You are currently viewing Λαγκαδά Ιωάννης: ”Ζούμε μια εποχή η οποία είναι γεμάτη σημεία αποστασίας”

Λαγκαδά Ιωάννης: ”Ζούμε μια εποχή η οποία είναι γεμάτη σημεία αποστασίας”

  • Reading time:1 mins read

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργιάς, η οποία ετελέσθη μέσα σε κλίμα λαμπρότητος, εις το Καθολικό της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Μελισσoχωρίου, την 12η του μηνός Απριλίου ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει την μνήμη του Δικαίου και Φίλου του Χριστού Αγίου Λαζάρου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντινης κ. Ιωάννης.

Στην σύντομη ομιλία του προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθη εκτενώς στον Βίο του Αγίου Λαζάρου τονίζοντας ότι το γεγονός της Αναστάσεως του Λαζάρου είναι το σημείο εκείνο μέσα στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας που έρχεται να μας δώσει την μαρτυρία δύο μεγάλων αληθειών.

Η πρώτη είναι ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου. Αυτή η εξουσία δεν έχει την έννοια της δυναστείας αλλά την έννοια της χαρισματικής διακονίας προς τον άνθρωπο.

Ο Κύριος έρχεται και μας φανερώνει μέσα από την ασθένεια και τον θάνατο του Λαζάρου την κατάργηση της λέξεως του θανάτου και την αντικατάστασή της με τις λέξεις ύπνο και κοιμήση.

Με αυτή την έννοια ο θάνατος παύει να είναι ο κυρίαρχος της φθοράς του ανθρώπου και καθιστά την Ανάσταση του Λαζάρου προμήνυμα της Αναστάσεως του Κύριου, δίδοντάς μας πλέον την δυνατότητα να δοξάζουμε και να υμνούμε τον Κύριο ως νικητή του θανάτου κατανοώντας πλήρως το γεγονός ότι η ζωή μας μέσα στην εν Χριστώ Καινή Κτίση είναι μία ζωή Αναστάσεως, μία ζωή φωτός μία ζωή που δεν έχει επάνω της τα στίγματα της φθοροποιού αμαρτίας.

Στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα ακούσαμε την ομολογία «Ἰησοῦς Χριστὸς χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας». Αυτό σημαίνει ότι σήμερα ο Αναστημένος Κύριος είναι μαζί μας και ερχόμενος και πάλι κοντά μας, μας καλεί όλους να συμπορευτούμε, να συσταυρωθούμε και να συζήσουμε μαζί Του στην Αιώνιο Ζωή.

Η άλλη μεγάλη αλήθεια που ακούσαμε στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή είναι ο φράση του Κυρίου «Ὁ πιστεύων εἰς έμέ κἄν ἀποθάνει ζήσεται».

Αυτή την αλήθεια ζει συνεχώς η χωρία των Αγίων της Εκκλησίας μας, αυτή η αλήθεια είναι ο κλήρος της δόξης των Μαρτύρων της Πίστεως, των Οσίων και Ομολογητών Πατέρων με πρώτους τους Αγίους Αποστόλους και εν συνεχεία με όλους του υπολοίπους Αγίους που αποτελούν του φωτεινούς αστέρες του Ουρανίου Στερεώματος της Βασιλείας του Ουρανού.

Όλοι οι Άγιοι σε αυτόν τον λόγο πίστεψαν και έμειναν σταθεροί στην Πιστή τους και είναι αιώνιοι. Αυτό τον λόγο και εμείς πρέπει να δεχτούμε και να καταφέρουμε να συνδέσουμε την ζωή μας με την ζωή Του Κυρίου εμπιστευόμενοι την πορεία της, σε Εκείνον που είναι η ζωή και η Ανάσταση, η Οδός και η Αλήθεια.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι μετά την Ανάσταση του ο Λάζαρος δεν γέλασε ποτέ, παρά μόνο μία φορά βλέποντας έναν άνθρωπο να κλέβει ένα πήλινο λέγοντας την χαρακτηριστική φράση «Το ένα χώμα κλέβει το άλλο», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, επεσήμανε ότι όταν οι επιθυμίες μας δεν είναι εμπνεόμενες από τον Ουρανό είναι χώμα και όταν τα όνειρα και οι επιδιώξεις μας δεν φέρουν την σφραγίδα Ιησού Χριστού είναι λάσπη.

Όλα τα πράγματα της καθημερινότητας μας πρέπει να τα συνδέουμε με τον Ιησού Χριστό ο Οποίος είναι και ο αρχηγός της ζωής.

Ζούμε μια εποχή η οποία είναι περίεργη και γεμάτη σημεία αποστασίας, γεμάτη πτώσεις, γεμάτη πόνο και ποικίλες αμαρτίες με χαρακτηριστικό γεγονός τη συνεχή κατάργηση του Νόμου του Θεού. Μέσα σε όλα αυτά τα αρνητικά γεγονότα έρχεται και ανατέλλει μία αχτίδα φωτός που είναι η αχτίδα του φωτός του Ιησού Χριστού.

Το μήνυμα του Ευαγγελίου Του πρέπει να μας γίνει βίωμα έτσι ώστε λαι εμείς καταφέρουμε να γίνουμε υιοί φωτός και κληρονόμοι των αιωνίων αγαθών που μας χαρίζει.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης, προέτρεψε όλους τους Πιστούς να συνδέσουν την ζωή τους υπαρξιακά και υποστατικά με την Ζωή του Κυρίου.

Να Πιστέψουνε σε Εκείνον που μας φωνάζει και μας καλεί συνεχώς λέγοντάς μας «Δευρο Έξω».

Ο Κύριος μας είναι το φως, η ζωή και η Ανάσταση, με την βοήθεια και την αγάπη Του θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από εκεί που είμαστε δεμένοι και νεκρωμένοι μέσα από τα ποικίλα πάθη της αμαρτίας που μας κυριεύουν για να καταφέρουμε στο τέλος να κερδίσουμε και να γευτούμε την Ουράνιο Κληρονομία την οποία μας χαρίζει απλόχερα σφραγίζοντας μας με την Ανάσταση Του.

Εν συνεχεία, μετά το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερά Λειτάνευσις πέριξ της Μονής, του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Λαζάρου, το οποίο και φυλάσσεται ως πολύτιμος μαργαρίτης εις την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσoχωρίου.