καθημερινή προσευχή μας.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος έκειρε έναν νέο αναγνώστη,  ο οποίος και θα διακονεί στον Ιερό Βήμα και το αναλόγιο του Ιερού Ναού, ενώ παράλληλα διαβάστηκαν και τα κόλλυβα της σήμερα τιμωμένης Οσίας Ξένης.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετέβη εις την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού, όπου παρουσία των παιδιών όλων των κατηχητικών βαθμίδων της ενορίας του Βασιλουδίου, ευλόγησε και έκοψε την πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα, ενώ είχε και την ευκαιρία να συζητήσει και να ακούσει από αυτά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, δίδοντάς τα με πολλή αγάπη πατρικές συμβουλές και νουθεσίες και προτρέποντας τα ταυτόχρονα, να έχουν Πίστη και να ομολογούν συνεχώς Ιησού Χριστό, χωρίς να φοβούνται αυτούς που θέλουν να βγάλουν την Ορθοδοξία και την διδασκαλία του Ευαγγελίου μέσα από την ζωή και τα σχολεία μας ενώ και παράλληλα υπογράμμισε ότι θα πρέπει πάντοτε να ενθυμούνται ότι δεν έχουν ανάγκη από κανέναν, παρά μόνον από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι και μόνος δυνάμενος τα πάντα εν πάσι.